• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • PREDSTAVLJEN NOVI ROMAN ANITE MARTINAC "OD FRANJE DO FRANJE"
  Utorak, 19. rujna 2017. | ─Źitanja: 1249 | Kategorija: Novosti
   

  Velika dvorana hotela Brotnjo u ─îitluku i ove godine bila je dupke ispunjena na predstavljanju novog romana Od Franje do Franje istknute knji┼żevnice Anite Martinac, na kojem su brojni posjetitelji doista mogli u┼żivati u izvanrednom kulturnom doga─Ĺaju.


  Uz nakladnika romana prof. Andriju Stoji─ça, predsjednika Ogranka Matice hrvatske ─îitluk, u predstavljanju su sudjelovali: Hloverka Novak Srzi─ç, prof. dr. sc. Antun Lu─Źi─ç, prof. ┼Żeljko Primorac i autorica Anita Martinac.
  Na po─Źetku predstavljanja, doma─çin prof. Andrija Stoji─ç pozdravio je sve nazo─Źne i kazao kako su rijetki poput Anite Martinac na dokumentiran na─Źin u svojim romanima pisali o prošlim krvavim godinama hrvatskog naroda.


  Romani Anite Martinac zaslu┼żuju našu posebnu pozornost… Sva tri romana su istinski knji┼żevni dragulji knji┼żevnice, majstorice jezika koja ne zapisuje, ve─ç iznova stvara. Autorica naglašava kako ovaj roman nije samo povijesni roman, ve─ç i obiteljska saga. Ovaj roman ne poti─Źe samo naš intelekt ve─ç i osje─çaje – kazao je na po─Źetku predstavljanja romana „Od Franje do Franje“ prof. Andrija Stoji─ç.


  Vrijedan doprinos u predstavljanju romana „Od Franje do Franje“ dao je i prof. dr. Antun Lu─Źi─ç.
  Iz prosudbe o ovom što Anita Martinac tako zdušno piše, primijetio sam da roman jest povijesni u onim tragovima koje ona predstavlja izme─Ĺu razdoblja Prvoga, Drugoga i Domovinskog rata, ali je pritom jako va┼żno re─çi da je ovo i prostorni roman. Dakle, onaj koji zahva─ça likove i obitelji koje na neki na─Źin prolaze kroz seobe, kroz promjene mjesta boravišta i sve se to donosi se u jednoj pregantnoj i ure─Ĺenoj slici duše, jednom mozaiku onih slutnji i onih nadanja koje nosi lik, a to je Anica Škrobo ponijela iz obiteljskoga ku─çnoga odgoja. Ona djeluje dalje i širi misiju, prosvjetiteljski daje do znanja da je istina i borba za istinu nepobitna i ─Źuva ─Źovjekovo bi─çe – kazao je prof. dr. Lu─Źi─ç.


  Svoj osvrt na roman dala je i Hloverka Novak Srzi─ç koja je kazala kako se veseli svakom novom romanu Anite Martinac.
  Veselim se Anitinim romanima, ne samo zbog vrhunskog stila i literarnog izri─Źaja, nego i zbog njezinih tema. Anita, naime, otkriva zatamnjena mra─Źna mjesta hrvatske povijesti ispisana rukom pobjednika nakon Drugog svjetskog rata. Tako nam revizionistica Anita kroz nevjerojatnu i bolnu sudbinu jedne hercegova─Źke obitelji otkriva zlo─Źine totalitarnog komunisti─Źkog re┼żima u kojem su imale biti protjerane sve temeljne vrijednosti hrvatskoga naroda : vjera, ljubav prema obitelji, dom i Domovina. Na┼żalost i danas nakon 27 godina uspostave hrvatske dr┼żave, vladaju─çe elite ignoriraju te vrijednosti koje su dr┼żale dr┼żavotvorno hrvatstvo kroz cijelu njegovu mukotrpnu, a u pojedinim vremenima i tragi─Źnu povijest. Veselim se što ─çe moji unuci kroz Anitine romane, a poglavito ovaj najnoviji, mo─çi pro─Źitati tu povijest, koju, na┼żalost, još uvijek ne─çe na─çi u školskim ud┼żbenicima… – kazala je Hloverka Novak Srzi─ç.


  U romanu su obra─Ĺena mnogobrojna zna─Źajna povijena razdoblja pa je stoga prof. ┼Żeljko Primorac, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Vrgorac, na predstavljanju o romanu kazao:
  - Najnoviji roman Anite Martinac „Od Franje do Franje“ nije samo roman, on je prvenstveno povijesno djelo, dokument, koje na primjeru jedne obitelji nevjerojatnom realnoš─çu oslikava neda─çe hrvatskog naroda u Hercegovini, ali i Hrvatskoj od austro–ugarskih vremena do kona─Źnog osamostaljenja Republike Hrvatske i Domovinskog rata. Oslikavaju─çi oskudicu suncem spr┼żene Hercegovine Anita Martinac daje nevjerojatno plasti─Źnu poredbu koja je tako jednostavna, uzeta iz prirodnog okru┼żenja, a opet nevjerojatno sna┼żna u do─Źaravanju realnosti strahote koja je pogodila Hercegovinu te se samo jednom opisu vidi kako je Anita Martinac zaista majstor forme i koji s lako─çom prenosi realnost patnje na papir. Naime, oslikavaju─çi pomor djece od gladi u Hercegovini Anita Martinac je zapisala – „Umirali su kao pti─çi što iz gnijzda ispadnu, a letjeti nau─Źili nisu“!, kazao je profesor povjesti ┼Żeljko Primorac te je naglasio da se oduševio romanom i kako ga je nakon dugo vremena jedna knjiga istinski ganula.


  Kroz program autorica Anita Martinac ─Źitala je ulomke iz romana koji su ganuli publiku a na koncu programa zahvalila se svima koji su došli i prate njezin rad, svima koji su joj pomogli u istra┼żivanjima prije pisanja, kao i svima koji je motiviraju i nadahnjuju, a posebno obiteljima koje su svjedo─Źile najavljuju─çi slijede─çe predstavljanje u Vinkovcima na kojem ─çe nazo─Źiti posljednji potomci glavne junakinje romana. Pozdravljuj─çi brojne goste i kolege autorica je kazala: - Roman posve─çujem onima koji istinu ljube, ┼żrtve ne zaboravljaju, oprost i pomirbu ┼żude, djeluju u ime Boga i pravde i sve zbog ─Źiste ljubavi rade.

  Pedstavlja─Źima romana i autorici ─Źije je predstavljanje uprili─Źeno u programu 62. Dana berbe gro┼ż─Ĺa Brotnjo turisti─Źko kulturno-gospodarstvene manifestacije, predsjednik Organizacijskog odbora Dana berbe gro┼ż─Ĺa Predrag Smoljan, uru─Źio je prigodne zahvalnice i darove.
   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021