• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Tribina DHK HB Knji┼żevni susreti
  Ponedjeljak, 01. lipnja 2015. | ─Źitanja: 1744 | Kategorija: Novosti
   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   PREDSTAVLJENE KNJIGE MARINE KLJAJO-RADI─ć

  PLODOVI PJESME - SABRANE RECENZIJE

  SAN NA RIJECI - PJESME

  U petak, 29. svibnja 2015. predstavljene su knjige Plodovi pjesme i San na rijeci  Marine Kljajo-Radi─ç u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosa─Źe u Mostaru.

   

  O knjigama su govorili ─Éuro Vidmarovi─ç, Mile Pešorda, a prikaz knjiga Šimuna Muse pro─Źitala je Marija Vasilj profesorica sa Sveu─Źilišta u Mostaru. 

  ''Autori─Źin stil pokazuje se naj─Źeš─çe spontanim, subjektivno toniranim reakcijama svog vlastita jastva, ali u odre─Ĺenoj mjeri i blago osjen─Źenim znanstvenim mišljenjem. To su odreda diskurzivni tekstovi vrlo kratke forme, kao što su, rekoh, zapisi, osvrti, prikazi koji izra┼żavaju i esejisti─Źku slobodu i lepršavost, ali katkad dodiruju i utemeljenu znanstveni─Źku proumljenost. Predstaviti autorsku osobnost i pjesni─Źku ─Źinjeni─Źnost navode─çi ponekad i stanovite estetske zna─Źajke pa, ─Źasomice- brzopotezno, i vrijednosne prosudbe, sve to daju─çi u „relativiziraju─çoj ljepoti“ što donosi subjektivni dojam i nesputana misao (autorice), osnovni je njezin cilj'', zapisao je u svom osvrtu Šimun Musa.

  "Naša Marina Kljajo-Radi─ç pripada hrvatskome narodu cjelinom svoga literarnog izri─Źaja, etni─Źkim kodom i dubokom odanoš─çu, dok je etikom ukorijenjena u svjetsku katoli─Źku ekumenu. Topografijom i sudbinom pripada dr┼żavi Bosni i Hercegovini unutar koje, kao pripadnica domicilnog, a danas najmanjega konstitutivnog naroda, ┼żivi dramu borbe za budu─çnost i to ugra─Ĺuje u svoja djela. Treba naglasiti kako hercegova─Źka sastavnica hrvatske knji┼żevnosti ─Źini jedan od njezinih temelja. Bez Grge Marti─ça, A. B. Šimi─ça i Maka Dizdara nezamisliva je suvremena povijest te knji┼żevnosti. U ovome trenutku vode─çe ime hrvatske poezije i proze stvara umjetnik iz tog podneblja – An─Ĺelko Vuleti─ç. Vode─çe ime hrvatskih pjesnika srednjeg naraštaja zasigurno je Zdravko Kordi─ç, da ne govorimo o zna─Źaju Mile Pešorde, Pere Pavlovi─ça, Gojka Sušca, Ivan Tolja, Drage ─îondri─ça, Andrije Vu─Źemila, Fabijana Lovri─ça, Veselka Koromana i drugih. Toj plejadi pripada i naša Marina Kljajo-Radi─ç ─Źije je djelo ozna─Źeno, oboga─çeno i prepoznatljivo njezinim ┼żenskim rukopisom koji je kao knji┼żevnoteorijsku ─Źinjenicu znanstveno verificirala hrvatska akademkinja Dubravka Orai─ç-Toli─ç." (─Éuro Vidmarovi─ç)

   

  Kao glazbena pratnja nastupio je VIS Versi i Vesna Golemac vokal, a stihove je govorila Mirna Krsti─Źevi─ç i u─Źenici Internacionalne gimnazije Mostar. 

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021