• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • X. HUMSKI DANI POEZIJE
  Petak, 06. studenog 2009. | ─Źitanja: 3896 | Kategorija: Novosti
   

  DESETI JUBILARNI HUMSKI DANI POEZIJE


  Ve─ç cijelo desetlje─çe Humski dani poezije na mostarskoj kulturnoj sceni promi─Źu hrvatsku pisanu rije─Ź, hrvatski jezik i kulturno-povijesno naslije─Ĺe, ono na ─Źemu su izrasli, a na ─Źemu i traju. Prepoznatljivi po svom bogatom i raznolikom knji┼żevnom programu i ove su godine opravdali o─Źekivanja svoje knji┼żevne publike.
  Iako jubilarni, Deseti humski dani poezije pripremani su u oskudnim financijskim prilikama jer su se odgovorni za kulturu skrili iza famozne rije─Źi recesija. Jedini podupiratelj ove godine bilo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a medijski pokrovitelji bili su: Hercegova─Źka televizija, Radio Herceg Bosne i Radiopostaja Mostar, pa im se ovom prilikom svima zahvaljujemo.
  Usprkos tomu uspjeli smo pripremiti i realizirati bogat i raznolik knji┼żevni sadr┼żaj u trajanju od šest dana (od 26. do 31. listopada 2009.) te privu─çi dosta posjetitelja, a i medija.
  Na knji┼żevnom repertoaru našle su se ─Źetiri sadr┼żajne cjeline: predstavljanje knjiga, Ikavski skup, posjeti školama i Sveknji┼żevna ve─Źer. Uz sve to Dragana Suli─ç iz udruge Stap pripremila nam je i prigodnu etnoizlo┼żbu na kojoj su se mogle vidjeti razne rukotvorine naših baka. Tako je ambijent Galerije kraljice Katarine, osim cvjetnim aran┼żmanima, bio ukrašen i tkala─Źkim stanom te raznim tradicionalnim hercegova─Źkim predmetima.
  Na Desetim humskim danima poezije predstavljene su sljede─çe knjige: zbirka pjesama Mije Toki─ça Sjaju li zvijezde, knjiga pri─Źa Vere Primorac Druga strana zrcala i antologija Hvaljen budi, Gospodine moj; Sveti Franjo u hrvatskom pjesništvu ─Źiji je idejni tvorac fra Milan Lon─Źar.
  Manifestacija je otvorena 26. listopada predstavljanjem zbirke pjesama Sjaju li zvijezde Mije Toki─ça u Mostaru, a predstavlja─Źi su bili Miljenko Stoji─ç, Marina Kljajo-Radi─ç i Marko Toki─ç. Nova zbirka toga vrsnog pjesnika ocijenjena je vrlo uspjelom, a recenzentica Marina Kljajo-Radi─ç istaknula je: Pjesništvo Mije Toki─ça jednostavno je do sa┼żetosti, nenametljivo, jasno, a ipak puno stimula koje pokre─çu ─Źitateljeve emocije, slike i otkrivaju stvarnu društvenu zbilju. Egzistencijalna i ljudska drama u njegovu pjesništvu nastala je iz stvarnog porinu─ça ─Źovjeka u more sveop─çeg zla. Mijo Toki─ç uzlazi na planinu ┼żivota, sam, a katkad i bez sebe. Doti─Źe nebo i Bogo─Źovjeka ve─ç na zemlji – u rije─Źi, kriku i koncu na kojem ─Źvrsto visi ┼żivot vezan njegovim stihovima.
  Knjigu pri─Źa Vere Primorac Druga strana zrcala 28. listopada predstavili su Andrija Vu─Źemil i Pero Pavlovi─ç. Knjiga je predstavljena zajedno s autori─Źinim slikarskim opusom – radovi na svili, o kojem je govorio akademski slikar Franjo Primorac.
  Antologija Hvaljen budi, Gospodine moj predstavljena je 29. listopada u Franjeva─Źkom samostanu u Mostaru, a u programu su sudjelovali: fra Milan Lon─Źar, Antun Lu─Źi─ç, Robert Pehar, Lucija Hrsti─ç i Tina ─îovi─ç. Predstavlja─Ź fra Milan Lon─Źar istaknuo je da je to prvi pregled hrvatskoga franjevskog pjesništva u luku od osam stolje─ça, svojevrsni franjeva─Źki brevijar te da je rije─Ź o kapitalnoj knjizi u nakladi izdava─Źke ku─çe ALFA i Vije─ça franjeva─Źkih zajednica u BiH i Hrvatskoj. U tu antologiju, ─Źiji je glavni urednik Bo┼żidar Petra─Ź, uvrštene su pjesme 187 pjesnika, uz sedam pjesama nepoznatih autora i jedan prozni lirski prijevod iz Franjinih Cvjeti─ça.
  Ve─ç tre─çu godinu zaredom Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne organizira Ikavski skup koji oblikuje i vodi prof. dr. Antun Lu─Źi─ç. To je postala ve─ç tradicionalna knji┼żevna ve─Źer koja njeguje i zagovara ikavski govor, a ove godine je ocijenjena vrlo uspješnom. Brojni predstavlja─Źi: Ivan Bakovi─ç, Maja Lasi─ç, Antun Lu─Źi─ç, Radica Leko, Ante Kraljevi─ç, Kristijana Druškovi─ç, Miljenko Buljac i Zdravko Niki─ç u prigodnom ambijentalnom etnougo─Ĺaju prezentirali su literarnu prisutnost i knji┼żevnojezi─Źni prinos u afirmiranju ikavice. Osobito se osjetila njezina pitkost, oštrina i lako─ça govora koji je nepravedno odba─Źen.
  U okviru Humskih dana poezije Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne do sada je posjetilo mnoge škole u Bosni i Hercegovini (u Tomislavgradu, ┼Żep─Źu, Usori, Orašju, Tolisi, Rami, Uzdolu, Visokom, Mostaru i Kruševu). Ove godine smo se odlu─Źili za dvije škole u ─îapljini: Osnovnu školu Vladimira Pavlovi─ça i Srednju školu ─îapljina. Knji┼żevnici Andrija Vu─Źemil, Vera Primorac, Marina Kljajo-Radi─ç, Ljubo Krmek i Krešimir Šego u neposrednom su dodiru s u─Źenicima do┼żivjeli iskustvo primanja pjesni─Źke rije─Źi na jednostavan i duboko pro┼żivljen dje─Źji na─Źin.
  Kona─Źno, tu knji┼żevnu manifestaciju zaokru┼żila je Sveknji┼żevna ve─Źer u svom trodijelnom programu. U prvom dijelu spomenuli smo se preminulih kolega Vlade Pulji─ça i Pere Budaka. O tim velikanima hrvatske knji┼żevnosti nadahnuto su govorile: Diana Burazer i Ana Tadi─ç-Jakovljevi─ç. U drugom dijelu programa nastupili su pjesnici ─Źlanovi DHK HB-a i DHK iz Zagreba, koji su nam ove godine bili posebni gosti: Andrija Vu─Źemil, Diana Burazer, Vera Primorac, Tomislav Grgo Anti─Źi─ç, Pero Pavlovi─ç, Marina Kljajo-Radi─ç, Petar Mili─ç, Miljenko Stoji─ç, Josip Mili─ç i Mate Grbavac. Na kraju ve─Źeri svoje su nam stihove govorili mladi pjesnici i pjesnici gosti: Mirana Rogi─ç, Viktorija Ani─Źi─ç, Ana Kljajo, Mirko Bo┼żi─ç, Lidija Pavlovi─ç-Grgi─ç, Dragana Vu─Źi─ç, Marela Jakovljevi─ç, Vesna Hlava─Źek, Dubravka Bandi─ç, Nusret Omerika, Alma Fazil-Obad i Krunoslav Šetka. Program Sveknji┼żevne ve─Źeri vodila je glumica Tina ─îovi─ç, a glazbeni prinos dao je Dado Šari─ç.
  Kruna cijele manifestacije bit ─çe svakako posjet knji┼żevnicima u Vojvodini u mjesecu studenom.
  Deseti humski dani poezije ispunili su svoje knji┼żevno poslanje. U širokom spektru knji┼żevnih doga─Ĺanja ┼żiva je pjesni─Źka rije─Ź oplemenjivala srca i duše brojnih posjetitelja i unosila svjetlo u sivilo svakodnevnog ┼żivljenja.


  Marina Kljajo-Radi─ç,
  predsjednica DHK HB-a
   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021