• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • U Grudama odr┼żan prvi Blagdan slobode
  Utorak, 08. kolovoza 2017. | ─Źitanja: 1206 | Kategorija: Novosti
   

   

  U Grudama je, u znamenu Gospe od An─Ĺela, odr┼żan prvi Blagdan slobode, u srijedu, 2.kolovoza, s po─Źetkom u 20 sati - na dan kada je, prije tristo godina, u mleta─Źko-turskom ratu, bio oslobo─Ĺen od Turaka Imotski,cijela Imotska krajina i dio Hercegovine – te odkrivena kri┼żarska pobjedni─Źka zastava iz godine 1717. Do toga su nadnevka nerazdru┼żivim dijelom Imotske krajine bile ne samo današnje op─çine Grude i Posušje, nego i šire podru─Źje u Hercegovini, koje se protezalo od Roškoga polja do Klobuka. U sve─Źanome je ozra─Źju i zajedni─Źarskome duhu prire─Ĺen prigodan kulturni program, zapo─Źet s AVE MARIA i završen s TEBE BOGA HVALIMO, koje je odpjevala mlada sopranistica Lucija Zovko. Predavanje o slobodi i otetoj slobodi odr┼żao je hrvatski knji┼żevnik Mile Pešorda, inicijator susreta, a dr.fra Josip Sopta govorio je o historijatu zastave, koja je tom prigodom bila izvješena na jarbol i prvi put uop─çe bila predstavljena javnosti. U programu su tako─Ĺer sudjelovali mladi glazbenici i recitatori Filip Miloš, Marko Bošnjak, Bruno Mikuli─ç, Martina Grubiši─ç, Jure Miloš i dvoje ─Źlanova HKUD „Hercegovac“. Nazo─Źnima se, uime pokrovitelja, pozdravnim govorom obratio ministar Mladen Begi─ç.
  Blagdan slobode odr┼żao se u znamenu Rije─Źi iz Evan─Ĺelja: Istina ─çe vas osloboditi. U tome svjetlu razvidnijom postaje katastrofalna ─Źinjenica politi─Źke trgovine, izdaje i korupcije iz godine 1717., kada je znatan dio juna─Źki netom oslobo─Ĺenoga hrvatskoga narodnoga podru─Źja u Hercegovini vra─çen pod tursku vlast i stavljen pod etiketu „Donja Bekija“ i „Gornja Bekija“, a Imotsko polje kao jedna zemljopisna i gospodarska cjelina bilo prepolovljeno. Povijestna je zastava pod kojom su se Imo─çani i Hercegovci, duhovno predvo─Ĺeni hercegova─Źkim franjevcima, fra Stjepanom Vrlji─çem i fra Lovrom Šitovi─çem, borili protiv Turaka postala simbolom ne samo narodne slobode, nego i tragedije: izgorjela je, po svemu sude─çi, godine 1947., zajedno s etnografskom zbirkom Franjeva─Źke gimnazije na Širokome Brijegu. Zastavu je tamo pohranio dr.fra Leo Petrovi─ç , koji nam je ostavio podroban opis zastave, u svome ─Źlanku objavljenu u Glasniku sv.Ante godine 1938. Zahvaljuju─çi tomu, na grudskome je Blagdanu slobode ova zastava prvi put uop─çe bila predstavljena narodu i javnosti, ali tek kao replika izvornika, izra─Ĺena za ovu prigodu. Dogodilo se to u Parku hrvatskih velikana, u nazo─Źnosti stotinjak posjetitelja, ispred Spomenika palim braniteljima, pred velebnom kamenitom zgradom bivše Duhanske stanice.
  . Zamisao je inicijatora i pokreta─Źa da ovaj susret preraste u trajnu kulturnu manifestaciju posve─çenu stvarala─Źkoj dimenziji slobode naroda i ─Źovjeka, njegovanju nacionalnoga identiteta i kulturnomu dijalogu. Organizator je prvoga Blagdana slobode Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ┼Żupanije Zapadnohercegova─Źke a pokrovitelj Ministarstvo hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata Zapadnohercegova─Źke ┼żupanije.

  (mp)

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021