• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Odr┼żana prva tribina Ju┼żnohrvatskog ogranka DHK
  Ponedjeljak, 02. lipnja 2014. | ─Źitanja: 2706 | Kategorija: Novosti
   

   U dvorani Op─çine Ston u ─Źetvrtak 29. svibnja 2014. odr┼żana je tribina Ju┼żnohrvatskoga ogranka Društva hrvatskih knji┼żevnika. Bila je to prva tribina na kojoj su se predstavili knji┼żevnici ─Źlanovi ovoga ogranka Vinicije Lupis, Dubrovnik/Ku─çište koji je ujedno i predsjednik Ju┼żnohrvatskoga ogranka DKH, Pero Pavlovi─ç iz Neuma, Hrvoje Barbir Barba iz Plo─Źa, fra Miljenko Mi─ça Stoji─ç iz Širokoga Brijega, Frano Vlatkovi─ç iz Orebi─ça/Velike Gorica, Ljubo Krmek iz ─îapljine/Metkovi─ça i Stjepan Šešelj iz Zagreba/Opuzena.

   Poseban gost tribine bio je predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne Ivan Sivri─ç iz Mostara.

  Pregledavaju─çi dostupne dokumente Ju┼żnohrvatskog ogranka vidljivo je s koliko se ambicija i entuzijazma planiralo. Ogranak se u svome Okvirnom programu opredijelio za sadr┼żajan pristup koji obuhva─ça vlastitu nakladni─Źku djelatnost, knji┼żevne manifestacije, knji┼żevnu tribinu i srodne programe te iznala┼żenje uvjeta za normalan rad.

  Pored ciljeva koji su statutarno definirani ovaj je ogranak najavio skrb, koliko je u ovim vremenima mogu─çe, o cjelinama: Isto─Źne i Zapadne Hercegovine, Boke kotorske, otoka, dubrova─Źke okolice i šireg podru─Źja Neretve.

  Nakladni─Źka djelatnost ogranka bi se ogledala u tri ili više ┼żanrovskih biblioteka koje bi obuhva─çale podru─Źja POEZIJA&ESEJ, ROMANI&PRI─îE i POVIJEST&ETNOS

  Knji┼żevne manifestacije koje se planiraju su: MASLINI U LICE, festival knji┼żevnosti u svrhu predstavljanja široj publici suvremene hrvatske poezije; HUMSKI DANI POEZIJE, kao regionalna knji┼żevna manifestacija u suradnji sa Društvom hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne; NERETVANSKI KNJI┼ŻEVNI, ZNANSTVENI i KULTURNI SUSRET u suradnji s Neretvanskom riznicom umjetnina i inih vrijednosti. Planiraju se tako─Ĺer utemeljiti ME─ÉUNARODNI KNJI┼ŻEVNI SUSRETI s ciljem uspostavljanja me─Ĺunarodne knji┼żevne suradnje kao me─Ĺusobne afirmacije knji┼żevnog stvaralaštva, posebice u bli┼żem susjedstvu: FBiH; Crna Gora; Italija; Albanija; Makedonija; Gr─Źka; Turska.


  Tako─Ĺer, planira se sudjelovati na priredbama RIJEK S KAMENA (u Po─Źitelju, krajem srpnja); VIDOŠKA PJESNI─îKA NO─ć (na Rradimlji, u svibnju) te GRGUROVI HUKOVI (u Ravnom u rujnu).

  Kada je rije─Ź o knji┼żevnim tribinama i srodnim manifestacijama one se planiraju uz Dan hrvatske knjige i u suradnji sa svim knji┼żnicama na širem etni─Źkom podru─Źju. Nastojat ─çe se obilje┼żavati obljetnice ┼żivota i rada ─Źlanova Ogranka i DHK, posebno preminulih; odr┼żavati knji┼żevne susrete, predstavljati knjige i sli─Źno - osobito ─Źlanova Ogranka.

  Isti─Źe se kao nu┼żno suradnja s ostalim ograncima na širem etni─Źkom podru─Źju, kao i uspostavljanje suradnje s hrvatskim knji┼żevnim organizacijama u inozemstvu.

  Tako─Ĺer ─çe se nastojati prona─çi na─Źin za bli┼żu suradnju sa HR Radio Dubrovnikom, Dubrova─Źkim Vjesnikom, mati─Źnim Kazalištem Marina Dr┼żi─ça, Dubrova─Źkim ljetnim igrama te ostalim zna─Źajnim ─Źimbenicima kulture na ovim prostorima.

  Posebno se va┼żnim isti─Źe osmišljavanje suradnje sa Hrvatima u FBiH i BiH; Moliškim Hrvatima, Hrvatima Boke.

  Programom se predvi─Ĺaju i brojne druge aktivnosti koje trebaju pokazati pravi identitet ovoga ogranka

  Ovdje je potrebno napomenuti kako je vrlo aktualno anga┼żiranje Ogranka - na razini svih gradova hrvatskog etni─Źkog/nacionalnog prostora – u smislu iznala┼żenja prostora i kupnje/doniranja opreme, (ra─Źunalo, faks i drugo), kao neophodnih uvjeta za normalan rad Ogranka. Tako─Ĺer se planira i izradba i postavljanje web stranice Ogranka i anga┼żiranje u medijima o programu i radu Ogranka.

  Na┼żalost prva tribina nije naišla na veliki odjek. Malobrojnu publiku ─Źinili su samo mještani, poklonici pisane rije─Źi. Nije se pojavio nijedan novinski izvjestitelj. No to nimalo nije omelo zadovoljstvo prisutnih sjajnim recitacijama iznimnih pjesni─Źkih i knji┼żevnih ostvaraja. Uz ─Źestitke pjesnicima, završetak tribine je obilje┼żen darivanjem knjiga mjesnoj knji┼żnici, što je publika primila s vidljivim zadovoljstvom. Tim prvim korakom Ju┼żnohrvatski ogranka DHK, iako malo boja┼żljivo, zapo─Źelo je, nadajmo se, plodonosno kulturno putovanje.

   

   

   

  Ivan Spitzanger

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021