• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • 28 PLODONOSNIH GODINA OGRANKA MATICE HRVATSKE U ─îITLUKU
  Ponedjeljak, 03. lipnja 2019. | ─Źitanja: 514 | Kategorija: Novosti
   

   Sve─Źano je obilje┼żena 28. obljetnica obnoviteljskog rada Ogranka Matice hrvatske u ─îitluku, kojom prigodom je predstavljena nova knjiga istaknute knji┼żevnice Anite Martinac i izlo┼żba slika poznate akademske slikarice Zdenke Biluši─ç. Bogatim i zanimljivim programom u kojem je u┼żivala mnogobrojna publika završena je kulturno-duhovna manifestacija Svibanjske sve─Źanosti, kroz koju je Ogranak Matice hrvatske u ─îitluku na ve─ç prepoznatljiv na─Źin ponovno oduševio posjetitelje.
  Ovo je ujedno 151. izlo┼żba slika, te sa ukupno 265 objavljenih naslova u svojoj bogatoj izdava─Źkoj djelatnosti, na koji su mati─Źari ponosni, potvr─Ĺuju kako je Ogranak Matice hrvatske u ─îitluku jedan od najplodonosnijih ogranaka.
  ┼Żele─çi sa─Źuvati nacionalnu kulturnu vlastitost te je njegovati i širiti, Ogranak Matice hrvatske u ─îitluku organizira iznimno bogate kulturne manifestacije: Uskrs s Maticom u Brotnju, Bo┼żi─çni susret s Maticom u Brotnju, te Dani Matice hrvatske u Brotnju po starom hrvatskom hercegova─Źkom obi─Źaju od berbe, trganja do kušanja mladog vina, a od ove godine i Svibanjske sve─Źanosti.
  Kao izdava─Ź naslova iz razli─Źitih znanstvenih disciplina i podru─Źja kulturnog ┼żivota: iz knji┼żevnosti, povijesti, likovne umjetnosti, botanike, arheologije i još nekim dugim nakladni─Źkim ostvarenjima, ogranak objavljuje godišnjak Brotnjo, te s jedan je od rijetkih koji se mogu pohvaliti da su u odre─Ĺenom periodu rada izdavali ─Źak tri ─Źasopisa za djecu Cvitak, Školarac i sada najaktivniji Cvr─Źak, koji je nedavno predstavljan i na sajmu knjiga u Splitu.
  Povodom 28. obljetnice obnoviteljskog rada OMH ─îitluk u ┼żupnoj crkvi Krista Kralja slavljena je misa zahvalnica, nakon ─Źega je u Galeriji fra Didaka Bunti─ça zapo─Źeo sve─Źani program obilje┼żavanja obljetnice tijekom kojeg je predstavljana nova knjiga novela knji┼żevnice Anite Martinac i otvorena izlo┼żba slika akademske slikarice Zdenke Biluši─ç iz Šibenika simboli─Źnog naslova „Prozor u knjigu“.
  Nova zbirka novela Anite Martinac nosi naslov „┼Żivot nema naslova“, a uz autoricu u predstavljanju zbirke novela sudjelovali su Višnja Spaji─ç i prof. Andrija Stoji─ç, predsjednik OMH ─îitluk.
  Ina─Źe, ova knjiga je, kao i ranija autori─Źina djela, objavljena u suradnji ogranaka Matice hrvatske, pa je tako zbirka novela „┼Żivot nema naslova“ svijetlo dana ugledala u sunakladništvu Ogranka Matice hrvatske u ─îitluku i Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Recenzenti knjige su Miljenko Stoji─ç i Ivan ┼Żupa, dok ilustraciju na naslovnici i crte┼ża u knjizi potpisuje Vlado Brki─ç.
  Izrada ilustracija jedan je od umjetni─Źkih izra┼żaja i akademske slikarice Zdenke Biluši─ç. Ova umjetnica, koja ┼żivi i radi u Šibeniku, u Galeriji fra Didaka Bunti─ça izlo┼żila je slike objedinjene u izlo┼żbu pod nazivom „Prozor u knjigu“ koja ─çe ostati otvorena do 15. lipnja 2019.
  Ina─Źe Zdenka Biluši─ç je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku i iza sebe ima niz samostalnih i brojne skupne izlo┼żbe slika, skulptura, ilustracija i maski. ─îlanica je ULUPUH-a, Hrvatskog društva knji┼żevnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca), In- sea-e i Unime.
  Tijekom obilje┼żavanja 28. obljetnice obnoviteljskog rada Ogranka Matice hrvatske nastupile su mlade glazbenice Eva Martinac i Gloria Mihi─ç, a po završetku slu┼żbenog dijela programa dru┼żenje je nastalo uz prigodni, slavljeni─Źki domjenak.

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021