• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • U Tomislavgradu odr┼żana knji┼żevna ve─Źer ÔÇťKraljevstvo rije─ŹiÔÇŁ
  ─îetvrtak, 08. studenog 2018. | ─Źitanja: 935 | Kategorija: Novosti
   

   U povodu Mjeseca knjige, u Galeriji KIC-a u Tomislavgradu 7. studenoga 2018. u 18 sati  uprili─Źena je knji┼żevna ve─Źer. Rije─Ź je, mo┼żemo re─çi, o tradicionalnome kulturnome doga─Ĺaju koji se po ─Źetvrti put odr┼żava u Tomislavgradu, od ove godine pod nazivom Kraljevstvo rije─Źi. U njoj je sudjelovalo deset autora, ve─ç poznatih javnosti kroz njihova objavljivana djela, ali i oni koji se po prvi put predstavljaju ─Źitala─Źkoj publici.

   

  Uz bra─çu Miju i Marka Toki─ça, publika je pozorno slušala stihove i ostalih zavi─Źajnih autora: Tomislava Maji─ça, Ivana Bakovi─ça (koji je bio i u ulozi moderatora ve─Źeri), mlade duvanjske studentice Marije Pavkovi─ç, te kratke pri─Źe Ivane ─ćuri─ç (Iz dnevnika jedne mlade) i Ive Bagari─ç (Dašak moga zavi─Źaja). U programu Ve─Źeri sudjelovali su i Ivan Sivri─ç, presjednik Društva hrvataskih knji┼żevnika Herceg Bosne, te knji┼żevnice iz Posušja i Drinovaca – Nada ─Éerek i Marina Aleri─ç Bebi─ç. Iz opravdanih razloga izostao je pak Sre─çko Marijanovi─ç iz Stoca.


  Ovom prigodom predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, Ivan Sivri─ç, podsjetio je nazo─Źne na djelovanje Društva te zahvalio prisutnim knji┼żevnicima, ─Źlanovima Društva, što su svojim radom pomogli da se Društvo odr┼żi i nastavi djelovanje. Ujedno je najavio skoro obilje┼żavanje 25. obljetnice djelovanja Društva, a ravnateljici KIC-a, gospo─Ĺi Danijeli Papi─ç, uru─Źio je nekoliko djela objavljenih u izdanju Društva hrvatskih knji┼żevnika. Ovom prigodom proglašen je i naj─Źitatelj godine u Tomislavgradu. Rije─Ź je o gospodinu Edinu ─Éugumu iz Tomislavgrada koji je u 2018. godini iz Gradske knji┼żnice pro─Źitao oko 50 djela.

  U ime uredništva Tomislacityja izra┼żavamo ponos i zahvalnost što je me─Ĺu sudionicima Kraljevstva rije─Źi više suradnika našega portala, koji povremeno ili još uvijek svoja djela – pjesme, pri─Źe i kolumne, objavljuju na našim mre┼żnim stranicama (Marko Toki─ç, Ivana ─ćuri─ç i Iva Bagari─ç). Radujemo se i skorom izlasku Ivinog prvijenca kao i druge knjiga pri─Źa „Iz dnevnika jedne mlade“, naše Ivane ─ćuri─ç, što je najavljeno i na ovomu kulturnom doga─Ĺaju.

  I na kraju, no ništa manje va┼żno, u Tomislavgradu ima tko ─Źitati, pisati i slušati. Pokazali su to sudionici ove knji┼żevne ve─Źeri ali i publikom ispunjena Galerija KIC-a, unato─Ź kišnomu vremenu. Uostalom, kao što pjesnik re─Źe: Sve je pjesma, ─Źak i tišina.

  Knji┼żevnu ve─Źer u Tomislavgradu organizirao je tomislavgradski KIC u suradnji s Op─çinom Tomislavgrad, resornim ┼żupanijskim i federalnim ministarstvom znanosti, prosvjete, kulture i športa, Ministarstvom financija HB┼Ż-a, i Fondacijom za muzi─Źke, scenske i likovne umjetnosti, a glazbenim izvedbama na glasoviru doga─Ĺaj su upotpunile su i polaznice Osnovne glazbene škole Tomislavgrad – Mihaela Vukadin i Matea Bagari─ç.

  Zora Stani─ç/Tomislavcity

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021