• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • KNJI┼ŻEVNA SRIJEDA
  Srijeda, 30. studenog 2016. | ─Źitanja: 1793 | Kategorija: Novosti
   

  Hommage u povodu dvadesete godišnjice smrti knji┼żevnika Vladimira Pavlovi─ça

   

   U okviru "Knji┼żevne srijede" Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne u Mostaru u srijedu je odr┼żan hommage hrvatskome pjesniku iz Hercegovine, velikanu pisane rije─Źi i bivšem predsjedniku Društva hrvatskih knji┼żevnika HB, Vladimiru Pavlovi─çu, u povodu 20. godišnjice njegove smrti.

  ─îlanovi Društva hrvatskih knji┼żevnika HB, pisci i poštovatelji tom su se prigodom prisjetili knji┼żevnog rada i stvaralaštva Vladimira Pavlovi─ça.

  Predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne Ivan Sivri─ç i ─Źlan Društva Ivan Bakovi─ç slo┼żili su se kako Pavlovi─ç u hrvatskoj knji┼żevnosti nije valoriziran i zastupljen onoliko koliko bi trebao biti, podsje─çaju─çi da su o tome pisali i govorili i knji┼żevnici Bo┼żidar Patra─Ź i Veselko Koroman.

  - Vladimir Pavlovi─ç zaslu┼żio je puno bolje i više mjesto nego što ga ima u javnoj i percepciji hrvatske knji┼żevnosti i ne preostaje mi drugo nego slo┼żiti se s hrvatskim knji┼żevnikom Stjepanom Šešeljem koji je pateti─Źno ali istinito napisao: 'Vladimir Pavlovi─ç nadvisuje Neretvu. On je jedan od vrhunaca što krije se u naše duše. Visoko gore poput ┼Żabe, Marina Vinca, Babine Gomile...kao Nikola Marti─ç, fra Lucijan Kordi─ç, Mak Dizdar, Antun Branko Šimi─ç...Brda su to ... i na nama je ho─çemo li mu se pribli┼żiti ili gledati nekada iz doline ili ih nikada ne vidjeti ...' - istaknuo je Bakovi─ç.

  Predsjednik Društva Ivan Sivri─ç kazao je kako je Pavlovi─ç svoj ┼żivot prerano završio te da ga je smrt zaustavila na vrhuncu njegovo stvarala─Źkog puta.

  Vladimir Pavlovi─ç ro─Ĺen je 1935. godine u Trebi┼żatu (op─çina ─îapljina), a preminuo je 7. prosinca 1996. godine.

  Po vokaciji je ponajprije pjesnik. Osim poezije pisao je i objavljivao eseje, putopise, pripovjednu prozu, dramske tekstove te publicisti─Źke radove s podru─Źja kulturnih i politi─Źkih zbivanja.

  Uz ─Źasni poziv nastavnika hrvatskog jezika u Kuli Norinskoj, gdje je radio, obilje┼żio je svoje vrijeme kao ugledni suvremeni hrvatski knji┼żevnik objavivši više knjiga poezije i proze.

  Neke od njih su: Elegija o kralju (1996.), knjiga satiri─Źno-humoristi─Źke proze "Kad su se koze smicale" (1994.), Requiem za uzaludne mrtvace (1996.) i druge.

  Za pjesni─Źku zbirku "Gral" 1994. godine dobio je nagradu Društva hrvatskih knji┼żevnika "Tin Ujevi─ç" za najbolju objavljenu knjigu te godine.

  Osnovna škola u Trebi┼żatu kod ─îapljine nosi njegovo ime.

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021