• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • ODR┼ŻANA KNJI┼ŻEVNA MANIFESTACIJA DOBROJUTRO MORE
  Utorak, 08. kolovoza 2017. | ─Źitanja: 1249 | Kategorija: Novosti
   

  Dobrojutro, more! je tradicionalna knji┼żevna i kulturna manifestacija koja se od 1997. godine odr┼żava svakoga kolovoza u Podstrani u spomen na hrvatske knji┼żevnike Josipa Pupa─Źi─ça, Dragu Ivaniševi─ça, Juru Kaštelana i Nikolu Mili─çevi─ça, kojima je polji─Źki kraj bio zavi─Źaj, i kao takav se odrazio u njihovim knji┼żevnim djelima. Ime nosi po Pupa─Źi─çevoj istoimenoj zbirci Dobrojutro more.
  Inicijator ove manifestacije je Milan Vukovi─ç, a organizira ju Op─çina Podstrana u suradnji s Društvom hrvatskih knji┼żevnika. Pjesni─Źkom rije─Źju pjesnici se pridru┼żuju sve─Źanom obilje┼żavanju vojno redarstvena operacija „Oluja“ i Dana domovinske zahvalnosti.
  Vrijednost knji┼żevnih susreta u Podstrani ─Źini, naravno, pored ljepote prostora i domoljubne nakane, ozbiljnost u izboru sudionika i odluci glede laureata, kao i izrada zajedni─Źke knjige u kojoj su pjesme sudionika, obrazlo┼żenje o djelu laureata i s potrebnim uvodom i foto-dokumentarnom gra─Ĺom.
  Prvoga dana manifestacije, odr┼żao se koncert u slikovitom ambijentu pala─Źe Cindro, u Donjoj Podstrani, splitski šansonjer Darko Mati─Źevi─ç pod naslovom „Pjevam pjesnike“, te je izveo uglazbljene stihove velikana hrvatske pjesni─Źke rije─Źi.
  Drugi dan odr┼żani su knji┼żevni susreti u staroj Podstrani, prekrasnome starom mjestu ispod mitskoga Peruna, te su redoslijedom sudjelovali pjesnici Boris Njavro, Stjepan Medvidovi─ç, Julija Montenense Stapi─ç, Anela Bor─Źi─ç, Mate Buljubaši─ç, Danica Bartulovi─ç, Mladen Vukovi─ç, Miljenko Buljac, Ante Nadomir Tadi─ç Šutra, Anita Martinac, Mile Pešorda, Ljubo Krmek, Luko Paljetak i Veselko Koroman.
  Naime, na svakim se susretima jednome od pjesnika dodjeljuje plaketa „Dobrojutro more“, uz stru─Źni prikaz djela i ┼żivota navedenog laureata, koji je ove godine pro─Źitao Miljnko Buljac. Nagradu je uru─Źio predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika ─Éuro Vidmarovi─ç, a ovom je ─Źaš─çu nagra─Ĺen Veselko Koroman, jedan od najve─çih suvremenih hrvatskih pjesnika. Ines Cergol, pro─Źitala je jednu Koromanovu pjesmu koju je prevela na slovenski jezik.
  Brojnu publiku pozdravili su i ─Éuro Vidmarovi─ç, predsjednik DHK, Damir Barbari─ç, dopredsjednik Matice hrvatske, Damir Boras, rektor Sveu─Źilišta u Zagrebu i Dario Radovi─ç predsjednik Ogranka Matice hrvatske Podstrana.
  Drugog dana pjesni─Źkih susreta uz Ve─Źer poezije na programu je i likovna izlo┼żba Julije Montenense Stapi─ç.
  Bila je to doista iznimna ve─Źer, u divnom ambijentu ─Źuli su se izvrni stihovi odabranih pjesnika, dok su program vodili Mladen Vukovi─ç i Edita Lu─Źi─ç Jeli─ç.
   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021