• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Iz tiska iza┼íla knjiga ÔÇ×Hrvati Bosne i Hercegovine ÔÇô naslije─Ĺe i izazovi budu─çnostiÔÇť
  Ponedjeljak, 20. srpnja 2020. | ─Źitanja: 358 | Kategorija: Novosti
   

   Nakon višegodišnjeg rada i priprema, iz tiska je izašla knjiga pod nazivom „Hrvati Bosne i Hercegovine – naslije─Ĺe i izazovi budu─çnosti“ autora mr. sc. Mateja Škarice. Kroz analizu tisu─çljetne prošlosti i polo┼żaja hrvatskog naroda na prostoru izme─Ĺu Save i Jadrana, klju─Źnih doga─Ĺaja iz njegove novije povijesti, a u kona─Źnici s odre─Ĺenim prijedlozima za bolju budu─çnost – ova knjiga ─Źitatelju tako donosi obilje informacija i izvora. Naglasak je istodobno stavljen na bogato ali do danas nedovoljno istra┼żeno kulturno-povijesno naslije─Ĺe bosanskohercegova─Źkih Hrvata, njihovu specifi─Źnu ulogu u stabilnosti kao i gradnji bolje budu─çnosti koju dijeli s druga dva naroda.

  Ukratko, rije─Ź je o pregledu poznatih te manje poznatih doga─Ĺaja koji su oblikovali stvarnost zemlje pod me─Ĺunarodnim nazivom Bosna i Hercegovina s koncentracijom na hrvatsku ulogu i op─çi doprinos. Pojedina poglavlja uz ilustracije prate i terenska istra┼żivanja. Na samoj naslovnici knjige kombinirani su geometrijski simboli kvadrata i trokuta s povijesnim pleterom tako da jedan dio odgovora pa┼żljiviji ─Źitatelj mo┼że prona─çi sadr┼żanog ve─ç na samom po─Źetku.

  Osim spomenutog presjeka višestoljetne povijesti kao i slo┼żenog suodnosa s narodima u okru┼żenju, autor se u djelu bavi analizom odre─Ĺenih identitetskih obilje┼żja, simbolikom, kulturom te baštinom ovog najstarijeg i najmalobrojnijeg naroda.

  Od vremena ranog srednjovjekovlja (uspona razli─Źitih velmo┼ża, banova, kraljeva, vojskovo─Ĺa), primjerice razdoblja 14. i 15. stolje─ça, tragova rane renesanse i prosvjetiteljstva – koji u Bosnu i Hum zbog strane okupacije i nametnutih ratova kao da nikad nisu niti pristigli – sve do turbulentnog 19. stolje─ça koje obilje┼żava formiranje modernih europskih nacija i tehnološkog 20. stolje─ça kao dobu velikih svjetskih sukoba potpirenih ideologijama. Posebno je obra─Ĺena kriza s po─Źetka 1990-tih godina, razdoblje stvaranja demokratskih dr┼żava na podru─Źju republika bivše Jugoslavije i u kona─Źnici godine krvavog Domovinskog rata.

  Izdvojena su, te posebno analizirana razdoblja sredine 15. i 20. stolje─ça odnosno oni dramati─Źni društveno-politi─Źki trenutci koji su doveli do oblikovanja Bosne i Hercegovine kao i susjedne Hrvatske onakvim zemljama kakvih ih danas poznajemo – bilo da se radi o granicama, centrima upravljanja ili pak o nacionalnoj, vjerskoj i kulturnoj obi─Źajnosti.

  Grad Mostar je tako─Ĺer u posebnom tematskom fokusu s obzirom na njegov dugotrajni neriješeni politi─Źko-upravni status, podijeljenost i nevidljive me─Ĺunacionalne granice. I premda je spomenuta knjiga trebala iza─çi ranije, još po─Źetkom ove godine, ona je kona─Źno pred javnoš─çu, posebno za sve koje zanima Bosna i Hercegovina odnosno ovaj dio Jugoisto─Źne Europe i Zapadnog Balkana. Knjiga dolazi u vrijeme krize u zemlji, regionalnom okru┼żenju i svijetu ali je i svojevrsna podrška hrvatskom narodu u BiH koji je u poprili─Źno nezavidnoj situaciji s obzirom na svoj trenuta─Źni polo┼żaj u kojem svakodnevno postaju upitna njegova prava.

  U samom naslovu ogleda se zahtjevnost cjelokupnog posla, a sama po sebi knjiga nije tipi─Źno znanstveno ili publicisti─Źko djelo ve─ç ima pripovjedne i esejisti─Źke elemente. Cijeli, ionako kompleksan posao pripreme za objavljivanje, ote┼żala je prvo pojava korona virusa, a zatim i veliki potres koji je pogodio Zagreb u o┼żujku ove godine – koji su na više od dva mjeseca blokirali brojne planove i ┼żivotne tijekove odgodivši gotovo sva društvena doga─Ĺanja do daljnjeg. ─îitav rad našao se pomalo u jednom neizvjesnom ─Źekanju, a naklade, uredništva kao ni tiskare nisu normalno radile. Ovaj posao zapo─Źeo sam još 2015. godine i ovdje su bile va┼żne ─Źinjenice, znanje pa i estetika, a ne predrasude, mitovi, populizam ili propaganda kojom nas nerijetko zasipaju preko suvremenih medija – navodi autor.

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021