• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • JAVNO PISMO MATICI HRVATSKOJ
  Ponedjeljak, 02. prosinca 2013. | ─Źitanja: 2100 | Kategorija: Novosti
   

   

   

  Ur. broj: 83-58/13.
  Mostar, 2. prosinca 2013.
   

   

   

  U povodu objavljivanja Nacrta zakona o javnoj uporabi hrvatskog jezika koje ga je izradila Matica hrvatska, te razli─Źitih reakcija na objavu, Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne upu─çuje Javnu obavijest Matici hrvatskoj.
  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne pridru┼żuje se javnoj raspravi o Nacrtu zakona o javnoj uporabi hrvatskog jezika koje ga je izradila Matica hrvatska. Na taj na─Źin Društvo slijedi svoje temeljno poslanje ispunjavanja ciljeva i zada─ça što su jasno definirani u Statutu DHK HB te ┼żeli pridonijeti kvalitetnijoj izradi Nacrta zakona.

  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne ponosno baštini višestoljetnu povijest hrvatskog jezika te prihva─ça promicanje i zaštitu hrvatskog jezika kao stalnu obvezu i odgovornost u vlastitom djelovanju.
  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne odbacuje sve kvaziznanstvene nasrtaje na hrvatski jezik u prošlosti, odbija pokušaje njegova zatiranja u sadašnjosti te odbacuje sva nastojanja u vezi s odnaro─Ĺivanjem, odnosno dezintegracijom hrvatskog naroda.

   

  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne kao udruga koja okuplja stvaratelje iz podru─Źja nacionalne knji┼żevnosti osje─ça se obveznom i du┼żnom sudjelovati u normiranju hrvatskog jezika na svim razinama, u svim prostorima gdje Hrvati ┼żive i u svako vrijeme pridonositi punini iskazivanja nacionalnog identiteta koji se najjasnije o─Źituje u jeziku.

   

  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne smatra donošenje Zakona o javnoj uporabi hrvatskog jezika va┼żnim ─Źinom o─Źuvanja hrvatskog i ukupnog europskog kulturnog naslije─Ĺa.

   

  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne smatra hrvatski jezik jedinstvenom i nezamjenjivom institucijom nacionalnog identiteta u kojoj obitava, odr┼żava se i razvija se hrvatski duh kao jamstvo posebnosti, suradnje s drugima i napretka na op─çu korist.

   

  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne prihva─ça Nacrt zakona u cijelost uz napomenu da mogu─çe skrivene nedosljednosti ili slu─Źajne i nehoti─Źne neprakti─Źnosti ne trebaju zasjeniti ili umanjiti va┼żnost i nu┼żnost daljnje standardizacije hrvatskog jezika pred sna┼żnim procesom globalizacije.

   

  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne poziva sve svoje ─Źlanove da se osobno uklju─Źe u javnu raspravu te daju vlastiti doprinos izradi kvalitetnog Nacrta zakona te na taj na─Źin podr┼że njegovo upu─çivanje u Hrvatski sabor.

   

  Predsjednik DHK HB
  Ivan Sivri─ç

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021