• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Tribina DHK u Zagrebu - gost Zdravko Kordi─ç
  Utorak, 07. studenog 2017. | ─Źitanja: 1260 | Kategorija: Novosti
   


   U prostorijama Društva hrvatskih knji┼żevnika u Zagrebu u srijedu 15. listopada predstavljena je knjiga hrvatskog i herceg-bosanskog knji┼żevnika i filozofa Zdravka Kordi─ça pod naslovom ''Nevrijeme bitka / Vrijeme nebitka''. Knjiga kroz nedavne autorske osvrte i istupe govori o odre─Ĺenim goru─çim pitanjima kao što je op─çi nepovoljan polo┼żaj hrvatskog naroda u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, problematici hrvatskog jezika kroz medijsku upotrebu u svakodnevici, polo┼żaju stvaratelja u vremenu politi─Źke, ekonomske, moralne i duhovne krize, estetici u knji┼żevnom svijetu, filozofskom poimanju suvremenih medijskih (o)zbiljnosti te drugim pitanjima.

  O Kordi─çevoj knjizi te nedavno objavljenoj ukori─Źenoj doktorskoj disertaciji o djelu Antuna Branka Šimi─ça obranjenoj na Filozofskom fakultetu u Mostaru, govorili su: predsjednik DHK-a ─Éuro Vidmarovi─ç, knji┼żevnik dr. sc. Vlado Vladi─ç, mr. sc. Ivan Bekavac Basi─ç. Istaknuli su kako Kordi─ç iskreno progovara o teškim ali izazovnim temama kao što je samoostvarenje pojedinca u suvremenom globaliziranom društvu u koje se kroz prividne slobode, anacionalno-potroša─Źki duh materijalisti─Źko-interesnog poimanja ljudskih odnosa u egzistencijalnu upitnost gura i naše povijesno hrvatsko bi─çe. Svjedo─Źe─çi dijelom kroz osobna iskustva u Mostaru i BiH - teški prolazak kroz postupak vrjednovanja iskazane rije─Źi i prepoznavanja provjerene kvalitete djela, a dijelom kroz vlastite medijske istupe ili anga┼żman u društvima knji┼żevnika - autor tako zadr┼żava pozornost ─Źitatelja ukazuju─çi na nu┼żnost trgnu─ça iz kulturne ali i politi─Źke apatije svakodnevice.

  Zabrinutost za polo┼żaj Hrvata o─Źituje se u Kordi─çevoj knjizi zanimljivog filozofsko-kontrastnog naslova koji je naizgled u svom pojmu suprotstavljen no istovremeno koliko je proizašao iz jedne igre rije─Źi te┼żi biti prakti─Źan i pou─Źan sve uz primjere prijašnjih tekstova objavljivanih u ─Źasopisu Osvit, Hrvatskom slovu, elektroni─Źkim medijima i drugdje. Na kraju izlaganja okupljenima se uz prigodne pozdravne rije─Źi obratio i sam autor ─Źitaju─çi odabrane ulomke iz knjige.

  Predstavljanje u zagreba─Źkom Društvu knji┼żevnika uspješno je vodila Lada ┼Żigo. Na kraju predstavljanja uprili─Źeno je prigodno dru┼żenje u kavani na trgu bana J. Jela─Źi─ça. 

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021