• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Hrvatski knji┼żevnici s u─Źenicima u dvjema kupre┼íkim ┼íkolama
  Utorak, 15. studenog 2016. | ─Źitanja: 1610 | Kategorija: Novosti
   

  U osnovnoj školi Fra Miroslav D┼żaja i Srednjoj školi u Kupresu našli su se u ponedjeljak 14. studenoga 2016. - spomendan prvoga proglašenog hrvatskog sveca Nikole Taveli─ça, u povodu XVII. Humskih dana poezije, sljede─çi knji┼żevnici: Ru┼żica Hrnjkaš iz Kupresa, Mijo Toki─ç iz Kongore kod Tomislavgrada i Miljenka Koštro iz Vira kod Posušja sa svojim ┼żupnikom don Ilijom Drmi─çem, koji je jedan od urednika njezinih knjiga. Do─Źekali su ih ravnatelji tih škola, Osnovne Marko Tovilo i Srednje Biljana Duman─Źi─ç. Najprije se program odvio u velikoj športskoj dvorani, u kojoj se sabralo oko 300 u─Źenika od 2. do 8. razreda, te u u─Źionici obli┼żnje Srednje škole gdje je sudjelovalo na ovome susretu s knji┼żevnicima 50 u─Źenika. Ravnatelj Marko srda─Źno je pozdravio nesvakidašnje goste i za┼żelio im dobrodošlicu, te istaknuo da je ovo prvi dolazak knji┼żevnika me─Ĺu njihove u─Źenike. Pozdravila ih je i u─Źenica 8. razreda Ru┼żica Mijo─Ź, a na kraju dru┼żenja u osnovnoj školi u ime svih djelatnika škole izrekla je zahvale za dolazak u─Źiteljica Josipa ─îoli─ç. I u Srednjoj školi knji┼żevnike je pozdravila ravnateljica Biljana i profesorica hrvatskoga jezika Marija Vila, koja je izrekla zahvalu i poziv na ponovni susret ovakve vrste. Svojim pozdravnim govorom uzvratio je spomenutim ravnateljima i svim djelatnicima škole, napose u─Źenicima, Mijo Toki─ç u ime Društva Hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne iz Mostara, ─Źija je uprava poslala po dva paketa odabranih knjiga za knji┼żnice obiju spomenutih kupreških škola.
  Nakon toga knji┼żevnici su se trebali sami predstaviti ovim ─Ĺacima, osnovcima i srednjoškolcima, i pro─Źitati im nešto od svoga knji┼żevnoga stvaralaštva, koju pjesmu ili kratku pri─Źu, te izre─çi nekoliko poticajnih rije─Źi za iskazivanje ljubavi prema knji┼żevnosti i uop─çe svim vrstama umjetnosti što oni prou─Źavaju u svojoj školi.
  Najprije je knji┼żevnica Miljenka Koštro (ro─Ĺena 1964.) iz Vira predstavila svoju literarnu djelatnost i pro─Źitala nekoliko pjesama iz svojih triju stihozbirki: Cvijetnjak na kamenu - 2003., Miris vje─Źne mladosti - 2004., ─îarolija svitanja - 2008., za što je dobila i odre─Ĺena priznanja i nagrade. Nakon toga pro─Źitala je pri─Źu iz najnovijega broja dje─Źjeg lista Cvitak, kratko je predstavila svoj roman Biti Viktor koji opisuje ┼żivot nagluha Viktora, pobjednika unato─Ź svemu lošemu što mu se doga─Ĺalo u ┼żivotu. Rekla je da joj list Svjetlo rije─Źi redovito objelodanjuje po jednu pou─Źnu pri─Źu. Njezine pjesme mogu razumjeti djeca i svi ostali uzrasti jer ih je ispisala, kako je sama rekla, “s osje─çajima majke“.
  Poslije Miljenke nastupio je pred ovom brojnom u─Źeni─Źkom publikom dviju škola Mijo Toki─ç (ro─Ĺen 1951.) iz Kongora kod Tomislavgrada. On je više godina radio kao srednjoškolski profesor hrvatskoga i latinskoga jezika u Tomislavgradu, te jednu godinu u Kupresu, što s radoš─çu isti─Źe ovom zgodom. Nakon demokratskih izbora 1990. god. i u vrijeme Domovinskog rata (1991.-1995.) i poslije rata obnašao je va┼żne politi─Źke du┼żnosti. Za poeziju je nagra─Ĺivan na Duvanjskim danima kulture (DDK) dva puta, te nagradom Hrvatskog slova i Hrvatske kulturne zaklade Dubravko Horvati─ç. Dosad je objavio ove stihozbirke: Knjiga nemira - 1990., Drago kamenje - 2000., Oteto sunce - 2006., Sjaju li zvijezde - 2009., Uspinjanja - 2013. i Moj kam - 2016. Iz svake od ovih svojih zbirki pro─Źitao je po jednu ili dvije pjesme, koje bi, prema njegovu mišljenju, trebale djelovati na uzdignu─çe duha ovih u─Źenika na Kupresu kako bi pokoji od njih krenuo putem ovim pjesnika i knji┼żevnika.
  Djeci se obratio i don Ilija Drmi─ç, koji je bio profesorom njihovu vjerou─Źitelju Dariju Jakovljevi─çu na Teološkom institutu u Mostaru. On je rekao da povremeno piše i objavljuje pjesmotvore, zatim sve novinarske ┼żanrove (vijesti, izvješ─ça, putopise, reporta┼że, feljtone...) što ih je objavljivao u listu Crkva na kamenu u Mostaru i drugim listovima, objavio je više knjiga, a sudjelovao je u ure─Ĺivanju ve─çeg broja teoloških, povijesnih i knji┼żevnih ─Źasopisa i knjiga od kojih je mnoge lektorirao i providio proslovima i pogovorima.
  I kona─Źno ovim ─Ĺacima, koji su otvoreni za dobro i lijepo obratila se umirovljena prosvjetna djelatnica, likovna umjetnica i knji┼żevnica Ru┼żica Hrnjkaš, kratkim predstavljanjem sebe i svoga djelovanja u školstvu, te pjesama što ih je napisala i prvi put javno izgovorila ovoj u─Źeni─Źkoj publici. Njezine su pjesme o Domovinskom ratu koji je veoma plamtio na Kupresu i pomeo sve stanovništvo u Makarsku i okolicu, kao i o vrhu planine ponad Kupresa zvanome Kuja─Źa što ga je u svojoj pjesmi ovjekovje─Źio Mijo Toki─ç. G─Ĺa Ru┼żica objelodanila je i ove zanimljive knjige biografskoga i dnevni─Źkog karaktera u vrijeme Domovinskoga rata: Nesrbi van, Kupreška saga, te o narodnim umotvorinama Kupresa i okolice s naslovom Narodno biserje u Zagrebu 2012.
  Ilija Drmi─ç

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021