• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • SUSRETI POD HRASTOM
  Petak, 03. kolovoza 2018. | ─Źitanja: 801 | Kategorija: Novosti
   

  U ─îerinu odr┼żani „Susreti pod hrastom“ posve─çeni liku i dijelu fra Šimuna Šite ─ćori─ça 

  Ovogodišnja knji┼żevno-glazbena manifestacija „Susreti pod hrastom“ u cijelosti je bila posve─çena liku i djelu fra Šimuna Šite ─ćori─ça. Manifestaciju su organizirali ┼Żupni ured sv. Stjepana Prvomu─Źenika – ─îerin, Ogranka Matice hrvatske ─îitluk i Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne, a poseban gost manifestacije bio je ─Éuro Vidmarovi─ç, predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika.


  Program manifestacije zapo─Źeo je sino─ç pozdravnim rije─Źima Andrije Stoji─ça, predsjednika OMH u ─îitluku, fra Tihomira Bazine, ┼żupnika ┼żupe sv. Stjepana Prvomu─Źenika – ─îerin i Ivana Sivri─ça, predsjednika Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne. Stoji─ç, Bazina i Sivri─ç srda─Źno su pozdravili sve nazo─Źne, a posebno su istaknuli: ─Éuru Vidmarovi─ça, predsjednika Društva hrvatskih knji┼żevnika, Gorana Crnkovi─ça, predsjednika Ogranka Matice hrvatske u Rijeci i ─Źlanove obitelji ─ćori─ç.

  Nakon uvodnih pozdrava organizatori su u kratkim crtama nazo─Źne podsjetili na tijek manifestacije, koja je prvi put odr┼żana 2005. godine i istaknuli njezin zna─Źaj, nakon ─Źega je o liku i djelu fra Šimuna Šite ─ćori─ça biranim rije─Źima govorio ─Éuro Vidmarovi─ç.


  – Okupio nas je ovdje naš veliki knji┼żevnik fra Šimun Šito ─ćori─ç. ┼Żao mi je što zbog obveza nije me─Ĺu nama, ali sa nama je njegovo knji┼żevno djelo. Naš slavljenik pripada onom istaknutom sloju franjeva─Źkih intelektualaca koji su svoju nadarenost stavili na raspolaganje svome narodu a fra Šito je k tome od Boga dobio nekoliko darova koji su komplementarni s njegovim knji┼żevnim talentom. Ogledao se u mnogim knji┼żevnim ┼żanrovima, ali pored toga i kao glazbenik koji svoje stihove sam uglazbljuje i sam izvodi. Fra Šito se istaknuo i kao društveni djelatnik, ne zaboravimo da je pod njegovim predsjedavanjem Hrvatski svjetski kongres postao savjetodavno tijelo UN-a – kazao je Vidmarovi─ç dodaju─çi da je fra Šimun Šito ─ćori─ç uz sve navedeno i redoviti sveu─Źilišni profesor i cijenjeni stru─Źnjak na podru─Źju psihologije.

  Isti─Źu─çi kako fra Šimun Šito ─îorim ima respektabilan knji┼żevni opus, Vidmarovi─ç je posebno istaknuo fra Šitine antologije „45 hrvatskih emigrantskih pisaca“ i „60 hrvatskih emigrantskih pisaca“, te kazao kako mu je osobno jako draga knjiga ─ćori─çevih putopisa „Granice su da se prije─Ĺu“.  – Hrvatska knji┼żevnost je jedinstvena. Hrvatski kulturni prostor nisu samo Republika Hrvatska i Bosna i Hercegovina, kao mati─Źne dr┼żave hrvatskog naroda, nego i one zemlje u kojima ┼żive Hrvati, gdje stvaraju knji┼żevna djela – poru─Źio je predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika i kazao nekoliko rije─Źi o suradnji Društva hrvatskih knji┼żevnika i Matice hrvatske, te naglasio:  – Mi kao knji┼żevnici moramo se boriti protiv degradacije hrvatskog jezika. Ono što se s njim dešava na slu┼żbenoj razini je katastrofa. Polagano to ulazi u knji┼żevnost, dešava se urušavanje hrvatskoga jezika što se ranije nije dešavalo… Knji┼żevnici su du┼żni to zaustaviti, a fra Šimun Šito ─ćori─ç je jedan od svijetlih primjera jer kad ─Źitate njegova djela, svakako ─çete primijetiti lijep, gibak, bogat, melodiozan hrvatski jezik kojim se on slu┼żi. Radi se o jednom izuzetnom ─Źovjeku, izuzetnom intelektualcu, pomalo renesansnoj osobi koja sjedinjuje i znanost i kulturu kakvih Hrvatska ima malo.  Nakon izlaganja ─Éure Vidmarovi─ça, predsjednika Društva hrvatskih knji┼żevnika, knji┼żevno-glazbena manifestacija nastavljena je nastupom pjesnika: Ivana Bakvi─ça, Ivana Sivri─ça, Vlatka Maji─ça, Mate Grbavca, Joze Jakiše, Ljube Krmeka, fra Miljenka Mi─çe Stoji─ça, Sre─çka Marijanovi─ça, Snje┼żane Lovri─ç, An─Ĺe Luburi─ç i Anite Martinac, koja je tako─Ĺer bila i moderatorica sino─çnjeg programa u kojem je nastupio i Mladen Mand┼żo, mladi glazbenik iz Osnovne glazbene škole Brotnjo.

  Prije po─Źetka „Susreta pod hrastom“ misu zahvalnicu u ─Źerinskoj ┼żupnoj crkvi predvodio je fra Miljenko Mi─ça Stoji─ç, a nakon nastupa pjesnika, prijateljsko dru┼żenje sudionika manifestacije nastavljeno je u Podrumima Andrija, gdje je obitelj ─ćori─ç lijepo ugostila sudionike manifestacije posve─çene liku i djelu ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za ┼żivotno djelo Op─çine ─îitluk.

  Ovom prilikom, Miroslav ─ćori─ç upoznao je svoje goste s na─Źinom proizvodnje vina u Podrumima Andrija, te ih poveo u razgledavanje razli─Źitih proizvodnih dijelova ove uspješne vinarije.

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021