• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • ODR┼ŻAN IX IKAVSKI SKUP
  ─îetvrtak, 05. studenog 2015. | ─Źitanja: 1850 | Kategorija: Novosti
   

   U sklopu manifestacije Humski dani poezije, na Filozofskom fakultetu Sveu─Źilišta u Mostaru odr┼żan je znanstveni skup o ikavskom narje─Źju.

  "Korisno je vra─çati se na jezik i njegove plodove koji nisu nastali u suvremenosti ve─ç iz duboke te─Źevine, koji imaju tradicijske korijene. Vra─çaju─çi se i upoznavaju─çi takvo bogatstvo su┼żivljavamo one darove koje jezik u svojoj sintakti─Źkoj, leksi─Źkoj i svakoj drugoj jezi─Źnoj situaciji mo┼że koristiti, posebice u knji┼żevnom pogledu", kazao je u izjavi za novinare profesor na Filozofskom fakultetu Antun Lu─Źi─ç.

  Dodao je kako je pohvalno što danas postoji ve─çi broj knji┼żevnika koji pišu na ikavici u odnosu na prije, a posebice raduje što se radi o piscima mla─Ĺih generacija.

  Pored profesora Lu─Źi─ça, na ovom znanstvenom skupu o jeziku i ikavskom narje─Źju te knji┼żevnosti na ikavici govorili su Mirna Brki─ç, Finka Filipovi─ç, Slavo Bago, Jozo Jakiša, Miljenka Koštro, Iva Nui─ç i Ante Kraljevi─ç.

  U Osnovnoj školi fra Petra Bakule odr┼żana je Ikavska radionica u kojoj su nadareni u─Źenici osmog razreda pisali pri─Źe, pjesme ili par re─Źenica na osnovi zadanih dvadeset rije─Źi na ikavici, a potom ih ─Źitali nazo─Źnima. Svojim uratcima pokazali su veliku kreativnost. Program je nastavljen uz razgovor knji┼żevnika i u─Źenika 

  Po rije─Źima predsjednika Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne Ivana Sivri─ça, Humski dani poezije jedna su od tri temeljne manifestacije Društva, kojima se ispunjava statutarna obveza o vrednovanju knji┼żevnosti te unaprje─Ĺenju hrvatskog knji┼żevnog jezika.

  "Uz Šimi─çeve susrete i Humske dane poezije, tre─çi zna─Źajni program Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne je ─Źasopis "Osvit" u kojem ─çemo objaviti cjelovite priloge s današnjeg znanstvenog skupa", istaknuo je Sivri─ç.

  Šesnaesto izdanje kulturne manifestacije Humski dani poezije, u organizaciji Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, zapo─Źelo je u utorak u Vitezu dru┼żenjem srednjoškolaca s knji┼żevnicima, a završna ve─Źer planirana je u petak, 6. studenoga.

  Na Sveknji┼żevnoj ve─Źeri, koja ─çe se odr┼żati u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosa─Źe u Mostaru s po─Źetkom u 18 sati, nastupit ─çe afirmirani pjesnici, mladi pjesnici i gosti. Završna ve─Źer manifestacije bit ─çe posve─çena knji┼żevnicima preminulim u proteklih godinu dana, Krešimiru Šegi, Mareli Mimica, Tomislavu Grgi Anti─Źi─çu, Franji Mabi─çu, Petru Milošu i Admiralu Mahi─çu.

  Fena/ federalna.ba

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021