• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • SKUP┼áTINA
  Ponedjeljak, 30. svibnja 2016. | ─Źitanja: 1355 | Kategorija: Novosti
   

   Skupština Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne protekla u dobrom ozra─Źju i suglasju

   

  U subotu, 28. svibnja u mostarskom Domu kulture H. S. Kosa─Źe odr┼żana je redovita godišnja Skupština Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne. Prije po─Źetka Skupštine u kripti mostarske katedrale slavljena je sveta misa za blagoslov u radu i preminule ─Źlanove.

  Na Skupštini koju je vodio predsjednik DHK HB-e Ivan Sivri─ç, pristupilo se glasovanju oko najva┼żnijih to─Źaka me─Ĺu kojima je i redovito izvješ─çe o radu u kojem je iznesen pregled postignutog u protekloj godini uz sudjelovanje ─Źlanova na razli─Źitim kulturnim manifestacijama po BiH i Hrvatskoj. Dobra posje─çenost i zanimanje prisutnih za teme kao što su budu─çnost zacrtanih projekata i bolje funkcioniranje u narednom razdoblju pokazuje djelomi─Źni oporavak Društva u ovom kriznom vremenu. Na┼żalost, Društvo i dalje ne nalazi redovita financijska sredstva i potporu od institucija Hercegova─Źko-neretvanske ┼żupanije te dr┼żave BiH op─çenito, a koje bi se trebale bolje skrbiti za kulturu jer je ona vezivno sredstvo jednog društva (pogotovo poslijeratnog). Tu se politi─Źki interesi i dalje prelamaju preko kulturno-umjetni─Źkih potreba kao što su knji┼żevne manifestacije, potpora izdavaštvu i sl. Stoga je budu─çnost mnogih projekata još neizvjesna, a Društvo se povremeno obra─ça institucijama u susjednoj dr┼żavi (kao što je Ured za Hrvate izvan RH ili MZOŠ). 

  Na Skupštini je ovom prigodom predstavljen i novi broj ─Źasopisa Osvit (br. 84-85) s brojnim zanimljivim tekstovima; od pjesništva, putopisa do znanstvenih ─Źlanaka koji obra─Ĺuju tematiku hrvatskog jezika, suvremene knji┼żevnosti sve do pojedinih folklornih obi─Źaja u Hercegovini. ─îlanovi, kao što je Anita Martinac, ─Źitali su i probranu poeziju, a predstavili su se i nagra─Ĺeni pjesni─Źki radovi me─Ĺu kojima je i zna─Źajan doprinos domoljubnog stiha.

  Nakon slu┼żbenog dijela programa uprili─Źeno je dru┼żenje starih i novih ─Źlanova uz prigodan domjenak.

   

   

   

   
  Napisao/la: Matej Škarica
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Nikola Šimić Tonin (Utorak, 31. svibnja 2016.)
  Po┼ítovani, zadivljen sam novim Osvitom, kad urednik uzme sebi i o sebi pola ─Źasopisa, pa onu polovinu preostalu prepolovi svojom svitom, onda se pitamo ┼íto smo tu mi da di┼żemo ruke i pla─çamo ─Źlanarinu za promociju frustriranoga urednika, tragom toga imam ideju promijenimo ime ─Źasopisa, zovimo ga odsada Fabjanov Osvit. ─îovjek iz knjige (Rumena matematika objavljena prije ih, ih, godina) objavljuje pjesme. Dajmo i onaj preostali dio Fabjanovoga Osvita Fabjanu i objavljujmo u njemu izabrana djela akademika udruge gra─Ĺana, urednika Fabijana Lovri─ça. Nikola ┼áimi─ç Tonin
   
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021