• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • GOST KNJI┼ŻEVNE TRIBINE ANTO MARIN─îI─ć
  Srijeda, 14. lipnja 2017. | ─Źitanja: 1593 | Kategorija: Novosti
   

   

  U Otvorenoj ─Źitaonici Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne predstavljen je knji┼żevni opus Ante Marin─Źi─ça.
  U uvodnom dijelu  prof. Ivan Bakovi─ç predstavio nam je knji┼żevnika Marin─Źi─ça, i tijekom trajanja tribine ─Źitao ulomke iz romana Potom je sve utihnulo, Mud┼żahedinova ┼żena, Na izvorima strasti, Rafaelo i iz zbirke pripovijetki Kad ─çeš nau─Źit.

   

  Anto Marin─Źi─ç kad je neoptere─çen politi─Źkim ili drugim doga─Ĺanjima on je nasmijan, energi─Źan i rastere─çen. Kad se bavim ozbiljnim velikim pitanjima na pr. kako riješiti pitanje Bosne i Hercegovine, uništava taj svoj osmjeh i energiju. Preporu─Źujem mu da što više ulazi u egzistencijalne pretpostavke i društvene pojave da ih tuma─Źi i odre─Ĺuje. (Petar Mili─ç)

   

  Pero Juki─ç-Pop predstavljanje je po─Źeo naslovom tek objavljene knjige Lijepa naša – Draga Naša. Autor Anto Marin─Źi─ç ima dva dr┼żavljanstva u dr┼żavi koju zove Lijepa naša i dr┼żavu koju zove Draga naša, koju voli cijelu nedjeljivu s nekim pokrajinama, ve─ç onakva kakva jest i zove je Draga naša. Jednako ga bole nepravde u Lijepoj našoj kao i u Dragoj našoj on svoje kolumne piše bez uveli─Źavanja ali i bez dlake na jeziku. U ovoj knjizi napravljen je odabir od 100 kolumni objavljivani u listovima, 130 je sabrano u knjigu Lijepa naša – Draga naša.


  Ivan Sivri─ç, predsjednik DHK HB zahvalio je gostima što su se odazvali na Knji┼żevnoj tribini, na bogatom opusu koji je priredio. Slo┼żio bih se s gospodinom Juki─çem što nije zapisano nije se ni dogodilo. Kada se nešto napiše a pogodi se u ┼żi┼żu toga problema onda ta slika, taj opus ne zastarijeva. Osnovna karakteristika Marin─Źi─ça da je ─Źovjek od pera, da mu glatko ide tekst, razmišlja kako nazvati likove, sve u svemu izgleda veoma primamljivo i poticajno. Još jedanput ─Źestitam što ste bili gosti Knji┼żevne tribine.

  Gospodin Marin─Źi─ç se zahvalio Društvu, predsjedniku, recenzentima i svim sudionicima tribine Još 1994., 17. sije─Źnja u emisiji Hrvatske televizije u emisiji koja se zvala „Slikom na sliku“ što je pandam Kad ─çeš nau─Źit? današnjoj emisiji „Otvoreno“ kazao sam: „Europa nije svjesna islamskog fundamentalizma koji joj prijeti“. Danas kada znamo što se sve doga─Ĺa od Madrida, Londona New Yorka, jasno je kao dan da sam ─Źovjek koji misli bar 20. godina prije drugih.“


  Do sada je objavio:
  S onu stranu, Ceres, Zagreb, 1997.
  Op─çina ┼Żep─Źe ili klju─Ź za funkcioniranje Federacije BiH, Ceres, Zagreb 2000.
  Upravljanje krizom, OSVIT 3-4, Mostar, 2004.
  BiH – bijeda nerazumijevanja nerazumijevanje bijede, HKD Napredak, Vitez 2004.
  Na izvoru strasti, HKD HUM, Mostar, Mostar, 2005.
  Mud┼żahedinova ┼żena, Ogranak Matice hrvatske Split, Split, 2007.
  Kad ─çeš nau─Źit?, DHK HB, Mostar 2009.
  Majstor iluzija, vlastita naklada, ┼Żep─Źe, 2010.
  Rafaelo, DHK HB, Mostar, 2012.
  Potom je sve utihnulo, HKD Napredak, Vitez 2014.
  Lijepa Naša – Draga Naša, HKD Napredak, Vitez 2017.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021