• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • U Rijeci predstavljeni knji┼żevnici Martinac i Stoji─ç
  Ponedjeljak, 20. studenog 2017. | ─Źitanja: 1183 | Kategorija: Novosti
   

   

  Uo─Źi obilje┼żavanja Dana sje─çanja na Vukovar i Škabrnju, u prostorijama Dr┼żavnog arhiva U Rijeci, dvoje knji┼żevnika branitelja Anita Martinac i Miljenko Stoji─ç svojim posljednjim objavljenim djelima na dostojanstven na─Źin pale─çi svije─çe u srcima prisutnih odali su spomen svim ┼żrtvama Domovinskog obrambenog rata i u Drugog svjetskog rata i pora─ça.
  Ogranak Matice hrvatske u Rijeci i Ogranak Matice hrvatske u ─îitluku, uz svoju dugogodišnju suradnju, uspješno su organizirali predstavljanje romana „Od Franje do Franje“ Anite Martinac i zbirku pjesama „Stopu po stopu“ Miljenka Stoji─ça.
  Bez obzira što je rije─Ź o dva potpuno razli─Źita djela i ┼żanra, svojstvene stilove autora kao i druge karakteristike ovih dvaju knjiga, ipak se autori isprepli─Źu zajedni─Źkom temom. U prvom planuje uvijek je vidljiva i jaka ljubav prema obitelji, vjeri i domovini. U svom osvrtu na ova djela, a koja je povezao i sa drugim iskaknutim hrvatskim autorima doti─Źu─çi se tako─Ĺer zajedni─Źke teme o godinama gladi i fra Didaku Bunti─çu, predstavlja─Ź Igor ┼Żic je komparativno govorio o autorima i va┼żnosti ovakvih djela.


  „Stopu po stopu“, naziv je nove zbirke pjesama hrvatskog knji┼żevnika, novinara i franjevca Miljenka Stoji─ça, koja je nedavno objavljena u nakladi Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne (DHK HB) i Ogranka Matice hrvatske u Vrgorcu. Zbirku je uredio Ljubo Krmek, a recenzenti su bili Zdravko Kordi─ç i Antun Lu─Źi─ç. Ovo je deveta zbirka pjesama istaknutog knji┼żevnika Miljenka Stoji─ça u njegovoj bogatoj bibliografiji koja uz pjesništvo obuhva─ça i prozu, kako za odrasle tako i za djecu. Autor svojim emocijama i impresijom bilje┼żi odjeke vremena kojima ne dopušta da postanu prah i pepeo zaborava. I ova njegovo nova zbirka zacijelo obogatiti svaku ozbiljnu knji┼żnicu.


  Roman „Od Franje do Franje“ još je jedna uspješnica knji┼żevnice Anite Martinac. On ─Źini povijesno troknji┼żje uz romane „Medaljon“ (2015.) i „Posljednji“ (2016.). Objavljen je u nakladi Ogranka Matice hrvatske ─îitluk i Vinkovci, uredio ga je Miljenko Stoji─ç, a recenzenti su prof. dr. Antun Lu─Źi─ç i dr. Ilija Protu─Ĺer. Ve─ç prepoznatljiva po svom stilu autorica je ponovno oduševila ─Źitatelje odabranom temom prate─çi povijest gotovo ─Źitavog stolje─ça na hrvatskom tlu kroz obitelji Škrobo, koja u potrazi za mirom nekoliko puta preseljava iz Hercegovine u Slavoniju, te dio fabule odnosi se i na okolicu Zagreba, a svoj ┼żivot glavna junakinja završava u Puli. Vjerodostojno prate─çi vrijeme i politi─Źku situaciju kroz povjesne ─Źinjenice, uz bogati knji┼żevni izri─Źaj, autorica je jednostavnim stilom, pisanim lijepim hrvatskim jezikom, o─Źarala mirom i vedrinom.
  Publika je pokazala veliko zanimanje, te se nakon zanimljivog predstavljanja nastavilo dru┼żenje uz ugodne razgovore sa autorima.
  A. Primorac

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021