• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Srijeda, 06. svibnja 2015. | ─Źitanja: 1407 | Kategorija: Novosti
   

   Mostar: 52. Šimi─çevi susreti najdugovje─Źnijih knji┼żevna manifestacija Hrvata

  "...nad mojom glavom moja pratilica zvijezda".

  Objavljeno 05.05. - 17:22

   

  Ovo su 52 Šimi─çevi susreti što je jedna od najdugovje─Źnijih kulturno knji┼żevnih manifestacija u Hrvata. Šimi─ç je ovo zaslu┼żio jer njegova djela u─Źe i ─Źitaju i mi smo sretni što mo┼żemo donijeti dašak te poezije i ─Źu─Ĺenja, kako je to naš veliki pjesnik kazao da su pjesnici ─Źu─Ĺenje u svijetu”, istakao  je Ljubo Grizelj, na─Źelnik op─çine Grude na otvaranju knji┼żevnog-poetskog knji┼żevnog nasupa.

  Danas je u OŠ Antuna Branka Šimi─ça Mostar zajedno u organizaciji Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne povodom 30 godina knji┼żevnog stvaranja Antuna Lu─Źi─ça, knji┼żevnika i profesora, s Filozofskog fakulteta u Mostaru, odr┼żan je tre─çi u nizu program Šimi─çevih susreta pod nazivom „…nad mojom glavom moja pratilica zvijezda.“

  Lu─Źi─ç recitirao najpoznatije Šimi─çeve stihove

  Antun Luci─ç je predstavio svoje bogato knji┼żevno djelovanje za koje priznaje da je u velikoj mjeri potaknuto prou─Źavanjem Šimi─çevih djela, a dodaje kako je na Šimi─çevo stvaranje uz španjolsko pjesništvo utjecala i poslanica Ivanova otkrivenja iz Novog zavjeta.

  ”Program se danas odvija ovdje u Mostaru u duhu jedne tradicije da Šimi─çevi susreti pohode i po─Źaste sva ona mjesta gdje je Šimi─ç ┼żivio, radio i školovao se. Krenuli sve─Źanim otvaranjem u Drinovcima, pa smo bili Grudama. Prekosutra program završavamo u Širokom Brijegu, sve─Źanom akademijom, gdje ─çe mnogi mladi pjesnici ─çe dobiti nagrade”, otkrio je Grizelj.  

  Predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne Ivan Sivri─ç, naglasio je  kako mu je drago što je ova manifestacija postala tradicionalna te što je uspostavljena suradnja izme─Ĺu škole i knji┼żevnika.

  ”Posebno me raduje što je ova škola “hospitalna škola”, gdje se u suradnji s nama odr┼żava praksa budu─çih profesora i nastavnika. Pošto je Šimi─ç jedan o d najve─çih hrvatskih pjesnika uop─çe, a posebno dvadesetog stolje─ça, mene posebno ─Źini radosnim što Društvo sa svojom knji┼żevnom nagradom sudjeluje u obilje┼żavanju njegovog imena i djela”, kazao je Sivri─ç. 

  U─Źenici ove škole su izveli zanimljiv knji┼żevni nastup recitiraju─çi i pjevaju─çi najpoznatije Šimi─çeve stihove. Poslije cijelog programa izaslanstvo Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, op─çine Grude i OŠ Antuna Branaka Šimi─ça, polo┼żili su cvije─çe na spomenicima velikom pjesniku u Mostaru./HMS/

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021