• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Odr┼żana Godi┼ínja skup┼ítina Dru┼ítva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne
  Utorak, 04. lipnja 2019. | ─Źitanja: 877 | Kategorija: Novosti
   

  U subotu 1. lipnja odr┼żana je u Mostaru Redovita godišnja skupština DHK HB. Na taj dan se ve┼że niz doga─Ĺaja vezanih za DHK HB. Najprije je odr┼żana sjednica Upravnog odbora Društva na kojoj je pored redovitoga izvješ─ça o radu od posljednje sjednice raspravljano o Prijedlogu izvješ─ça koji se podnosi na Skupštini. Po prihva─çanju prijedloga, a na temelju izvješ─ça Povjerenstva u DHK HB su primljeni knji┼żevnici: Dušan Musa (Ljubuški) i Lidija Grgi─ç Pavlovi─ç (Sarajevo), a za pristupnog ─Źlana Ivana ─ćuri─ç (Tomislavgrad). Tako se broj ─Źlanova Društva popeo na 155. Potom je u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru odr┼żana sv. Misa za preminule ─Źlanove da bi nakon toga u Kosa─Źi bila odr┼żana Redovita skupština.
  Nakon minute šutnje za preminule ─Źlanove, usvajanja dnevnog reda i ostalih protokolarnih aktivnosti, Skupštinu su pozdravili prof. Ivan Vrlji─ç, u ime HKD Napredak te knji┼żevnik i novinar Dragan Marijanovi─ç, predsjednik Nadzornog odbora MH Mostar.
  Izvješ─çe o radu podnio je Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva. Osvr─çu─çi se na vrijeme od prošle Skupštine (16. svibnja 2018.) istakao je glavne manifestacije Društva koje su uspješno ostvarene u suradnji ─Źlanova Društva, prijatelja, podupiratelja i sponzora. To su Humski dani poezije, Šimi─çevi susreti, Knji┼żevna tribina u Otvorenoj ─Źitaonici te nakladni─Źka djelatnost Društva i izdavanje ─Źasopisa Osvit. Uz 152 do sada izdana naslova, va┼żno je istaknuti kako je ─Źasopis Osvit uvršten u CEEOL, me─Ĺunarodnu bazu podataka i mo┼że se ─Źitati na svim kontinentima. Uz te programe odr┼żano je niz knji┼żevnih programa u suradnji s mjesnim udrugama diljem BiH, po─Źev od Ravnog (Grgurovi hukovi), preko Stoca (Radimlja, Vidoška pjesni─Źka no─ç), Ljubuškog (Hardomilje, Pjesni─Źki maraton), ─îitluka (─îerin, Susreti pod hrastom), Gruda (Drinovci, Šimi─çevi susreti), Širokog Brijega (Knji┼żevni susreti u suradnji s DHK Hrvatske), Tomislavgrada (Kraljevstvo rije─Źi) do Orašja (u sklopu Humskih dana poezije) uz brojne programe u Mostaru (Knji┼żevne tribina, 25 godina DHK HB, Adventska knji┼żevna ve─Źer, Ususret Uskrsu, 18. susret Hrvatske domovinske lirike, Me─Ĺudr┼żavni susret hrvatske knji┼żevnosti i druge…). Tako─Ĺer. podneseno je financijsko izvješ─çe te Izvješ─çe Nadzornog odbora.
  U raspravi po podnesenim izvješ─çima pokrenuto je više inicijativa, vezano za rad Društva, kao sugestije da se stoti broj Osvita koji treba iza─çi u ovoj godini dostojno obilje┼żi, da se poti─Źe izvršavanje ─Źlanskih obveza u Društvu, da UO Društva izradi prijedlog odluke za dodjelu Šimi─çeve nagrade i drugi prijedlozi koji ─çe biti uvršteni kao zaklju─Źci Skupštine i objavljeni u Izvješ─çu o radu.
  Prihva─çena je op─ça ocjena da se Društvo stabiliziralo, ali da postoji još mnogo prostora za napredak u radu i djelovanju, a u tome bi zajednica morala davati sna┼żniji doprinos, budu─çi da financijski problemi nisu riješeni. Naime, Društvo pripada u red onih ustanova koje bi trebale i morale biti u redovitom prora─Źunu s obzirom na društvenu va┼żnost djelatnosti koju obavlja.
  Na samom završetku zasjedanja sve─Źano su uru─Źene ─Źlanske karte novoprimljenim ─Źlanovima te je odr┼żan kratak knji┼żevni program u kojemu su se predstavili novi ─Źlanovi te pro─Źitane 3 pjesma Malkice Duge─Ź koja nije mogla do─çi na Skupštinu.
  Skupština je završila rad podjelom 97./98. dvobroja Osvita u Otvorenoj ─Źitaonici, a nakon toga nastavljeno je dru┼żenje knji┼żevnika i gostiju u restoranu Ugostiteljske škole Akademik.

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021