• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • ZAVR┼áENI XX. HUMSKI DANI POEZIJE
  Ponedjeljak, 04. studenog 2019. | ─Źitanja: 479 | Kategorija: Novosti
   


  Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne u sklopu 20. Humskih dana poezije u suradnji s ┼Żupom Pomo─çnice krš─çana i Splitskog ogranka Društva hrvatskih knji┼żevnika i MH ─îitluk organiziralo je pjesni─Źku ve─Źer u Splitu. Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, predstavio Društvo i njegov rad, a zatim su uz najave moderatora Ivana Bakovi─ça, pjesnika i pisca, potekli stihovi: Pjesnika - Danice Bartulovi─ç, Mate Grbavca, Zorana Juriši─ça, Nevenke Kova─Źevi─ç, Radice Leko, Vlatka Maji─ça, Zdenke Mari─ç – ─îorokalo, Grge Mikuli─ça, Dušana Muse, Ivana Sivri─ça, Andrije Stoji─ça, Miljenka Stoji─ça, Ivana Šaroli─ça, Maje Tomas, Ivana Bakovi─ça, Mladena Vukovi─ça, te Ilije Protu─Ĺera. Valja re─çi da je tijekom programa „pao“ prijedlog da susret pjesnika na Kmanu, preraste u tradiciju.
  XX. Humski dani poezije preselili su se u Posavinu. U povodu dana op─çine Orašje uprili─Źen je ove godine 2. susret pjesnika u Posavini. Nedjelja, 20. listopada 2019. u hotelu Navis odr┼żana je pjesni─Źka ve─Źer na kojoj su sudjelovali pjesnici DHK HB i DHK iz Zagreba, odnosno Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemske ┼żupanije te Tomislav ┼Żigmanov predstavnik Hrvata u Skupštini Srbije. Nastupili su pjesnici: Ivica Budulica Strikan, Franjo Brati─ç, Josip Cveni─ç, Paula ─îa─Źi─ç, Mirko ─ćuri─ç, Ljubo Krmek, Ru┼żica Martinovi─ç-Vlahovi─ç, Ljerka Miki─ç, Mato Nedi─ç, Livija Reškovac, Ivan Sivri─ç, Ru┼żica Soldo, Zvonimir Stjepanovi─ç, Tomislav ┼Żigmanov i Joso ┼Żivkovi─ç. Za ovu prigodu ura─Ĺen je i Zbornik Drugi susret pjesnika u Posavini.
  Ponedjeljak, 21. listopada 2019. u 10.30 sati u Srednjoj školi Fra Martina Nedi─ça odr┼żan je Susret knji┼żevnika s u─Źenicima. Uz srda─Źan do─Źek ve─ç spomenuti knji┼żevnici su se predstavili ssvojim pjesmama te odgovarali na pitanja u─Źenika, tako da se razgovor nastavio dugo. Ovom prigodom predsjednik DHK HB Ivan Sivri─ç je školskoj knji┼żnici u ime Društva darovao paket knjiga i ─Źasopisa Osvit, a u ime MH Stolac knji┼żevnik Ljubo Krmek.
  Nave─Źer istoga dana u Kiseljaku je uprili─Źen Ikavski skup, manifestacija koja se sastoji iz tri stavka: Znanstveni dio u kojemu su svoje radove o ikavici predstavili mr. Finka Filipovi─ç, dr. Helena Dragi─ç i dr. Dominika Andrijani─ç. U dugom dijelu su nastupili knji┼żevnica sa svojim radovima: Anto Stani─ç, Stjepan Zelenika, Anto Zirdum, Ru┼żica Soldo, Livija Reškovac, Ljubo Krmek, Ivan Sivri─ç i Joso ┼Żivkovi─ç te nagra─Ĺeni u─Źenici za najboljisastav. U Etnografskim prinosima predstavila se plesna skupina KUD "Fra Karlo Kujudn┼żi─ç" Brestovsko sa spletom narodnih igara iz Srednje Bosne. Ikavski skup je odr┼żan u suradnji s Filozofskim fakultetom u Mostaru te HKD Napredak iz Kiseljaka.
  Sveknji┼żevna ve─Źer, završna priredba, odr┼żana je u Mostaru. U obnovljenoj dvorani kraljice Katarine Kosa─Źa, u prepunoj dvorani svoje je radove predstavilo tridesetak knji┼żevnika ─Źlanova DHK i gostiju. Prvi dio priredbe je bio posve─çen sje─çanju na preminule ─Źlanove Društva u povodu pete obljetnice njihova preminu─ça: Vitomira Mire Lasi─ça, Gojka Sušca, Jakova Jeli─ça, Mirka Ani─ça, Krešimira Šege, Marele Mimica, te Mire Šubaši─ç koja je preminula ove godine. Uz dojmljive stihove i zapa┼żene recitacije priredba je zadr┼żala pozornost brojne publike, a nakon odr┼żane priredbe dru┼żenje se nastavilo do kasnih ve─Źernjih sati iz ugodan razgovor i prigodni domjenak.
  Treba napomenuti da su Humski dani odr┼żani pod visokim pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i športa, Vlade HN┼Ż, Op─çine Orašje te uz više medijskih pokrovitelja i sponzora.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021