• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • SKUP┼áTINA DHKHB
  Ponedjeljak, 18. lipnja 2018. | ─Źitanja: 882 | Kategorija: Novosti
   

   ODR┼ŻANA REDOVITA GODIŠNJA SKUPŠTINA DRUŠTVA HRVATSKIH KNJI┼ŻEVNIKA HERCEG BOSNE

   

  “Imaju─çi u vidu dosta nepovoljnih okolnosti u kojima Društvo djeluje, planirali smo, zapo─Źinjali i dovršavali poslove, projekte i aktivnosti za koje smo ocijenili da se mogu ostvariti, trude─çi se stvoriti neku izglednu perspektivu za bolje dane Društva. U takvim okolnostima redovite poslove obavljali smo dosta uspješno, odr┼żavaju─çi uspješno tzv. hladni pogon. Društvo se na taj na─Źin i odr┼żalo kao ustanova prisutna u javnosti u skladu s postoje─çim stanjem i ─Źini se da se osjetio stanoviti napredak u radu”, kazao je Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, koje danas broji 144 ─Źlana i tri pristupnika, na godišnjoj skupštini tog društva. Naglasio je kako, unato─Ź nepovoljnih društvenih okolnosti, DHK HB nije prepušteno stihiji, da je prisutno u javnosti, te da su osnovni problemi ubla┼żeni.

  Sivri─ç se posebno osvrnuo na najva┼żnije manifestacije ovoga društva, kao što su Humski dani poezije, izdavanje ─Źasopisa Osvit i suorganizacija Šimi─çevih susreta. U okviru Humskih dana poezije od 16. do 20. listopada 2017. organizirane su posjete knji┼żevnika školama u Livnu, Ikavski skup u suradnji s Filozofskim fakultetom u Mostaru – Odjelom za knji┼żevnost, znanstveno-stru─Źni skup, “Sveknji┼żevna ve─Źer” na kojoj je nastupilo 30-ak knji┼żevnika, a dio te ve─Źeri bio je posve─çen preminulom piscu Jozi Maši─çu. ─îasopis “Osvit” nastavio je s izla┼żenjem po dinamici dva dvobroja godišnje.

  “Tako je pred nama sada dvobroj 93/94. ─îasopis je u knji┼żni─Źnoj bazi podataka, u CEEOL-u, me─Ĺunarodnoj bazi podataka za središnju i isto─Źnu Europu, koja ima sjedište u Frankfurtu i svi prilozi u ─Źasopisu su dostupni ─Źitateljima u cijelom svijetu. Napominjemo kako naši knji┼żevnici sada imaju mogu─çnost samostalno sklapati ugovore s CEEOL-om i na taj na─Źin biti prisutni u toj bazi podataka te da postoji mogu─çnost prodaje njihovih knjiga, odnosno tekstova, preko interneta”, naglasio je Sivri─ç. U nakladi DHK HB od zadnje skupštine objavljeno je osam knjiga, ukupno do sada 143 knjige.

  DHK HB priredio je dio programa Šimi─çevih susreta 2018., na kojima je Marini Kljajo-Radi─ç uru─Źena ovogodišnje Šimi─çeva nagrada za knjigu “Pjesništvo Lucijana Kordi─ça”.

  S radom je nastavljena Knji┼żevna tribina - Otvorena ─Źitaonica, odr┼żano je niz knji┼żevnih tribina, predstavljanja knjiga i obilje┼żavanja zna─Źajnih obljetnica. Sivri─ç je posebno istaknuo programe kao što su Pjesni─Źki maraton u Hardomilju kod Ljubuškog, Grgurovi hukovi u Ravnom,, Knji┼żevni susreti pod hrastom u ─îerinu (─îitluk), Vidoška pjesni─Źka no─ç…

  DHK HB je u suradnji s Vicepostulaturom postupka mu─Źeništva »Fra Leo Petrovi─ç i 65 subra─çe« realiziralo nagradni natje─Źaj na temu pobijeni hercegova─Źki franjevci tijekom i u pora─çu Drugog svjetskog rata za uratke iz knji┼żevnosti, glazbe, likovne kulture, povijesti, ra─Źunarstva, umjetni─Źke fotografije, videa. Natje─Źaj je ina─Źe otvoren za djecu (pu─Źka škola), mlade┼ż (srednja škola) i odrasle (studenti i punoljetni). Društvo je još jednom uspješno gostovalo na Mostarskom sajmu, ali i na raznim manifestacijama u BiH i RH.

  Dogovoreno je da se ponovno zatra┼żi prijam kod hrvatskih du┼żnosnika u tijelima vlasti kako bi se napokon i Društvo uvrstilo u prora─Źune, a upu─çivane su aplikacije na natje─Źaje ministarstava za kulturu Spomenuta je va┼żnost odr┼żavanja web stranice DHK HB. Sivri─ç je zadovoljan suradnjom Društva s DHK u Zagrebu jer su brojni pisci ─Źlanovi obaju društava. Istaknuta je i va┼żnost gostovanja ─Źlanova DHK HB u medijima.

  „Zahvaljujemo institucijama, op─çinama i tvrtkama koje su imale razumijevanja za našu djelatnost. Doprinos svakoga od nas je put k o─Źuvanju Društva, hrvatske kulture, hrvatskog jezika i uop─çe nacionalnog identiteta, na našu i op─çu korist“, kazao je na kraju Sivri─ç.

  Ve─Źernji list (F. V.)

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021