• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Odr┼żana pjesni─Źka manifestacija Stijeg slobode
  Srijeda, 05. kolovoza 2020. | ─Źitanja: 385 | Kategorija: Novosti
   

   Na ljetnoj pozornici kninske tvr─Ĺave odr┼żana je šesta pjesni─Źka manifestacija ”Stijeg slobode - Stina pradidova” u prigodi Dana pobjede, Dana domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Na natje─Źaj je prijavljeno 230 pjesama od kojih je to─Źno 23 odabrano na završnu ve─Źer na kojoj je 13 pjesnika recitiralo svoje pjesme. Idejni za─Źetnik pjesni─Źke manifestacije je knji┼żevnik Nikola Šimi─ç Tonin - predsjednik Hrvatskog knji┼żevnog društva Ogranak Zadar. - Du┼żnost pjesnika je, izme─Ĺu ostalog, uz ljubav prenositi domoljubnu misao kao jamstvo trajanja. ”Krštena si zemljo na tvr─Ĺavi Knin”- napisao sam u jednoj svojoj pjesmi. Pokrenula se organizacija ove pjesni─Źke manifestacije Domoljubne pjesme, na svetom tlu domovine, sre─çu hrvatskog naroda kada je naš prvi predsjednik dr. Franjo Tu─Ĺman stvarnom i simboli─Źnom gestom poljubivši hrvatski stijeg i pustio ga vijoriti,rekao: ”Imamo Hrvatsku!” Pjesni─Źka ve─Źer na Tvr─Ĺavi Knin naslovljena je po stihovima knji┼żevnika Ante Nadomira Tadi─ça Šutre ”Stina pradidova.”
  Sve nazo─Źne na pjesni─Źkoj manifestaciji „Stijeg slobode“ pozdravili su Zlatko ─ćesi─ç, ravnatelj Kninskog muzeja, Nikola Bla┼żevi─ç, zamjenik ┼żupana Šibensko-kninske ┼żupanije, Joso Neki─ç, pro─Źelnik za odgoj i školstvo Grada Zadra, Dra┼żenko Samard┼żi─ç, ravnatelj Zavi─Źajnog muzeja Biograd na Moru, fra Josip Gotovac, gvardijan i ┼żupnik samostana Sv. Ante u Kninu.
  Odabir tri najbolje pjesme i najboljeg kaziva─Źa/─çu stihova procijenilo je prosudbeno povjerenstvo–koje se sastojalo od poznatih hrvatskih knji┼żevnika i istaknutih javnih osoba; Nikola Šimi─ç Tonin, ┼Żaklina Glibo Kutija, Dra┼żenko Samard┼żi─ç, Joso Neki─ç, Zlatko ─ćesi─ç, Davor Jašek, fra Josip Gotovac, Dragan Mili─Źevi─ç, Mate ─ćurak, Nikola Bla┼żevi─ç, Jure Ze─Źevi─ç, Mato Milinkovi─ç, Silvijo Norac-Kljajo i Goran Mrnjavac.
  Nagrade
  U glazbenom dijelu izuzetan dojam na nazo─Źne ostavio je svojim nastupom bjelovarski glazbenik Vedran Mili─ç, predsjednik Kulturnog vije─ça Grada Bjelovara, izvedbom pjesama; ”─îovik ─Źoviku” (autorice teksta ┼Żakline Kutija), ”Croatio iz duše te ljubim” (autora Ante Sikiri─ça Krivin), ”Stina pradidova” ( autora Ante Nadomira Tadi─ça Šutre).
  Prvo mjesto na VI, manifestaciji Domoljubne pjesme Stijeg slobode 2020., osvojila je Tanja Domazet Belobrajdi─ç – za pjesmu ”Opomena”, nagradu su uru─Źili prof. Joso Neki─ç i dr.sc. Zlatko ─ćesi─ç. Drugo mjesto osvojio je Pejo Šimi─ç -”Croatio, suzo oka moga” nagradu je uru─Źio fra Josip Gotovac. Tre─çe mjesto osvojio je Mate Buljubaši─ç -”Kata Šolji─ç i njezina ─Źetiri sina” nagradu je uru─Źio Nikola Bla┼żevi─ç.
  Najbolja kaziva─Źica stihova je Julijana Plen─Źa -”Moja Domovina” nagradu je uru─Źio bjelovarski pisac i publicist Mate ─ćurak. Programom je moderirao Ante Nadomir Tadi─ç Šutra. U sklopu pjesni─Źke manifestacije domoljubne pjesme predstavljena je knjiga ”Moja Oluja” autorice i novinarke 24 sata Romane Bileši─ç. Na predstavljanju knjige svoj obol su dali general u miru Mladen Mikol─Źevi─ç te hrvatski branitelji Ante Damjanovi─ç i Jasmin Had┼żi─ç. Koji je s toliko emocija govorio o svom ratnom putu, tada „djeteta ratnika“ (jedva punoljetan) koji je s kninske tvr─Ĺave skinuo srpsku zastavu i postavio Stijeg slobode.
  Novinarka 24sata predstavila knjigu "Moja Oluja": 'Bila mi je ─Źast pisati pri─Źe olujnih ratnika'

  Monografiju o herojima koji su oslobodili Hrvatsku promovirala je u ponedjeljak nave─Źer na kninskoj tvr─Ĺavi u sklopu pjesni─Źke manifestacije domoljubne pjesme "Stijeg slobode". Uredni─Źki odbor knjige ─Źinili su: Ivan Tolj, Marko Bagari─ç, Goran Gavranovi─ç, Hrvoje Zovko, Ivan Mateša, Mato Rupi─ç, Nikola Šimi─ç Tonin, Branko ─îulo. Autorice: Romana Bileši─ç, Marcela Bratovi─ç, Tina Barbari─ç.
  Ova knjiga u prvi plan ne stavlja ─Źinjenice, ona u prvi plan stavlja ─Źovjeka. Vojnika, do─Źasnika i ─Źasnika, njihovu Oluju iz prve ruke. Fakti su utkani u njihove misli, atmosferu, ─Źe┼żnju, strepnju i sr─Źanost koje sam što vjernije pokušala staviti na papir. Ova knjiga je druk─Źija jer donosi Oluju kroz o─Źi djece koja su u vihoru rata bila prisiljena napustiti svoje domove, a me─Ĺu 25 pri─Źa, tu je i pri─Źa mlade ┼żene koja je u toj vojno redarstvenoj akciji izgubila oca. Ta pri─Źa me duboko dirnula, rekla nam je novinarka 24sata, Romana Bileši─ç, autorica knjige "Moja Oluja".
  Romana se ovom prigodom prisjetila gdje je i sama bila tog dana kada je hrvatska vojska ušla u Knin kazuju─çi nam kako je s velikom pa┼żnjom pratila vijesti.
  - Tog 4. i 5. kolovoza 1995. godine bila sam na Hvaru, bila sam studentica, ali glavna preokupacija nije mi bila kako polo┼żiti pravo i filozofiju. Pratila sam kako naša vojska fantasti─Źno napreduje. Sje─çam se kako smo nazdravili ─Źašom vina i slavili te nama nepoznate i hrabre de─Źke. Danas, 25 godina kasnije, promoviram knjigu koju sam napisala upravo o tim olujnim ratnicima koji su nam donijeli slobodu. Bila mi je ─Źast pisati njihove pri─Źe, osje─çala sam neopisivi ponos – rekla nam je.
  Prvonagra─Ĺena pjesma, pobjednica VI, Stijega slobode u Kninu na Kninskoj tvr─Ĺavi 3. 08. 2020., Tanja Belobrajdi─ç:
  Opomena: Namjerni─Źe, / ako kreneš s isto─Źne strane / oprezan budi / vojska nevidljiva / na mrtvoj je stra┼żi. / I dah ti poznaje / i namjeru prepoznaje / u srce ti proni─Źe / o─Źima vje─Źnosti. / Ne gradi, namjerni─Źe, / kula i snova / nevidljiva vojska / tek prividno spava, / tu strahovi prestaju / tu snovi vaši nestaju / ┼żive duše ratnika / ─Źuvaju naš grad. / Namjerni─Źe! / Ako kreneš s isto─Źne strane / oprezan budi. / Vojska nevidljiva / na mrtvoj je stra┼żi.
  BIOGRAFIJA: Tanja Belobrajdi─ç ro─Ĺena je 1970. godine u Vukovaru. Piše poeziju i prozu i idejni je za─Źetnik sada ve─ç tradicionalnog Festivala domoljubne poezije koji se odr┼żava u Vukovaru u sklopu obilje┼żavanja Dana sje─çanja na ┼żrtvu Vukovara, u organizaciji Udruge braniteljica domovinskog rata Vs┼ż. Njen prvijenac, roman Crni kaput, objavljen 2015.g., dobitnik je nagrade „Josip i Ivan Kozarac“ (Povelja uspješnosti) te nagrade Društva hrvatskih knji┼żevnika – „Slavi─ç“. Svoj drugi roman, psihološku dramu „┼Żena moga mu┼ża“, objavila je 2017.g. Sudionica je Domovinskog rata i obrane Vukovara, a iz okru┼żenja u kojem je bio Vukovar, izašla je sa suborcima u teškom i mu─Źnom proboju. ─îlanica je Matice Hrvatske i umirovljena ─Źasnica HV-e. To bi bili fakti. A sama o sebi re─çi ─çe: Voli se glasno smijati i argumentirano raspravljati, a posebno se veseli osobama s istan─Źanim smislom za humor. Upravo takvi ─Źitatelji voljet ─çe na─Źin na koji Tanja piše – iskreno i duhovito. Iako je u svim romanima ovoga svijeta ne─Źija biografija, u Tanjinim romanima ne tra┼żite Tanju.

  Nikola Šimi─ç Tonin

   

   

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021