• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Akademik Zdravko Kordi─ç dobitnik "Neretvanske masline", 2019.
  Ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. | ─Źitanja: 544 | Kategorija: Novosti
   

   

  Knji┼żevna nagrada ''Neretvanska maslina'' dodjeljuje se najboljoj knjizi izdanoj prethodne godine, pisanoj hrvatskim standardnim jezikom, i njenom autoru za postignute visoke knji┼żevne, estetske i umjetni─Źke domete u tematiziranju potrebe o─Źuvanja prirode, kao i tradicijskih, baštinskih vrijednosti bilo kojeg hrvatskoga kraja - ─Źime se daje prinos o─Źuvanju materijalne i nematerijalne baštine hrvatskog naroda te humanizmu kao temeljnom odnosu ┼żivota na Zemlji.  Nagrada se sastoji, kao i prethodnih godina - od pisanog dokumenta, odre─Ĺenog broja litara neretvanskog ekološki dobivenog maslinova ulja i nov─Źanog iznosa.

   

  Na ovogodišnji Natje─Źaj prispjelo je 16 knjiga. Nagrada Neretvanska maslina dodjeljuje za knjigu objavljenu prethodne godine, što je bilo navedeno u Natje─Źaju, te zbog toga nisu ušle u natjecanje knjige objavljene 2019. godine. Stru─Źno povjerenstvo radilo je u sastavu: Enerika Bija─Ź, predsjednica, Ljubo Krmek, Ru┼żica Martinovi─ç-Vlahovi─ç, ─Źlanovi. Ovogodišnji dobitnik ''NERETVANSKE MASLINE" je ZDAVKO KORDI─ć za zbirku pjesama ''PROPSTORVRIJEME I KRIK'', (HKZ - Hrvatsko slovo, Zagreb, 2018.).

  Akademik Zdravko Kordi─ç ro─Ĺen je u Tihaljini, (BiH), 1955. g., u Ljubuškom je završio Gimnaziju, u Sarajevu na Filozofskom fakultetu diplomirao filozofiju, a na Filozofskom fakultetu u Mostaru doktorirao. Knji┼żevni rad zapo─Źeo je pjesmama ve─ç 1973., te je iste godine i dobitnikom nagrade ''Šimi─çevih susreta" za ciklus pjesama mladih pjesnika. Od tada do danas objavio je 12 zbirki pjesama. Pjesme su mu prevo─Ĺene na više stranih jezika. Bogat je njegov knji┼żevni rad i izvan vlastitoga pjesništva - te je poznat kao antologi─Źar i autor knji┼żevnih zbornika, kao i ve─çeg broja knjiga knji┼żevno¬kriti─Źke, esteti─Źke i filozofske tematike, i kao urednik knji┼żevnih ─Źasopisa. Radio je kao prosvjetni i kulturi djelatnik u širokom luku interesa i prinosa. Utemeljio je MH u Mostaru i bio njenim predsjednikom, sudjelovao u obnavljanju HKD ''Napredak'' u Mostaru. Spomenimo još i to da je bio stru─Źni suradnik za prosvjetu i kulturu hrvatskog ─Źlana Predsjedništva BiH. Knji┼żevna kritika dala je obilato svoje mišljenje o Zdravku Kordi─çu, svrstavaju─çi ga u jedno od najzna─Źajnijih imena suvremenog bosanskohercegova─Źkog - hrvatskoga pjesništva. Kordi─ç je ─Źlan DHK HB, Mostar i DHK, Zagreb, te DP BiH i HFD-a, Zagreb.

  Knjiga pjesama ''Prostorvrijeme i krik" koju nagra─Ĺujemo ''Neretvanskom maslinom", 2019. tematski je višeslojna knjiga koja u potpunosti zaokru┼żuje pjesni─Źko djelo ovog pjesnika, donose─çi prepoznatljivi prinos i ton njegova rukopisa: njegovih tema, poruka i pjesni─Źkoga izri─Źaja. Kao što nam i sam naslov zbirke kazuje - rije─Ź je o prostoru i vremenu u istosti vremena i prostora, te o svojevrsnom kriku nad prostorvremenom, odnosno prostorom i vremenom, što je i naslovnica knjige zorno podvukla, uklapanjem Munchove slike ''Krik". Rekla bih da se time sugerira sadr┼żaj, odnosno višeslojna tematika i poruke kojima se bavi pjesnik unutar korica zbirke ''Prostorvrijeme i krik'': od lokalnog, našega hrvatskog realnog prostora i vremena, ali i duhovnog stanja ─Źovjeka u tom prostoru i vremena u kojemu se, i danas, ovdje doga─Ĺa naša povijest, u kojoj se prote┼że i naše nadpovijesno, sa svim naslagama i mijenama - te se sve sastavlja na globalnoj razini gdje u sudaranju interesa pucaju šavovi svijeta, koji sve više grca u nevoljama pa i ekološke naravi u prirodi, ali i u ljudima koji gube smisao za o─Źuvanje baštine, materijalne i nematerijalne i razvijanje humanizma medu ljudima. Tematski pojednostavljeno re─Źeno pjesnik promišlja prostorvrijeme, ali i prostor i vrijeme koje je ─Źovjek spoznao, koje je svijet spoznao - i lokalno i globalno, i kojemu je (osobito danas) nadmo─çno upu─çen, pa i po cijenu degradiranja i uništenja ovog našeg Planeta. I to je ta to─Źka u kojoj se zbirka ''Prostorvrijeme i krik" dodiruje s ekološkim uspravnicama tako potrebnim za opstanak, ne samo našega hrvatskog prostora, naše tradicije i baštine, nego i prostora i vremena i svih tih vrijednosti koje ─Źovjek uskra─çuje našem planetu Zemlji iz dana u dan sve više, ogrezao u ─Źe┼żnji za ovozemaljskim dobrima i lagodnim i ispraznim ┼żivotom, bez razmišljanja gdje, u kakvom vremenu i prostoru ─çe ┼żivjeti naši potomci poslije nas. I koja duhovna dobra i vrijednosti ─çe naslijediti.

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021