• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • HRVATSKI MIR, OPROST I SJE─ćANJE
  Ponedjeljak, 21. kolovoza 2017. | ─Źitanja: 1161 | Kategorija: Novosti
   


  Ve─ç petu godinu za redom obilje┼żavaju─çi 23. kolovoz Europski dan sje─çanja na ┼żrtve svih totalitarnih i autoritarnih re┼żima, uz najbli┼żu subotu tome datumu, a ove 2017. na 19.kolovoza slu┼żena je sveta misa na Groblje mira Bilie, uz koju je po prvi put bio obred ukopa zemnih ostataka ┼żrtava komunisti─Źkog totalitarizma.


  Svetu misu slu┼żio je provincijal hercegova─Źkih franjevaca dr. fra Miljenko Šteko uz koncelebraciju don ┼Żeljka Mai─ça, fra Miljenka Stoji─ça i drugih sve─çenika.
  I nije slu─Źajno da su baš Bile odabrani da budu tlo koje ─çe u svojim stolje─çima napa─çenim njedrima prigrliti kosti ┼żrtava, jer stoje─çi na vjetrometini izme─Ĺu Mostara, Goranaca, Bogodola, Mostarskog Graca, izme─Ĺu Hercegova─Źko-neretvanske i Zapadno-hercegova─Źke ┼żupanije, ─Źije je tlo natopljeno krvi domoljuba koji su branili svoju vjeru i svoje hrvatsko tlo.
  Na obred ukopa polo┼żeni su u novoizgra─Ĺenu kosturnicu zemni ostaci 111 ┼żrtava drugoga svjetskoga rata i pora─ça, a koji su pobijeni od predstavnika totalitarnog komunisti─Źkog re┼żima, te ba─Źeni u razne jame, škripine i ostala stratišta, ubijenih bez su─Ĺenja, a kojima su nerijetko raseljene i prognane ─Źitave obitelji ili i same bivale ┼żrtvama, te ih nije imao tko ni identificirati, niti tra┼żiti.


  Kroz nemilosrdni komunisti─Źki re┼żim za hrvatski narod o ovim zlo─Źinima se nije smjelo govoriti a zlo─Źinci su sve ─Źinili kako bi te zlo─Źine zataškali. „Svaki ─Źovjek zavrje─Ĺuje dostojanstven pokop i mjesto gdje ─çe mu se zapaliti svje─ça“, rekao je fra Miljenko Stoji─ç, Vicepostulator postupka mu─Źeništva „Fra Leo Petrovi─ç i 65 subra─çe“, dopredsjednik i povjerenik Povjerenstva za mostarsko-duvanjsku i trebinjsko-mrkansku biskupiju, koja djeluje pri Komisiji za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH.
  Izaslanik hrvatskog premijera i dr┼żavni tajnik Središnjeg dr┼żavnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas izrazio je suosje─çanje, te pozvao na utvr─Ĺivanje istine. U govoru je podsjetio i na rije─Źi prvog hrvatskog predsjednika Franju Tu─Ĺmana isti─Źu─çi da je vrijeme da se prestane s povijesnim krivotvorinama i izrazi po─Źast ┼żrtvama svih totalitarnih re┼żima.

   

  Voditelj Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH Ilija Vrlji─ç u svom obra─çanju zahvalio se svima koji su na bilo koji na─Źin pomogli u izgradnji kompleksa Groblja mira, posebno isti─Źu─çi predsjedavaju─çeg Predsjednika BIH Draga ─îovi─ça, kao i na─Źelnike op─çina u kojima rade Povjerenstva za istra┼żivanje, uglavnom volontiraju─çi, te Ministrastvo financija BiH i FBIH kao i druge institucije koje su pomogle, te sve gospodarstvenike koji su prepoznali ovaj plemeniti cilj.

   

  Vijence su polo┼żili i zapalili svije─çe predsjedavaju─çi Predsjedništva BiH Dragan ─îovi─ç sa najbli┼żim suradnicima, zajedno sa izaslanstvom RH predvo─Ĺeno Zvonkom Milasom, izaslanikom premijera Andreja Plenkovi─ça, te Milijanom Brki─çem izaslanikom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovi─ça.


  Ovome dostojanstvenom obilje┼żavanju Dana sje─çanja na ┼żrtve totalitarnih re┼żima, koji je organizirao Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat Glavnog vije─ça Hrvatskog narodnog sabora BiH, nazo─Źili su brojni predstavnici hrvatskog naroda iz institucija vlasti, kulturnog ┼żivota, gospodarstvenici i predstavnici brojnih udruga kako iz BiH tako i RH.

   

  Hvale vrijednoj inicijativi za poticanje mira, oprosta i sje─çanja ┼żrtvama komunizma, nacizma i fašizma, tako─Ĺer su nazo─Źili i predstavnici udruge Središta Hrvatskog svjetskog kongresa za istra┼żivanje posljedica totalitarizama u BIH, daju─çi punu podršku gradnji Groblja mira, planiranoga kao najve─çeg groblja u Europi te hrvatskog nacionalnog i me─Ĺunarodnog spomen podru─Źja.


   

   
  Napisao/la: A. M.
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021