• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • 52. ┼áIMI─ćEVI SUSRETI
  Ponedjeljak, 11. svibnja 2015. | ─Źitanja: 1683 | Kategorija: Novosti
   

   GODIŠNJA KNJI┼ŻEVNA NAGRADA DHK HB „ANTUN BRANKO ŠIMI─ć“ DODIJELJENA ANTI ZIRDUMU

  U prepunoj dvorani Osnovne škole u Drinovcima 8. svibnja 2015.   odr┼żana je završna manifestacija 52. Šimi─çevih susreta. Knji┼żevnici su tijekom dana posjetili škole u Grudama, Sovi─çima i Drinovcima te u njima odr┼żali prigodne programe u─Źenicima. Nave─Źer je slu┼żena Sveta misa, a nakon toga je odr┼żana Sve─Źana akademija. U sklopu priredbe nazo─Źnima se obratio u ime pokrovitelja izaslanik Hrvatskog sabora saborski zastupnik dr. Jozo Mari─ç, a nakon njega je prigodno predavanje o djelu Antuna Branka Šimi─ça odr┼żao akademik Stjepan Damjanovi─ç, predsjednik Matice hrvatske. Dodijeljeno je više nagrada mladim pjesnicima (prema uzrastima) koji nisu objavili nijednu knjigu, a zatim je uslijedilo proglašenje dobitnika Knji┼żevne nagrade „Antun Branko Šimi─ç“ za 2015. godinu koju dodjeljuje Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne.
  Predsjednik DHK HB Ivan Sivri─ç je priop─çio Odluku Upravnog odbora Društva da je ovogodišnja nagrada dodijeljena knji┼żevniku Anti Zirdumu za roman U─Źiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914., koji je objavilo poduze─çe Dobra knjiga iz Sarajeva 2014. godine. Obrazla┼żu─çi Odluku Sivri─ç je istaknuo kako je autor, kombiniraju─çi dnevni─Źku i epistolarnu formu, uklju─Źuju─çi u pripovijedanje znanja o vremenu i ljudima koji su u njemu ┼żivjeli te ume─çu─çi pjesme i tekstove vezane za to vrijeme i ljude koje prikazuje, Anto Zirdum romanom U─Źiteljica modnog krojenja u Sarajevu 1914. ostvario zanimljivo djelo lagane ─Źitateljske prohodnosti. Odabravši ovakav umjetni─Źki postupak kojim ─çe kroz dnevni─Źku formu iznijeti doga─Ĺaje, romanopisac je dopustio svojim likovima da govore o vremenu u kojemu su ┼żivjeli, omogu─çio im je da svojim govorom sami sebe karakteriziraju te je time ostvario moderan roman kojim je vjerno oslikao jedno davno, ali prijelomno vrijeme. Zato je zbog aktualnosti i univerzalnosti tema kojima se bavi u romanu posti┼żu─çi pri tome visoku umjetni─Źku vrijednost Upravni odbor DHK HB odlu─Źio Godišnju nagradu „Antun Branko Šimi─ç“ dodijeliti knji┼żevniku Anti Zirdumu.

  U uz─çi izbor od 24 knjige pristigle na natje─Źaj ušle su: Julijana Matanovi─ç, I na po─Źetku i na kraju bijaše kava (pri─Źe), Anita Martinac, Medaljon (roman), Fabijan Lovri─ç, Horusov sraz (pjesme), Marina Kljajo-Radi─ç, San na rijeci (pjesme), Igor Divkovi─ç, Latino Bizantino (pjesme)
  U ve─ç tradicionalnom dijelu programa nastupile su pjesnikinje: Marina Kljajo Radi─ç i Miljenka Koštro te pjesnici Tomislav ┼Żigmanov, Dragan Marjanovi─ç i Miroslav Mi─çanovi─ç koji su recitirali su svoje stihove.
  U sklopu Akademije odr┼żan je hommage nedavno preminulom pjesniku Krešimiru Šegi. Posljednji broj (81/82) Motrišta (─Źasopis Matice hrvatske Mostar) posve─çen je istaknutom hrvatskom i bh pjesniku i u njemu su objavljeni ─Źlanci pedeset autora koji su preminulom pjesniku na taj na─Źin odali poštovanje. Glavni urednik Motrišta Miro Petrovi─ç je odr┼żao dirljiv govor o svome prijateljevanju i suradnji sa Šegom, a akademik Josip Muselimovi─ç je pro─Źitao svoj ─Źlanak iz Motrišta koji je posvetio Krešimiru Šegi.

    
  U programu su sudjelovali: klapa Bratovština i Zbor Osnovne škole A. B. Šimi─ç iz Drinovaca, a na kraju je otvorena izlo┼żba likovnih radova grudskih osnovnih škola.
  Posebna je zanimljivost što je sav program Akademije u┼żivo prenosila internetska televizija Prvi tv, a program je vodila glumica i profesorica Maja Lasi─ç iz Mostara.
  Manifestaciju je uz prigodne zahvale zatvorio Ljubo Grizelj, na─Źelni Op─çine Grude, koji je ujedno bio i predsjednik Organizacijskog odbora 52. Šimi─çevih susreta.

  I. S.

   
  Napisao/la: I. S.
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021