• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • GODI┼áNJA NAGRADA ANTUN BRANKO ┼áIMI─ć
  Ponedjeljak, 07. svibnja 2018. | ─Źitanja: 846 | Kategorija: Novosti
   

   MARINA KLJAJO-RADI─ć, DOBITNICA ŠIMI─ćEVE NAGRADE


  Sve─Źana akademija, završnica 55. Šimi─çevih susreta, odr┼żana je u Drinovcima u petak, 4. svibnja 2018. U sklopu bogatoga programa manifestacije Godišnja knji┼żevna nagrada „Antun Branko Šimi─ç“, kao glavni doga─Ĺaj najstarije kulturne priredbe u BiH, dodijeljena je Marini Kljajo-Radi─ç za knjigu Pjesništvo Lucijana Kordi─ça (doktorska radnja) u izdanju Filozofskog fakulteta Sveu─Źilišta u Mostaru 2017. godine.


  Ovogodišnja nagrada dodijeljena je prema prijedlogu Prosudbenog povjerenstva (Stanko Baši─ç, Finka Filipovi─ç i Fabijan Lovri─ç/predsjednik/) koje je svoj prijedlog utemeljilo na uvjerenju da se od prispjelih trideset, djelo Marine Kljajo-Radi─ç isti─Źe kao najkompletnije, najodgovornije i znanstveno opravdano. U Odluci Upravnog odbora istaknuto je kako je Kljajo -Radi─ç svojom knjigom na znanstven na─Źin i na široka vrata uvela toga zna─Źajnika u fokus naše pozornosti. Fra Lucijan Kordi─ç, desetlje─çima prešu─çivani pjesnika Zapadne Hercegovine koji je djelovao u dijaspori, obogatio je hrvatsku knji┼żevnost svojim izvanrednim umjetni─Źkim i knji┼żevnim doprinosom. Pored toga što smo ovim djelom dobili knjigu koja pojašnjava najtajnije i najtananije strane Lucijanova pjesništva, nagra─Ĺena knjiga mo┼że biti izvrstan vodi─Ź za obi─Źnog ─Źitatelja, za zaljubljenike u poeziju, za studente knji┼żevnosti te za knji┼żevne znalce kojima mo┼że biti putokazom kako govoriti i pisati o zna─Źajnim pjesnicima.


  Nagradu je u ime Upravnog odbora DHK HB koji nagradu dodjeljuje, uru─Źio Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva.


  Marina Kljajo-Radi─ç (Mostar, 1962.) afirmirana je pjesnikinja, ─Źlanica je DHK HB Mostar i DHK Zagreb. Završila je Filozofski fakultet Sveu─Źilišta u Mostaru, Odjel hrvatski jezik i knji┼żevnost. Na poslijediplomskom studiju Jezici i kulture u kontaktu obranila doktorsku disertaciju: „Pjesništvo Lucijana Kordi─ça“. Radi kao profesorica na Filozofskom fakultetu Sveu─Źilišta u Mostaru. Objavila je pet knjiga pjesama, jedan roman te piše i objavljuje kritike, recenzije i oglede.
  Bila je predsjednica Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne obnašala je od 2008. - 2013. Pjesme su joj zastupljene u mnogim bosanskohercegova─Źkim, hrvatskim i svjetskim antologijama.

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Kruno (Petak, 11. svibnja 2018.)
  ─îestitam! Zaslu┼żeno! Vrsna pjesnikinja, znanstvenica i, prije svega, ─Źovjek. Dobra osoba stvara dobru knji┼żevnost!
   
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021