• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • ODR┼ŻAN DESETI IKAVSKI SKUP
  ─îetvrtak, 17. studenog 2016. | ─Źitanja: 1568 | Kategorija: Novosti
   

  Na Filozofrskom fakultetu Sveu─Źilišta u Mostaru u srijedu, 16. studenogau u 13 sati odr┼żana je ikavaka radionicia sa studentima koju je vodio  Antun Lu─Źi─ç i Irena Krumes sa Sveu─Źilišta iz Osijeka.

  U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosa─Źe - Galerija kraljice Katarine u 18 sati uprili─Źeni su Filološki pogledi, knji┼żevni prinosi te izvedba na tradicijskom instrumentu.

  U prvom dijelu radionice pod nazivom "Filološki pogledi" govorili su dr. sc. Irena Krumes sa Sveu─Źilišta u Osijeku, prof. dr. Antun Lu─Źi─ç sa Sveu─Źilišta u Mostaru te Vice Bošnjak.

  Krumes je govorila na temu "Hrvatska ikavica u nabo┼żnoj literaturi 18. stolje─ça" s posebnim osvrtom na katekizme, u kojima je prevladavala štokavska ikavica i koji su, kako je kazala, imali nemjerljivu ulogu te bili rado ─Źitani, jer su osim vjerske poduke slu┼żili i za opismenjivanje.

  - Nabo┼żna literatura u 18. stolje─çu uglavnom je slu┼żila opismenjivanju, a katekizmi su bili na neki na─Źin glavno sredstvo pou─Źavanja opismenjivanja. Katekizamska literatura u tom je stolje─çu do┼żivjela svoj vrhunac i veliki broj katekizama tiskan je tada u svim krajevima gdje se govorio hrvatski jezik - kazala je Krumes, istaknuvši kako su se katekizmi u 18. stolje─çu javljali u razli─Źitim oblicima i to Kanizijevski hrvatski katekizmi, Bellarminovi i Rimski katekizmi.

  Profesor Lu─Źi─ç u svom je obra─çanju kazao kako je ikavica, kroz svoje podioke, za standardni hrvatski jezik "poput vu─Źne slu┼żbe", istaknuvši da ako je standardni jezik suvremena brza prometnica, onda u slu─Źaju kakva kvara valja pozvati tu vu─Źnu slu┼żbu.

  - Organska vezanost za ikavicu, još uvijek koliko toliko u ovodobnom našem ┼żivljenju, nije izba─Źena, a gorljiva strast i zalaganje ─Źini i da se kroz kreativan nemir ona još uvijek prepora─Ĺa i da joj to vidljivo i nevidljivo lice dozivamo i dajemo joj još više duše i poziva - kazao je Lu─Źi─ç.

  U drugom dijelu radionice pod nazivom "Knji┼żevni prinosi" obratili su se knji┼żevnici Zdravko Niki─ç, Ru┼żica Hrnjkaš i Dušan Musa.

  Niki─ç je govorio o ikavskom govoru svoga rodnog kraja – Ru┼żi─ça, koji mu je kako je kazao usa─Ĺen duboko u srce te kojeg nije moglo izbrisati ni školovanje u Splitu, studij u Prištini, a kasnije i u Sarajevu.

  Istaknuo je kako se ikavski govor Ru┼żi─çkog kraja dosta fonetski i morfološki, ali i sintakti─Źki, razlikuje od susjednih govora te da o trebalo dosta truda i zalaganja kako bi se obradila ta tematika.

  Tako─Ĺer je kazao kako je malo lingvista, jezikoslovaca iz hrvatskoga naroda u BiH koji su se sustavno bavili prou─Źavanjem hercegova─Źke ikavice, spomenuvši zna─Źajnim prof. Antu Kraljevi─ça koji je izdao "Ri─Źnik zapadnohercegova─Źkog govora" te Matu Šimundi─ça s djelom "Govor Imotske krajine i Bekije".

  U svim svojim do sada objavljenim knji┼żevnim djelima (tri zbirke pjesama i tri romana) Niki─ç se koristi ikavskim govorom Ru┼żi─çkog kraja, a kako je kazao, dok god bude mogao pisati u svojim ─çe djelima koristiti barem malo ikavice.

  - Treba se boriti da se naša lipa ikavica sve više ─Źuje u našem kraju, a ja ─çu dokle god budem moga pisati u svakom svom djelu barem malo ubaciti ikavice i bilo bi mi vrlo drago kada bih do─Źekao da se uvede predmet izu─Źavanja ikavice, jer mislim da bi to bilo itekako potrebno i hvale vrijedno - kazao je Niki─ç.

  Ikavsku radionicu glazbeno je, nastupom na guslama, upotpunio Marko ─îolak. 

  Ivan Sivri─ç, predsjednik DHK HB zahvalio je sudionicima ikavskog skupa te im uru─Źio priznanja za sudjelovanje ha Humskim danima poezije - X. ikavskom skupu, poticanju knji┼żevnog stvaralaštva i vrjednovanju hrvatske knji┼żevnosti.

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021