• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • ZAVR┼áENI XIV. HUMSKI DANI POEZIJE
  Srijeda, 20. studenog 2013. | ─Źitanja: 2646 | Kategorija: Novosti
   

   Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne i ove godine, od 8. do 15. studenoga 2013. organiziralo je tradicionalnu knji┼żevnu manifestaciju XIV. humske dane poezije:

  XIV. humski dani poezije otpo─Źeli su u petak 8. studenoga 2013.
  Knji┼żevnici su posjetili osnovnu i srednju školu u Busova─Źi, potom je uprili─Źena pjesni─Źka ve─Źer u HKD Napredak Busova─Źa. Tom prigodom darovane su knjige Naklade DHK HB i ─Źasopis Osvit Gradskoj knji┼żnici Busova─Źa.
  U ovim programima sudjelovali su: Anto Zirdum, Fabijan Lovri─ç, Anto Marin─Źi─ç, Anita Martinac, Ru┼żica Soldo.
  U proteklih trinaest godina u okviru manifestacije Humski dani poezije pjesnici su posjetili srednje i osnovne škole u Mostaru, Tomislavgradu, Prozoru, Orašju, Tolisi, Bugojnu, Gornjem Vakufu, Jajcu, Visokom, Stocu, Neumu, ─îapljini, Sarajevu, ┼Żep─Źu i Usori.
  Manifestacija Humskih dana poezije nastavljena je 13. studenoga 2013. (srijeda) u 12 sati VII. Ikavskim skupom koji je odr┼żan u Amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveu─Źilišta u Mostaru.
  U filološkim izlaganjima predstavili su se Mirna Brki─ç i Antun Lu─Źi─ç. U knji┼żevnim prinosima svojim novim uradcima na ikavici predstavili su se Darko Juka, Miljenko Stoji─ç, Mile Lasi─ç i Blagica Bevanda.
  U etnomuzikološkom prizoru predstavio nam se glazbenik ┼Żivko Klju─Źe Zapisima s uš─ça Neretve.
  Sveknji┼żevna ve─Źer odr┼żana je 15 studenoga u HKD Napredak u Mostaru. Zapo─Źela je u 18 sati minutom šutnje i spomenom na preminule knji┼żevnike, Peru Šimunovi─ça, Luju Medvidovi─ça i Nikolu Marti─ça).
  O preminulim pjesnicima i njihovom radu i doprinosu govorili su ─Źlanovi Društva Fabijan Lovri─ç i Ivan Sivri─ç.
  ─îlanovi DHK H-B su prisutnima priredili vatromet stihova, dok su i mladi pjesnici iz Mostar i Hercegovine imali priliku predstaviti se mostarskoj publici.
  Na ovoj Sveknji┼żevnoj ve─Źeri nastupili su knji┼żevnici iz Splita: Maja Tomas, Mladen Vukovi─ç, Drago ─îondri─ç i Zvonko Juriši─ç, potom Radica Leko, Miljenka Koštro iz Posušja, Iva Nui─ç iz Drinovaca, Fabijan Lovri─ç iz Knina, Marko Boškovi─ç i Admiral Mahi─ç iz Sarajeva, Slavo Antin Bago, Anita Martinac, Marko Toki─ç, Zijada Zeki─ç, Jozefina Pranji─ç, Ante Banovi─ç i Dubravka Bandi─ç iz Mostara.
  Vrijedno je istaknuti da Humske ve─Źeri poezije okupljaju istinske zaljubljenike u pjesni─Źku rije─Ź i knjigu, koji zajedno šire ljubav prema knji┼żevnosti.
  Sponzori Sveknji┼żevne ve─Źeri su Hercegova─Źka pivovara, Hercegovina vino, Aluminij d.d. Mostar, pekarna Makaena, pekarna Luca i pekarna Mateo.

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Nikola Šimić Tonin (Srijeda, 20. studenog 2013.)
  Po┼ítovani ─Źijom zabranom se ne smije ista─çi, da je ideja o prikupljanju knjiga za knji┼żnicu u Busova─Źi moja (Nikola ┼áimi─ç Tonin)i da ona jo┼í traje, pa i knjige u DHKHB prikupljene su na moju zamolbu, a na ideju ko po┼ítanska markica nalijepio se Fabijan Lovri─ç, kao na toliko toga, kog sam u svom tekst Hemingway iz Zemunika Donjeg, nazvao i pravim imenom koje mu kad mu se sve maske skinu i stoji, bezidejna ljudska ┼żgadija. Potkrepa ovoj tvrdnji tekst je koji sam naveo, a dostupan je na Google. Nikola ┼áimi─ç Tonin
   
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021