• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Petak, 22. studenog 2013. | ─Źitanja: 1928 | Kategorija: Novosti
   

  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne je na Izvanrednoj skupštini 15. Studenoga 2013. godine odr┼żalo kra─çu raspravu o polo┼żaju hrvatskog naroda i hrvatskog jezika u Bosni i Hercegovini. Jedan od zaklju─Źaka bio je da se sa skupa uputi javno pismo o stavu Skupštine prema tom pitanju.


  JAVNO PISMO


  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne prema svome poslanju i prema definiranoj djelatnosti i zadatcima utvr─Ĺenim u Statutu Društva posebno je du┼żno skrbiti o razvoju i afirmaciji hrvatskog jezika, o kontinuiranom napretku i valorizaciji hrvatske knji┼żevnosti, o zaštititi slobode knji┼żevnog stvaralaštva i djelovanja, te trajnom utjecaju na oblikovanje kulturne politike u Bosni i Hercegovini.


  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne, kao nacionalna udruga prema svome osnovnom poslanju i opredjeljenju, upu─çeno je na skrb o nacionalnom identitetu, što osobito podrazumijeva skrb o hrvatskom jeziku kao okosnici toga identiteta. Hrvatski jezik, odnosno, njegov status i polo┼żaj u dr┼żavnoj zajednici u kojoj Hrvati obitavaju, dosljedan je pokazatelj stanja duha i slobode naroda u toj zajednici.


  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne odbacuje kvaziznanstvene i sli─Źne kvalifikacije koje se odnose na hrvatski jezik, osobito odbacuju negiranje njegove posebnosti i zna─Źenja za hrvatski nacionalni identitet u Bosni i Hercegovini. Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne osobito odbacuje neargumentirane i zlonamjerne stavove koji se temelje na vrjednovanju i usporedbi protivni─Źkih plemenitih nakana s mogu─çim lošim posljedicama naših postupaka.
  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne smatra da Hrvati kao konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini baštine puno pravo na zaštitu, iskazivanje i razvitak nacionalnog identiteta u punom kapacitetu, te da to pravo nije potrošivo i ne mo┼że se i ne smije se izgubiti u konstituciji dr┼żave Bosne i Hercegovine.


  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne poti─Źu─çi razvitak hrvatskog nacionalnog identiteta odbacuje opcije u kojima se doprinos hrvatske nacionalne baštine pokušava prikazati kao neva┼żan za postojanje i razvitak Bosne i Hercegovine. Stoga se ovo društvo zala┼że za postojanje i djelovanje hrvatskih nacionalnih institucija, posebno medija kao javnih ustanova koje trebaju u┼żivati javnu dr┼żavnu skrb.


  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne razvijaju─çi svoju temeljnu djelatnost odbacuje tzv. paradigme melting pot-a kao potrošene i prevladane koncepcije i zala┼że se za salad bowl, da razli─Źite nacionalnosti i razli─Źite kulture, unose─çi svoju kulturu i tradiciju ne odustaju ni od ─Źega, nego oplemenjuju svoj identitet u zajednici s drugima te supostoje s drugim kulturama i tradicijama.

  DRUŠTVO HRVATSKIH KNJI┼ŻEVNIKA HERCEG BOSNE
  Ur. broj: 83-57/13.

  Mostaru, 21. studenoga 2013.

  Predsjednik Ivan Sivri─ç  

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021