• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Odr┼żana pjesn─Źka manifestacija Grgurovi hukovi
  Petak, 13. rujna 2019. | ─Źitanja: 542 | Kategorija: Novosti
     Ovogodišnja tradicionalna knji┼żevna manifestacija “Grgurovi hukovi” u organizaciji op─çine Ravno i Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne (petak, 6. rujna 2019.) koja se odr┼żava u mjestu Ravno u Popovom polju u isto─Źnoj Hercegovini bila je posve─çena tridesetoj godišnjici smrti glasovitog hrvatskog pjesnika Stojana Vu─Źi─çevi─ça, ro─Ĺenog u obli┼żnjim Turkovi─çima
  Homage Vu─Źi─çevi─çu odr┼żan je pod naslovom “Vrijeme je ─Źudo ali bitno nije“, što je zapravo stih njegove pjesme „Potpuna pomr─Źina sunca na otoku Grguru 15. velja─Źe 1961.“

  Ovdje treba podsjetiti kako je Stojan Vu─Źi─çevi─ç kao gimnazijalac 1960. godine uhi─çen i pod optu┼żbom hrvatskog nacionalizma upu─çen na izdr┼żavanje kazne u logor za politi─Źke zatvorenike na otoku Sv. Grgur, unato─Ź rješenju Okru┼żnog suda u Splitu da ga se pusti na slobodu. Boravak više od godinu i pol dana u komunisti─Źkom koncentracionom logoru na Vu─Źi─çevi─ça je ostavio trajni duhovni biljeg, što je vidljivo iz njegova kasnijeg cjelokupnog knji┼żevnog djela, a što je posebno i naglašeno na ovogodišnjim „Grgurovim hukovima.

  Program priredbe “Vrijeme je ─Źudo ali bitno nije“ sastojao se od svete mise u ┼żupnoj crkvi Ro─Ĺenja Bla┼żene djevice Marije, promocije filma o Stojanu Vu─Źi─çevi─çu te pjesni─Źkog dijela manifestacije u kojemu su iznijete nove i zanimljive ─Źinjenice iz ┼żivota i knji┼żevnoga rada ovog prerano preminuloga hrvatskog pjesni─Źkog velikana te kazivanja Vu─Źi─çevih pjesama kao i pjesama posve─çenih njemu.

  U programu ovog djela manifestacije sudjelovali su Mislav Palameta, Tomislav Marijan Bilosni─ç, Mile Pešorda, Zdravko Kordi─ç, Tomislav ┼Żigmanov, Miljenko Stoji─ç, Ana Soldo, Ante Bender i Ljubo Krmek. Od najavljenih pjesnika izostali su Pero Pavlovi─ç i Darko Baštovanovi─ç, ─Źiju je pjesmu posve─çenu Vu─Źi─çevi─çu, pro─Źitao Tomislav ┼Żigmanov, jedini predstavnik Hrvata u Skupštini Srbije.

  Voditeljica programa bila je Tina Laco, dok je u glazbenom dijelu nastupio Darko Mati─Źevi─ç pjevaju─çi Vu─Źi─çevi─çeve pjesme kao i ranije uglazbljene pjesme Luka Paljetka. U bogatom dvosatnom programu sudjelovala je i pjesnikova k─çer Rujana Vu─Źi─çevi─ç, kojoj je Generalni pokrovitelj ve─Źeri, na─Źelnik op─çine Ravno, gosp. Andrija Šimunovi─ç uru─Źio posebno posmrtno priznanje za pjesnika Stojana Vu─Źi─çevi─ça.


  Rujani Vu─Źi─çevi─ç, na─Źelnik op─çine Ravno, gosp. Andrija Šimunovi─ç uru─Źio je posebno priznanje za pjesnika Stojana Vu─Źi─çevi─ça.
  Knji┼żevnu manifestaciju „Grgurovi hukovi“ otvorio je njezin organizator knji┼żevnik Ljubo Krmek, pozdravljaju─çi nazo─Źne i u ime Ivana Sivri─ça, predsjednika Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, sprije─Źenog drugim obvezama da nazo─Źi ovom doga─Ĺaju.

  Pozdravnu i uvodnu rije─Ź dao je na─Źelnik op─çine Ravno Andrija Šimunovi─ç, dok se Rujana Vu─Źi─çevi─ç organizatorima i sudionicima manifestacije zahvalila u ime obitelji.

  Prof. Miroslav Palameta vrlo je nadahnuto govorio o Stojanu Vu─Źi─Źevi─çu kao pjesniku dvojstva, poglavito o pjesni─Źkom jeziku Vu─Źi─çevi─ça „u kojemu je sve nalazio i gradio tanane mostove svojih pjesama.

  Mile Pešorda se osvrnuo na suradnju i prijateljstvo sa Stojanom Vu─Źi─çevi─çem, posebice isti─Źu─çi kako je Vu─Źi─çevi─ç u zagreba─Źkome ─Źasopisu „Republika“ objavio antologiju mladih hrvatskih pjesnika, u koju je davnih šezdesetih godina prošloga stolje─ça uvrstio i dvojicu sudionika ove manifestacije – Pešordu i Bilosni─ça.


  Sudionici ovogodišnjih Grgurovih hukova.
  Tomislav Marijan Bilosni─ç osvrnuo se na zna─Źajni zadarski period ┼żivota pjesnika Stojana Vu─Źi─çevi─çe (1962-1967.), kad on studira na Filozofskom fakultetu u Zadru, gdje i objavljuje svoje prve pjesme. Bilosni─ç je upozorio i na fotografiju Vu─Źi─çevi─ça koju je na zadarskom Forumu snimio Ante Brkan, ekselencije umjetni─Źke fotografije.

  Svi sudionicu manifestacije pro─Źitali su i svoje pjesme posve─çene Stojanu Vu─Źi─çevi─çu, koje su objavljene u prigodnoj programskoj knjizi manifestacije „Grgurovi hukovi“, kao što su govoreni i stihovi pjesnika Vu─Źi─çevi─ça. Nakladnik ove knjige je Op─çina Ravno, glavni i tehni─Źki urednik je Ljubo Krmek, a odgovorni urednik Nikša Vuleti─ç. Knjiga je opremljena naslovnicama Vu─Źi─çevi─çevih knjiga, fotografijama i biografijama sudionika, uvodnom rije─Źi Andrije Šimunovi─ça i esejima Miroslava Palamete i Ivice Peri─ça.

   


   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021