• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Duvanjski advent u ─Éakovu
  Ponedjeljak, 23. prosinca 2019. | ─Źitanja: 494 | Kategorija: Novosti
   

   Nakon nedavnoga „─Éakova─Źkog adventa u Tomislavgradu”, u─Źenici i nastavnici Srednje strukovne škole Antuna Horvata iz ─Éakova, u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Tomislavgrad i Osnovnom školom fra Mije ─îui─ça Bukovica, organizirali su program pod nazivom „Duvanjski advent u ─Éakovu”. Rije─Ź je o dvodnevnome programu koji je po─Źeo u ju─Źer u poslijepodnevnim satima u prostorijama Strukovne škole gdje je predstavljen ─Ĺakova─Źki i duvanjski adventski stol, a potom je u dvorani ┼Żupe Svih svetih predstavljena knjiga „Duvanjski pojmovnik” Ante Kri┼żi─ça, Tomislava Maji─ça i Milana Pranji─ça te knjige Ivane ─ćuri─ç i Mirka ─ćuri─ça „San o vje─Źnom Bo┼żi─çu, bo┼żi─çne pri─Źe i bajke”. Uz predstavnike vlasti, promociji je nazo─Źio pomo─çni ─Ĺakova─Źko-osje─Źki biskup mons. Ivan ─ćuri─ç te u ime tomislavgradske op─çine predsjednik OV-a Luka Krstanovi─ç. Svi oni istaknuli su zadovoljstvom suradnjom dvaju gradova prijatelja.

  U ve─Źernjim satima su na adventskoj pozornici na Strossmayerovom trgu nastupili Tamburaški sastav Srednje strukovne škole Antuna Horvata, Udruga hrvatska duvanjska baština iz Tomislavgrada i Pjeva─Źka skupine Mlade, koji su plijenili pozornost kako svojim pjevanjem tako i duvanjskom narodnom nošnjom.

   

  Valja naglasiti da je na trgu vrlo posje─çena bila i duvanjska ku─çica koja je uglavnom predstavljala dio naše baštine i gastronomije. Duvanjske pape iz Stara─Źkog doma Tomislavgrad, naše zobnice, – koje su mnogi htjeli kupiti, kruh i pite ispod sa─Źa, gurabije, curski kola─Ź, doma─çi suhomesnati proizvodi, sir, med, likeri ovdašnjih OPG-ovaca i Lovely bags torbice, samo su djeli─ç ponude u kojoj su mogli u┼żivati mještani ─Éakova, osobito oni ro─Ĺeni ili podrijetlom iz duvanjskoga kraja.

   

  Tijekom današnjega dana predstavnici Tomislavgrada vrijeme ─çe provesti u razgledavanju grada, ali i još jednom susresti se s mons. Ivanom ─ćuri─çem (podrijetlom iz buškoblatskoga kraja) koji ih je pozvao u posjet.

   

  Gradovi prijatelji ─Éakovo i Tomislavgrad ovime su nastavili svoju suradnju, ali i svjedo─Źiti i o brojnim i neraskidivim vezama istoga naroda s obje strane granice.

  Tomislavcity

   
   
  Komentari na ─Źlanak:
   
  Trenutno nema komentara.
   
  Napiši komentar:
   
  Vaše ime:
  (obvezno)
  E-mail:
  (obvezan)
  Komentar:
  Unesite rije─Ź "POTVRDA" za verifikaciju:
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021