• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • HRVATSKA IZVANDOMOVINSKA LIRIKA U ZAGRLJAJU SLAVONIJE
  Petak, 14. srpnja 2017. | ─Źitanja: 1280 | Kategorija: Novosti
   

   

  Po─Źetkom srpnja, Slavonija je u svoj zagrljaj do─Źekala oko ─Źetrdeset pjesnika koji se okupljaju u Udruzi Hrvatske izvandomovinske lirike HIL, te pjesnike branitelje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. ─îuli su se izvrsni stihovi u koje je utkana ljubav prema Domovini, Bogu i ─Źovjeku.
  Kao i svih ranijih godina, program je bio ispunjen kvalitetnim pjesni─Źkim ve─Źerima. Uz to pjesnici su posjetili Vukovar, Ilok, Vinkovce i ─Éakovo obilaze─çi prepoznatljive kulturne, gospodarske i vjerske znamenitosti, a s posebnim pijetetom na poginule, nestale i umrle branitelje posjetili su Memorijalno groblje u Vukovaru, spomenik Blagi Zadri i Spomen kri┼ż na Dunavu, gdje su polo┼żili vijence i svije─çe. Osim toga pridru┼żili su se programu ─Éakova─Źkih vezova, nakon kojeg im je uprili─Źen prijem kod nadbiskupa ─Ĺakova─Źko osje─Źkog ─Éure Hrni─ça i u uredu gradona─Źelnika ─Éakova kod gospodina Roberta Francema.
  Na prvoj pjesni─Źkoj ve─Źeri sedamnaestog susreta pjesnika HILe predstavili su se dugogodišnji ─Źlanovi udruge i to ┼Żeljka Marija ─îorak koja ┼żivi u Vancouveru u Kanadi, Ivan Geri─ç Detroit USA, Nasja Boškovi─ç Mayer Saint Louis USA, Nada Pomper Gulija München Njema─Źka, Nada Pupa─Źi─ç New York USA, Ivanka Saboli─ç Rukavina Kent USA, Mate Tafra Lausanne Švicarska, Suzana Tkal─Źi─ç San Pedro USA, Ivan ┼Żupa Be─Ź Austrija, Branka Grakali─ç Wil Švicarska, Zoran Sova Las Vegas USA, Nadica La Rosa Farum Danska, te pjesnici branitelji Dubravko Duji─ç Dunja, Marijan Almaš, Larisa Stojanovi─ç, Verica Marun─Źek i Anita Martinac. Predstavljena je 16-sta zbirka pjesama HIL-e koju je predstavila recenzentica dr.sc. ┼Żeljka Lovren─Źi─ç, a svoje stihove iz 16-ste zbirke govorili su Florijan Bebi─ç Be─Ź Austrija, Mijo Bijukli─ç Mišo Be─Ź Austrija, Dušanka Maduni─ç Ivankovi─ç Padova Italija, Ivanka Maduni─ç Kuzmanovi─ç Greendale USA, Anica Markov Caracas Venezuela, Nela Stipan─Źi─ç Radoni─ç München Njema─Źka i Nasja Zdenka Wickerhauser Saint Louis USA. O zbirci je tako─Ĺer vrlo nadahnuto govorila urednica svih zbirki pjesnika HILa po─Źasna do┼żivotna predsjednica HIL-a Nada Pupa─Źi─ç, a program su vodile Ivanka Kuzmanovi─ç Greendale Wisconsin USA i Ivanka Saboli─ç Kent Ohajo USA.
  Ovoj iznimno bogatoj pjesni─Źkoj ve─Źeri nazo─Źili su gospodin ─Éuro Vidmarovi─ç predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika, gospodin Zvonko Milas predstojnik Središta dr┼żavnog ureda za Hrvate izvan RH, gospo─Ĺa Mirjana Ana-Marija Piskuli─ç ravnateljica Hrvatske matice iseljenika, te predstavnici grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske ┼żupanije.
  Na drugoj pjesni─Źkoj ve─Źeri predstavili su se šest novih ─Źlanovi HIL-a i dvije starije ─Źlanice s novim uradcima: Ivica Apati─ç Be─Ź Austrija, Josip Lu─Źi─ç Tirol Austrija, Miro Mandac Chicago USA, Anita Martinac Mostar BIH, Pero Rotim Innsbruck Austrija, Joso ┼Żivkovi─ç Soja Orašje BIH, Ana Petrovi─ç Be─Ź Austrija i Anica Zduni─ç Be─Ź Austrija. O svima njima govorio je recenzent nove 17-ste zbirke dr. sc. Dean Slavi─ç, a zbirka ─çe biti predstavljena na slijede─çem susretu HIL-a.
  Udruga je proistekla iz Ve─Źeri hrvatske iseljeni─Źke lirike New York prije sedamnaest godina, koja je nastavila djelovati i ostvarivati kontakte s pjesnicima koji pišu na hrvatskom jeziku a ┼żive na svim kontinentima, a posebno grade─çi most prema Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Jedna od osniva─Źica i predsjednica svih sedamnaest godina djelovanja HIL-a, gospo─Ĺa Neda Pupa─Źi─ç, s velikom ljubavlju i entuzijazmom marljivo je okupljala pjesnike na pjesni─Źkim ve─Źerima iz kojih su rezultirali vrlo kvalitetni zbornici s biografijama i pjesmama uvijek novih pjesnika. Djeluju─çi jedno vrijeme kroz Hrvatski svjetski kongres te raznim inicijativama iz dr┼żava u kojima ┼żive pjesnici, osjetila se potreba da se sjedište Udruge HIL registrira na podru─Źju RH kako bi to postalo stabilan stup, oslonac svim pjesnicima diljem svijeta, koji pišu na hrvatskom jeziku. U sklopu toga pokrenuta je inicijativa za registraciju Udruge u RH, te je na izbornoj skupštini 7. srpnja 2017. u Vinkovcima izabrano novo rukovodstvo udruge HIL u cilju osvje┼żavanja mla─Ĺim generacijama od koji se o─Źekuje o─Źuvanje tradicije Udruge kao i uvezivanje s institucijama, te ve─çoj promid┼żbi Udruge. Za novu predsjednicu udruge Hrvatska izvandomovinska lirika, na odr┼żanoj skupštini, izabrana je istaknuta knji┼żevnica Anita Martinac iz Mostara, koja je prigodom svog pozdravnog govora pozvala pjesnike na slijede─çi susret pjesnika HIL-a u Hercegovinu. Na kraju susreta posebna zahvala iskazana je gospodinu Silviju Jergovi─çu na trudu oko organizacije i pa┼żnji s kojom je do─Źekao pjesnike te im bio svojevrsni doma─çin svih dana boravka u Slavoniji.
  A. I.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021