• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • DODIJELJENA NAGRADA ANTUN BRANKO ┼áIMI─ć ZA 2016
  Ponedjeljak, 09. svibnja 2016. | ─Źitanja: 1810 | Kategorija: Novosti
   

  SVE─îANA AKADEMIJA

  Završnica Šimi─çevih susreta (6. svibnja, 2016., Drinovci)

   

   Poštovane dame i gospodo!
  Sada kada smo na vrhuncu Šimi─çevih susreta i kada treba dodijeliti Šimi─çevu nagradu, dopustite mi prije objavljivanja rezultata natje─Źaja Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne re─çi nekoliko re─Źenica.
  Meni je osobno i DHK HB velika ─Źast biti dijelom ove ugledne i najstarije kulturne manifestacije u BiH. Ovogodišnja je priredba koja se odr┼żava pod visokim pokroviteljstvom najviših du┼żnosnika hrvatskog naroda gospodina Dragana ─îovi─ça i gosp. ┼Żeljka Reinera okupila niz zna─Źajnih kulturalnih subjekata i vjerujem da je svaki svoju ulogu obavljao s velikim ponosom. Po─Źevši od Op─çine Grude, Ogranka Matice hrvatske iz Gruda, Franjeva─Źke galerije Široki Brijeg, Ogranka Matice hrvatske iz Mostara, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH, FPMOZ Sveu─Źilišta u Mostaru i naravno, DHK HB Mostar, svi su pridonijeli da pobli┼że upoznamo zna─Źenje imena i djela A. B. Šimi─ça preko sudionika; Drage Šimund┼że, Stipe Botice, Katice Krolo Šarac, Nikoline Zovko, Domagoja Glavote i Kristine Malbaši─ç, Rene Medveš─çaka, Josipa Bratuli─ça, Ivana Goluba te pjesnika fra Mi─çe Stoji─ça, fra Vendelina Kara─Źi─ça, fra Vlade Lon─Źara, s. Lidije Glavaš i Tamburaškog zbora sjemeništaraca Franjeva─Źke klasi─Źne gimnazije iz Visokog te svih drugih koje ne mogu sve nabrojati koji su se predstavili ve─Źeras i prethodnih dana. Nas ostale koji smo dali doprinos manifestaciji pozdravljam preko na─Źelnika gosp. Ljube Grizelja, predsjednika organizacijskog odbora Šimi─çevih susreta.
  Ove godine DHK HB po 19. put dodjeljuje Šimi─çevu nagradu. To je Godišnja nagrada našega Društva najpresti┼żnija knji┼żevna nagrada u BiH. Zato smo prepustili ljudima od struke da odlu─Źe kome nagradu dodijeliti. Izgleda kako su se knji┼żevnici rukovodili onim na─Źelom iz medicine da nije najbolji lijek onaj koji se najbolje prodaje, nego onaj koji najbolje poma┼że. Tako je ovoga puta dobio nagradu pjesnik, ne za knjigu koja ─çe se najbolje prodavati, nego koja ─çe svoju svrhu ispuniti u duhovnoj obnovi onih koji je budu ─Źitali, što je i bila ideja vodilja ─Źitave manifestacije.
  Dopustite mi sada da vam priop─çim odluku Upravnog odbora DHK HB:

  Ur. broj: 83-22/16.

  Temeljem odluke Upravnoga odbora Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne o dodjeli Godišnje nagrade DHK HB broj: 83-4/09 od 22. studenoga 2008. godine Upravni odbor DHK HB je na svojoj sjednici 29. travnja 2016. godine, a na prijedlog Povjerenstva za dodjelu Knji┼żevne nagrade „Antun Branko Šimi─ç“donio

  ODLUKU
  o dodjeli knji┼żevne nagrade „Antun Branko Šimi─ç“

  I.
  Godišnju nagradu dobiva Drago ─îondri─ç za zbirku Sedam velikih biblijskih poema, koju su 2015. godine objavili Naklada Boškovi─ç iz Splita (kao nakladnik) i Ogranak Matice hrvatske iz Livna (kao sunakladnik).
  II.
  Nagrada ─çe se dodijeliti na završnoj priredbi „53. Šimi─çevih susreta“ u Drinovcima, u petak 6. svibnja 2016. godine.

  OBRAZLO┼ŻENJE:
  Temeljem odluke Upravnoga odbora Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne raspisan je natje─Źaj za dodjelu godišnje nagrade Društva. Na natje─Źaj se prijavilo sedamnaest autora, a poslali su sljede─ça djela:
  1. Slavo Antin Bago, Oaza vire, ljubavi i nade, roman
  2. Ivan Bradvica, Tragovi izvanzemaljaca, aforizmi i pjesme
  3. Drago ─îondri─ç, Sedam velikih biblijskih poema, poeme
  4. Igor Divkovi─ç, Latino Bizantino, pjesme
  5. Ernest Fišer, Doba nevremena, pjesme
  6. Silvestar Ištuk, Gladnici i gladni, aforizmi
  7. Zoran Juriši─ç, Knjiga od o─Źaja, roman
  8. Miljenka Koštro, Biti Viktor, roman
  9. Radica Leko, Paška, knjiga za djecu
  10. Fran─Źeska Liebmann, Moja pjesma, pjesme
  11. Marko Lovri─ç, Jargilo, roman
  12. Grgo Mikuli─ç, Pri─Źe i legende iz Hercegovine II., proza
  13. Ivan Sivri─ç, Knjiga o knjigama, osvrti
  14. Miljenko Stoji─ç, Podno kri┼ża, kolumne
  15. Mijo Toki─ç, Moj kam, pjesme
  16. Bo┼żica Zoko, Bog ─Źisto─çu ljubi, autobiografija
  17. Joso ┼Żivkovi─ç, Tišina raspadanja, pjesme

   

   

  Upravni odbor DHK HB donio je Odluku o imenovanju Prosudbenoga povjerenstva za Godišnju nagradu „Antun Branko Šimi─ç“. U Povjerenstvo su imenovani Ru┼żica Soldo i ┼Żeljko Kocaj, kao ─Źlanovi te Mato Nedi─ç, predsjednik. Izvješ─çe Prosudbenoga vije─ça je prihva─çeno u cijelosti i temelj je za donošenje odluke o dodjeli godišnje nagrade Antun Branko Šimi─ç te su prijedlog i obrazlo┼żenje istoga sastavni dio ove odluke.
  Prosudbeno je povjerenstvo utvrdilo da je gospodin Igor Divkovi─ç i na prošlogodišnjemu natje─Źaju bio prijavio knjigu Latino Bizantino, koja je tada ušla u u┼żi izbor. Kako je spomenuta knjiga objavljena 2014. godine, gospodin Divkovi─ç prijavljuju─çi tu knjigu nije zadovoljio propozicije natje─Źaja te ona ove godine nije bila u konkurenciji.
  Povjerenstvo je prou─Źilo ostala pristigla djela, te je na─Źinilo u┼żi izbor djela od kojih ─çe jedno biti nagra─Ĺeno. Taj u┼żi izbor izgleda ovako:
  1. Drago ─îondri─ç, Sedam velikih biblijskih poema, poeme
  2. Ernest Fišer, Doba nevremena, pjesme
  3. Ivan Sivri─ç, Knjiga o knjigama, osvrti
  4. Miljenko Stoji─ç, Podno kri┼ża, kolumne
  5. Bo┼żica Zoko, Bog ─Źisto─çu ljubi, autobiografija
  6. Joso ┼Żivkovi─ç, Tišina raspadanja, pjesme

  Nakon nekoliko krugova konzultacija ─Źlanovi Povjerenstva zaklju─Źili su kako se svojom kvalitetom me─Ĺu pjesni─Źkim zbirkama osobito isti─Źu djela Drage ─îondri─ça i Ernesta Fišera, a me─Ĺu proznim ostvarenjima autobiografija Bo┼żice Zoko Bog ─Źisto─çu ljubi.
  Upravni odbor DHK HB je jednoglasno prihvatilo prijedlog Prosudbenog povjerenstva za Godišnju nagradu „Antun Branko Šimi─ç“ i odlu─Źilo kako je u izreci.
  Ve─ç od svoje prve zbirke pjesama naslovljene Evan─Ĺelje po ─Źovjeku Drago se ─îondri─ç (1944.) o─Źitovao kao pjesnik krš─çanskoga nadahnu─ça. Njegova poezija odiše velikom pjesni─Źkom snagom, dubinom misli i do┼żivljaja, jedinstvenoš─çu stila i poetike. Osnovno obilje┼że ─îondri─çeve poetike op─çenito jest naglašena citatnost, koja se skladno uklapa u suvremeni postmodernisti─Źki knji┼żevni diskurs. Ona ─îondri─çevu pjesništvu daje svje┼żinu, ukazuje na izvore njegova nadahnu─ça i odašilje poruke povezanosti, jedinstva poetskih glasova u hrvatskoj i svjetskoj knji┼żevnosti, kojima svakako pripada poetski rad i ovoga pjesnika.
  Poetsko promišljanje Drage ─îondri─ça ponu─Ĺeno u zbirci Sedam velikih biblijskih poema oslonjeno je prvenstveno na Bibliju, na krš─çanske poruke koje iz nje proizlaze, ali i na brojne pjesnike hrvatske i svjetske knji┼żevne baštine. Ima u tome pjesništvu odjeka bogatih misli Tina Ujevi─ça, Nikole Šopa, Antuna Branka Šimi─ça, ali i Thomasa Stearnsa Eliota, Paula Claudela i drugih. Ipak, poetika Drage ─îondri─ça samosvojna je, jedinstvena po svojemu izri─Źajnome bogatstvu, neobi─Źna zbog obilja poetskih doticaja s drugima, a ipak uš─Źuvana od svake vrste preuzimanja tu─Ĺih poeti─Źkih na─Źela kako bi se izgradio stih.

   


  Premda pjesnik u otkri─çima drugih pjesnika pronalazi uporište, on to ne ─Źini kako bi popunio praznine u vlastitome tekstu (takvih praznina u ─îondri─çevu tekstu nema), nego da bi slaganjem misli drugih i vlastitih misli stvorio poetski kola┼ż kojim ─çe ispisati novu stvarnost. Preuzimaju─çi misli iz obilja hrvatske i svjetske knjige i miješaju─çi ih s vlastitim mislima, pjesnik ─îondri─ç izgradio je poetsku gra─Ĺevinu neprolazne ljepote, vrijednu svekolike pozornosti, a zbog poetskih poruka koje je u nju ugradio, podlo┼żnu uvijek novome promatranju u kojemu ─çe se otkrivati neotkrivene ─Źari pjesni─Źkoga jezika od kojega je ta gra─Ĺevina sazdana.
  Imaju─çi u vidu navedeno, Upravni odbor DHK HB je odlu─Źilo kako Drago ─îondri─ç zaslu┼żuje Godišnju nagradu „Antun Branko Šimi─ç“ za zbirku Sedam velikih biblijskih poema.

  Mostar, 29. travnja 2016.
  Predsjednik DHK HB
  Ivan Sivri─ç

   

   

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021