• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • VIDO┼áKA PJESNI─îKA VE─îER
  Petak, 30. svibnja 2014. | ─Źitanja: 1743 | Kategorija: Novosti
   

   Na Radimlji je 27.05.2014. s po─Źetkom u 20.30 sati  uprili─Źena poetsko-kulturna manifestacija ''Vidoška pjesni─Źka no─ç''. Ovaj hvale vrijedan doga─Ĺaj, u organizaciji Matice hrvatske Stolac, a pod glavnim i generalnim pokroviteljstvom Op─çine Stolac odr┼żava se ve─ç ─Źetvrtu godinu za redom u sklopu ''Stola─Źkog kulturnog prolje─ça''.

  Kiša, koja je po─Źela padati nekoliko trenutaka prije 20 sati, onemogu─çila je odr┼żavanje manifestacije pored ┼żivotopisne nekropole ste─çaka, tako su organizatori bili primorani premjestiti doga─Ĺaj u prostorije obli┼żnje Javne ustanove Radimlja. Kiša nije uspjela omesti pjesnike ni Pu─Źke piva─Źe iz Rogotina, koji su s klapskom pjesmom otvorili ve─Źer.

  Po završetku pjesme, voditeljica programa Tina Laco, najavila je doma─çina, na─Źelnika op─çine Stolac gospodina Stjepana Boškovi─ça. Nakon što je pozdravio sve okupljene i za┼żelio im dobrodošlicu, istaknuo je va┼żnost ovakvih doga─Ĺaja zbog ─Źuvanja integriteta hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

  ''Prije ─Źetiri godine vodstvo Matice hrvatske Stolac osjetilo je potrebu za utemeljenjem trajne poetsko-kulturne manifestacije koju smo nazvali Vidoška pjesni─Źka no─ç. ┼Żelja nam je bila i ostala mla─Ĺe naraštaje, koji stasaju u našem vremenu, stihovima napajati na nepresušnom poetskom izvoru. Tako su, evo ─Źetvrtu godinu zaredom hrvatski pjesnici pozvani na najljepšu pozornicu koju ─Źovjek mo┼że po┼żeljeti –Radimlju, kako bi pred slušateljstvo iznjedrili najbolje što je njihov stvarala─Źki duh stvorio.'' – napisao je u uvodu ovogodišnje publikacije predsjednik Matice hrvatske Stolac dr. Mladen Boškovi─ç, koji je tako─Ĺer iskoristio priliku da pozdravi sve koji su došli i zahvali se Op─çini Stolac jer i u ovim teškim vremenima ima sluha za kulturu. Vrijedi spomenuti kako je manifestaciju pozdravio i Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, koja je tako─Ĺer jedan od pokrovitelja.

  Radimlja je tako ugostila veliki broj pjesnika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Okupljeni su mogli ─Źuti stihove Ive Ragu┼ża, Ru┼żice Soldo, Frane Vlatkovi─ça, Stjepana Šešelja, Josipa Škerlja, Ive Nui─ç, Marka Boškovi─ça, Franje D┼żakule, Marine Kljajo – Radi─ç, Pere Pavlovi─ça, Vincija Lupisa, Miljenke Koštro, Radice Leko, Miljenka Stoji─ça, Jasenke Po┼żege-Sremac, Anite Martinac, Dušana Muse i Sanijele Matkovi─ç. Ljubo Krmek, jedan od glavnih organizatora i urednik publikacije Vidoška pjesni─Źka no─ç 2014. tako─Ĺer je podijelio svoje stihove, kao i Sre─çko Marijanovi─ç, koji je radio ilustracije za spomenutu publikaciju.

  Naime, ove godine Organizacijski odbor uveo je i jednu novinu u ''Vidošku pjesni─Źku no─ç''. Tako uz nagradu Hrvatski ste─çak, dodjeljene su nagrade Mali hrvatski ste─çak u─Źenicima Osnovne škole Crni─ç, Osnovne škole Stolac i Srednje škole Stolac.

  Nagradu Hrvatski ste─çak oganizacijski odbor ''Vidoške pjesni─Źke no─çi'' u znak zahvalnosti za osobit doprinos hrvatskoj knji┼żevnosti dodijelio je knji┼żevniku Anti Sekuli─çu, koji nije bio u mogu─çnosti prisustvovati doga─Ĺaju. U njegovo ime, nagradu je preuzeo Antin prijatelj, pjesnik, prozaik i dramski pisac Stjepan Šešelj, koji se okupljenima i organizatora zahvalio u ime Ante Sekuli─ça te naglasio njegovu va┼żnost za pisanu rije─Ź u Hrvata nazvavši ga ''institucijom'' hrvatske knji┼żevnosti. Kraj programa za Vidošku pjesni─Źku no─ç 2014. pripao je ponovo Pu─Źkim piva─Źima iz Rogotina, a okupljeni su se nastavili dru┼żiti i poslije programa.

   
  Napisao/la: STOLAC.CO
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021