• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • ZAVR┼áENI XVII. HUMSKI DANI POEZIJE
  Ponedjeljak, 21. studenog 2016. | ─Źitanja: 1743 | Kategorija: Novosti
   

   U petak 18. studenoga 2016. odr┼żana je završna manifestacija Humskih dana poezije. Uz sudjelovanje dvadesetak pjesnika i prisutnost brojne publike u restoranu Staklo u Po─Źitelju prire─Ĺen je zanimljiv i sadr┼żajan program.
  Prije po─Źetka predstave pjesnici su zapalili svije─çe uz spomenik u Po─Źitelju, kao znak pijeteta za stradanja, posebno u Vukovaru, Škabrnji te svim gradovima i selima u kojima su stradali hrvatski branitelji i obi─Źni ljudi tijekom Domovinskoga rata, s naglaskom, kako je poslije istaknuto, da to bude „njima u ─Źast, a nama danas ovdje poticaj“.
  Prije po─Źetka manifestacije predsjednik Društva Ivan Sivri─ç nazo─Źnima se obratio kratkim govorom u kojemu je uz zahvalnost, najprije Visokom pokrovitelju predsjedniku F BiH gosp. Marinku ─îavari na pokroviteljstvu, svim sponzorima i medijski pokroviteljima. On je istakao i sljede─çe:
  „Ove godine nije odr┼żan Rijek iz kamena (manifestacija koja se ina─Źe odr┼żava u Po─Źitelju i uz potporu i sudjelovanje DHK HB. Zato smo u suradnji s organizatorima te manifestacije pokušali objediniti obje u jednu i na jednome mjestu, tj Po─Źitelju.
  Ovogodišnji Humski dani, Sveknji┼żevna ve─Źer, datumski se podudara s 18. studenoga, danom koji je preva┼żan za nas kao Društvo i nas kao osobe. Zato smo odlu─Źili ove susrete posvetiti 25. obljetnici osnivanja HZ HB, danu koji je pokazao odlu─Źnost hrvatskog nacionalnog bi─ça da stane na put velikosrpskoj i svakoj drugoj agresiji na hrvatski narod. Ta obljetnica se treba promatrati u uskoj vezi s padom Vukovara, simbolom ratne drame hrvatskog naroda, ali i s nepokolebljivom odlu─Źnoš─çu za nacionalnom i ljudskom slobodom. Naše Društvo u svom imenu nosi spomen Herceg Bosne pa je naša sveta du┼żnost biti dosljedan vlastitom identitetu.“
  Sivri─ç je tako─Ĺer naglasio 23. obljetnica utemeljenja DHK HB koja pada u ove dane pa se osje─çao du┼żnim ─Źestitati taj va┼żni datum kao dio kurikuluma DHK HB.
  U sklopu priredbe odr┼żan je homage preminulim ─Źlanovima Društva pod naslovom Spomenimo se prijatelja (Janko Bu─Źar, 1952. – 2016.; Jakov Bubalo, 1932. – 1996.; Vladimir Pavlovi─ç, 1935. – 1996.; Jozo Mihaljevi─ç, 1955. - 2006.; Marija Ancila Bubalo, 1943. – 2006.; Ivan I─çan Ramljak, 1928. – 2006.; Jure Jurkovi─ç, 1950. –2006.).
  Nakon sve─Źanoga uvoda, voditeljica programa Tina Laco pozvala je pjesnike da iz svoga repertoara pro─Źitaju uz pripremljene i prigodnu domoljubnu pjesmu.
  U programu su sudjelovali: Ivan Bakovi─ç, Viktorija Bukovac, Danica Bartulovi─ç, Mate Grbavac, Jozo Jakiša, Ljubo Krmek, Nevenka Kova─Źevi─ç, Mario Kne┼żevi─ç MK, Marina Kljajo-Radi─ç, Vendelin Kara─Źi─ç, Marela Jerki─ç Jakovljevi─ç, Fabijan Lovri─ç, Sre─çko Marijanovi─ç, Anita Martinac, Pero Pavlovi─ç, Ivo Ragu┼ż, Miljenko Stoji─ç, Ivan Sivri─ç, Mijo Toki─ç, Maja Tomas i Ivan Vrlji─ç. Program je vodila Tina Laco.
  Manifestacija je završena podjelom Priznanja sudionicima i sponzorima koje je u ime Društva uru─Źio ─Źlan Upravnog odbora DHK HB Ljubo Krmek. Knji┼żevnici i gosti su nastavili neobvezno dru┼żenje uz skromni domjenak i spontano ─Źitanje prigodnih pjesama.

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021