• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • ZAVR┼áENI 56. ┼áIMI─ćEVI SUSRETI
  Ponedjeljak, 06. svibnja 2019. | ─Źitanja: 607 | Kategorija: Novosti
   

   

  Na Sve─Źanoj akademiji u Drinovcima završeni su 56. Šimi─çevi susreti.


  Ovogodišnja manifestacija je odr┼żana pod visokim pokroviteljstvom gosp. Dragana ─îovi─ça, predsjednika Hrvatskog Narodnog sabora i Gorana Jandrokovi─ça, predsjednika Hrvatskog sabora. Kao i dosadašnjih godina bila u organizaciji Op─çine Grude, Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne i Ogranka Matice hrvatske Grude te Franjeva─Źke galerije iz Širokog Brijega.
  Posljednjega dana Šimi─çevih susreta prijepodne prire─Ĺeno je gostovanje knji┼żevnika i pjesnika u školama u op─çini Grude. Gostovali su u Srednjoj školi Antuna Branka Šimi─ça akademik prof. dr. Pavao Pavi─Źi─ç i prof. dr. Sanja Nik─Źevi─ç teatrologinja i kazališna kriti─Źarka. Akademik Pavli─Źi─ç, autor preko sto objavljenih knjiga, u prigodnom je dru┼żenju s u─Źenicima predstavio svoje stvaralaštvo, ulogu i zna─Źenje bra─çe Šimi─ç u hrvatskoj knji┼żevnosti te ostavio sna┼żan poticaj mogu─çim mladim stvarateljima. Profesorica Nik─Źevi─ç je u polemi─Źkom predavanju vrlo nadahnuto govorila o kanonu, suvremenim strujanjima u kulturi i knji┼żevnosti te posebno o perspektivi modernoga dramskog stvaralaštva. U osnovnim školama su gostovali knji┼żevnici, ─Źlanovi DHK HB Sre─çko Marijanovi─ç, Stanko Krnji─ç, Zoran Juriši─ç, Mladen Vukovi─ç, Marina Aleri─ç Bebi─ç i Maja Tomas te gostuju─çi pjesnici iz R Hrvatske Ante ┼Żu┼żul i Ivan Bitanga Šujan.
  Prije Sve─Źane akademije odr┼żana je sv. Misa za bra─çu Šimi─çe koju je predvodio fra Vendelin Kara─Źi─ç, a nakon polaganja cvije─ça i svije─ça na spomenike Antunu Baranki i Stanislavu Šimi─çu u prepunoj školskoj dvorani u Drinovcima program je nastavljen prema predvi─Ĺenom planu.
  O pjesništvu i stvaralaštvu Antuna Branka i Stanislava Šimi─ça prigodno slovo odr┼żao je akademik Pavi─Źi─ç. Zatim su proglašeni rezultati Natje─Źaja za mlade knji┼żevne stvaratelja po kategorijama uzrasta: za osnovne, srednje škole te za studente. Tako─Ĺer su proglašeni nagra─Ĺeni likovni radovi koji su prispjeli na natje─Źaj raspisan istim povodom.
  Središnji dio Sve─Źane akademije je proglašenje rezultata i dodjela Godišnje Nagrade Antun Branko Šimi─ç koju dodjeljuje Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne. Povjerenstvo Društva je ocijenilo kako je pristiglo dosta vrijednih djela, a u u┼żi izbor ušle su knjige: Martin Tišljer, autora Adama Rajzla, zatim: Sto i jedna mala pjesma, autora Stanka Krnji─ça i Sa┼żimnice: Vendelina Kara─Źi─ça. No, ovogodišnji laureat je Joso ┼Żivkovi─ç (Soja) Joso ┼Żivkovi─ç s knjigom Tragom pokorenih ┼żelja (pjesme). Nagradu je uru─Źio Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva.
  Joso ┼Żivkovi─ç (Soja) (Kostr─Ź, Orašje, 1960.) je hrvatski pjesnik i slikar iz BiH. Školovao se u rodnom mjestu, Orašju i Zagrebu. Više godina radio u inozemstvu i putovao po svim kontinentima, što je bilje┼żio perom, kistom i kamerom. U Kostr─Ź se vratio 1990. godine. Objavljivao je u raznim ─Źasopisima u zemlji i inozemstvu. Prevo─Ĺen je na engleski, njema─Źki, danski, francuski, španjolski, talijanski, ruski, arapski i turski jezik. Njegove pjesme se nalaze u mnogim zajedni─Źkim zbirkama, te je više puta nagra─Ĺivan. Do sada je objavio samostalne zbirke pjesama: Koraci u sjeni (pjesme, 1988.), ─îekati dugu (pjesme, 1994.), Gorka ─Źaša (pjesme, 1997.), Nenaviklost duše (2003.), Tišina raspadanja (2015.) i Tragom pokorenih ┼żelja (2019.) ─îlan je DHK HB, DHK Zagreb i Društva pisaca u BiH. Sudjelovao je u Domovinskim ratu i dva je puta ranjavan. Uz pisanje pjesama bavio se i slikarstvom, te je samostalno izlagao u Njema─Źkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan). Zajedni─Źke izlo┼żbe imao je u Orašju i Vinkovcima.
  Nakon Proglašenja, nastupali su pjesnici iz prijepodnevnoga programa sa svojim izborom pjesama, a potom su svi prisutni posjetili izlo┼żbu u─Źeni─Źkih radova koja je prire─Ĺena u prostorijama škole. ─îitava je manifestacija bila oboga─çena lijepim nastupom u─Źenika Glazbene škole Grude.

   

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021