• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • GODI┼áNJA NAGRADA A.B. ┼áIMI─ć
  Srijeda, 10. svibnja 2017. | ─Źitanja: 1313 | Kategorija: Novosti
   

     LJUBO KRMEK DOBITNIK GODIŠNJE KNJI┼ŻEVNE NAGRADE DHK HB

  ''ANTUN BRANKO ŠIMI─ć''

  Ljubo Krmek dobitnik je Godišnje knji┼żevne nagrade "Antun Branko Šimi─ç" za djelo "Iz humske zemlje – Knjiga druga".

  Odluku o dodjeli ove presti┼żne knji┼żevne nagrade "Antun Branko Šimi─ç" UO DHK HB donio je na temelju prijedloga Povjerenstva za dodjelu te nagrade u ─Źijem sastavu su bili ─Źlanovi Ru┼żica Soldo i ┼Żeljko Kocaj, te predsjednik Vlatko Maji─ç.

  "..Svojim osebujnim pjesni─Źkim jezikom Ljubo Krmek nas upoznaje s ─Źesto zaboravljenim i zanemarenim arheološkim nalazištima, iskopinama, bršljanom obraslim zidinama, skrivenim izvorima rijeka, ilirsko-rimskim gradinama, bakrenim kopljima, neponovljivim mozaicima, statuama izra─Ĺenim od kamena pješ─Źenjaka, kulama, crkvicama sa starohrvatskim pletenicama ope─Źa─çenim likovima hrvatskih vladara. Donosi nam pri─Źe o ste─çcima, o njihovoj ljepoti i tajnosti, o vje─Źnom snu kamenih spava─Źa koji ostaju kao znak bivanja i trajanja Hrvata na ovim prostorima, koji nam, u zagrljaju smilja i kadulje pokazuju da smo svoji me─Ĺu svojima, da trebamo nastaviti kora─Źati uspravno i dostojno, ne pokleknuti, ne izdati svoj narod i svoju vjeru", kazala je u obrazlo┼żenju prijedloga Ru┼żica Soldo.

  Predsjednik povjerenstva Vlatko Maji─ç je ocijenio knjigu "Iz humske zemlje – Knjiga druga" vrijednim djelom "koje s pravom promi─Źe i spaja ljubav sa slovom i tra┼żi pozornost daleko šireg karaktera".

   

  Knjigu "Iz humske zemlje – Knjiga druga", objavilo je Društvo hrvatskih knji┼żevnika (DHK) Herceg Bosne i Matica hrvatska Stolac 2016. godine.

  Dobitnik godišnje nagrade Društva Ljubo Krmek (1969., ─îapljina), ─Źlan je DHK HB, i DHK u Zagrebu. ─îlan je Matice hrvatske Stolac te predsjednik Ju┼żnohrvatskog ogranka Društva hrvatskih knji┼żevnika. Predsjednik je Povjerenstva za odr┼żavanje knji┼żevnih manifestacija "Vidoška pjesni─Źka no─ç“ u Stocu i "Rijek iz kamena" u ─îapljini. Predsjednik je udruge gra─Ĺana "Yabsco" Neum. Jedan je od pokreta─Źa lista VRUTAK Društva prijatelja starina Hutovo, koji je izašao u jedanaest brojeva.

   

  Za svoje pjesništvo 2010. nagra─Ĺen je i nagradom "Dubravko Horvati─ç", a do sada je objavio dvanaest knjiga (pjesme, proza, kolumne, povijesno porozni zapisi).

   

  Nagradu je knji┼żevniku Krmeku uru─Źio Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva, u petak na završnoj priredbi "54. Šimi─çevih susreta" u Drinovcima.

   

  Na natje─Źaj za dodjelu Godišnje nagrade Društva prijavilo se ina─Źe trideset autora s trideset dva djela.

  Prosudbeno Povjerenstvo je zaklju─Źilo kako su se svojom kvalitetom istaknula tako─Ĺer djela: Lidije Bajuk „Kao ru┼ża, kao zvijer, dragi moj Flaubert", Tomislava Marijana Bilosni─ça "Sto pjesama o tijelu", Šimuna Šite ─ćori─ça "Izgleda drugog puta nije bilo", Zdenke ─îorkalo "Tanak led", Davora Grguri─ça " Zalog sidrenja", Jasne Horvat " Vilijun", Stiepe Mijovi─ça Ko─Źana " ─îim umreš rodit ─çeš se", Anite Martinac "Posljednji", Mate Nedi─ça " Antikvarijat", Bo┼żidara Prosenjaka "Poruka", Miljenka Stoji─ça " Stopu po stopu", Ivana Šaroli─ça "Kolajna od rubina" i Drage Štambuka " Hram u stijeni".

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021