• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Redovita godi┼ínja skup┼ítina DHK HB
  Ponedjeljak, 31. svibnja 2010. | ─Źitanja: 2866 | Kategorija: Novosti
   

  Redovita godišnja skupština Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne odr┼żana je u subotu 29. svibnja 2010. godine.
  Skupštini je nazo─Źilo 30 knji┼żevnika, ─Źlanova DHK HB iz BiH, Hrvatske i drugih dr┼żava. Posebni gosti bili su  Josip Primorac, viši stru─Źni suradnik za kulturu Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa ┼Żupanije zapadnohercegova─Źke i knji┼żevnica Julian Buši─ç, koja je ovom prigodom jednoglasnom odlukom Skupštine primljena u ─Źlanstvo DHK HB. U njezinoj pratnji bio je i suprug Zvonko Buši─ç.

  Skupština je protekla u radno-izvještajnoj atmosferi gdje se ─Źlanovima prezentirao godišnji rad i djelovanje Društva. Sudionici su kao i obi─Źno sudjelovali u pronala┼żenju ideja za bolji i uspješniji rad.
  Kruna ove Skupštine bila je ovogodišnja dodjela Šimi─çeve nagrade koju je ovaj put dobio prof. dr. Šimun Musa za knjigu Ogledi i kritike. Na natje─Źaj je pristiglo 26 knjiga od kojih je šest ušlo u u┼żi izbor: Šimun Musa, Studije i ogledi, Miljenko Stoji─ç, Kapaju sjene, Nevenka Neki─ç, Demon i sveta krv, Tomislav Marijan Bilosni─ç, Ku─çe, Vesna Hlava─Źek, Tebi, Ivan Šaroli─ç, Knjiga od sna i ljubavi. Povjerenstvo u sastavu Josip Mili─ç, predsjednik, Pero Pavlovi─ç i Krešimir Šego, ─Źlanovi, jednoglasnom odlukom odabrali su knjigu prof. dr. Šimuna Muse za koju su izme─Ĺu ostaloga istakli:
  Djelo Studije i ogledi kao vrstan knji┼żevno-znanstveni rad kroz sustavan, domišljat i studiozan znanstvenoistra┼żiva─Źki postupak po prvi put otkriva neke istine iz knji┼żevne povijesti, daje nove spoznaje, postavlja bitna pitanja i usporedbe i, upu─çuju─çi ─Źaroliju knji┼żevne rije─Źi na vazda nove izazove, nove kušnje i nove prosudbe, pokazuje iznimne rezultate i svjedo─Źi znanstvenu mjerodavnost, ukazuje na literarnu osjetljivost autora i stilsku dotjeranost djela, pa je kao takvo istinski dobitak naše knji┼żevnosti i knji┼żevne znanosti i nezaobilazan orijentir u kroatistici.

  Bitni zaklju─Źci ove Skupštine bili su kako Društvo mora dati potporu svojim uglednim ─Źlanovima koji gube posao ili su izvrgnuti medijskim napadima. U proteklom razdoblju u takvom polo┼żaju našlo se nekoliko naših ─Źlanova: Ru┼żica Soldo, Vlado Vladi─ç, ┼Żeljko Ivankovi─ç i Mile Pešorda.

  Tako─Ĺer, odlu─Źeno je da se nagrada Antuna Branka Šimi─ça dopuni tako da bi u budu─çem razdoblju bilo mogu─çe istovremeno dati ovu nagradu za tri razli─Źite knji┼żevne vrste: poeziju, prozu i knji┼żevnu kritiku.
  Odr┼żavanje ove Skupštine financijski su omogu─çili Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, dr. Dragan ─îovi─ç, predsjednik i Hrvatska zajednica Herceg Bosna, predsjednik Vladimir Šolji─ç.

   

   
  Napisao/la: Marina Kljajo-Radi─ç
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021