• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ČASOPIS
  ZA KNJIŽEVNOST
 • GODIŠNJA
  IZVJEŠĆA
 • GODIŠNJA
  NAGRADA
 • ČLANOVI
 • Horusov sraz
  Autor: Fabijan Lovrić
   


  Horusov sraz, Fabijan Lovrić, Naklada DHK HB, Mostar, 2014. Knjižnica Suvremenici, knjiga 109. , urednik Ivan Sivrić, a recenzenti Dragan Gligora i Atif Kujundžić. Ilustracije na naslovnici Mijat Marić, slikar.

  Pjesme su napisane u strogoj formi soneta koja zahtijeva određenu disciplinu i suzdržanost. Međutim, Lovrić je pjesnik koji se usprkos svemu raduje životu i njegovim manifestacijama, prirodi sa svim njenim pojavnostima, kao i samom čovjeku, bez obzira na sve nepravde i razočaranja. Zato on u pjesmama ne može obuzdati osjećaj prožetosti cjelokupnom prirodom, zemljom i svemirom. Misli se pretaču u slike koje nose svojim ritmom i metaforikom: U školjci nosim sve svoje pučine. Za pjesnika je važna ljubav i ljepota koja se pretače u stihove: U kamenu sva se ljubav stisla. (Krug za krugom).  Dragan Gligora

  Fabijan Lovrić /dobro obaviješten/ pjevajući o Horusu prilazi sonetnoj sormi bez dvoumljenja i distance i pjeva o Horusu egipatskom božanstvu sokolu ili čovjeku sa glavom sokola. Sin mitskog kralja Ozirisa i gospodarice Izide, on polaže pravo na prijestol i zato pristaje na sraz sa Setom:

   

  Pod krilom sunce. Nad morem i kopnom

  Sokol si. Čovjek. Božanstvo i vladar.

  Egipat svjetlom iznad Nila gori

  Dok bl'jedost mjesec, tajnih dina vladar,

   

  U vječnost stere. Mačem pogled reže.

  Moć Ozirisa, magija Izide

  Čekaju Seta. Junak na junaka

  Nasrće ljuto. Nek se jasno vide

   

  Krik i pobjeda. Edf u sjaju plama.

  Grobnica čeka. Samo zlata unca

  Stavlja na ruke okove od sunca;

   

  Opet se lice vječnog Boga skobi

  I tvoja snaga u prahu se zdrobi.

  Sad mit si, sokol u tišini hrama.

   

   

      Kada je sve gotovo, u prahu zdrobljene snage: Horus je mit, samo sokol u tišini hrama. Lovrićev sonet nas uči kako smo obavezni posvetiti se pjesmi i samom motivu koji ćemo unijeti u tematskomotivski kompleks do mjere, pa nam je cijela stvar sasvim jasna i razvidna do mjere da je tretirtamo bez dvojbe kao svoju intimu, pa se može i razvijati bez nedoumica. (Atif Kujundžić, književni kritičar)

   

   
   
  ČASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje časopisa OSVIT:
  OSVIT 103-104/2020