• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • NOVA ┼áESNAESTA KNJIGA PJESNIKA PEJE ┼áIMI─ćA
  Ponedjeljak, 31. kolovoza 2020. | ─Źitanja: 258 | Kategorija: Novosti
   


  Pjesništvo kao društvena analiza i kritika stvarnosti
  (Pejo Šimi─ç, U Njedrima nade, Ogranak Matice Hrvatske Rijeka, 255 str)

   


  Hrvatski i bosanskohercegova─Źki pjesnik iz Zagreba, Pejo Šimi─ç objavio je svoju šesnaestu knjigu pjesama. „U njedrima nade“. U izdanju Matice Hrvatske, ogranak Rijeka. Stvar je u tomu što je njegova petnaesta knjiga „Spoznaja“ tako─Ĺer u izadnju Matice Hrvatske objavljena prije ove šesnaeste koja je malo kasnila. No, Pejo Šimi─ç je i ovaj put ostao vjeran sebi. U „Njedrima nade“ njegova poezija je društvena analiza i kritika naše stvarnosti. Autor opet piše o našoj stvarnosti, ali i o ljubavi prema Bogu, ┼żeni i Domovini.


  „Spusti se ─Źovje─Źe na zemlju i ne izlazi iz bi─ça svog...“poru─Źuje Šimi─ç u prvom djelu knjige i upozorava ─Źovjeka da bude ponizan, da ne bude ohol i sebi─Źan. Poru─Źuje kako smo svi smrtni, ali bolje je da umre pjesnik u pjesmi, nego pjesma u njemu. Time obe─çava i dalje bilje┼żiti našu stvarnost, uz kritiku. Šimi─ç i u pjesmama o ljubavi neidealizira ni ljubav, ve─ç kritizira današnje odnose u braku i nevjernost. No, on ima i svoju ljubav koju ne otkriva, ali nam lagano kazuje kako je ta ljubav njegova rodna Bosanska Posavina, njegov zavi─Źaj.


  S pjesmom „Croatio, suzo oka moga“ Pejo Šimi─ç je na ovogodišnjem Festivalu domoljubne poezije u Kninu, Stijeg slobode, dobio srebrenu nagradu. Nagra─Ĺena pjesma je pisana ikavicom i u njoj kritizira iseljavanje Hrvata i vapi za negdašnjom slogom. Pjesma je zorno odjeknula u hrvatskoj javnosti,


  Kako je napisala u recenziji knjige prof Kristina Leši─ç, ova zbirka pokazuje plodnog pjesnika koji nije promatra─Ź ve─ç se postavlja kao društveni analiti─Źar svojom poezijom Šimi─çeva poezija dijagnosticira društvo i tra┼żi njegovu korijenitu obnovu na temeljima istinskih ljudskih vrijedosti.


  Kroz sve svoje pjesme Pejo Šimi─ç nam kazuje kako onaj koji ne kro─Źi Bo┼żjom stazom u ┼żivotu, pada u ponor bezna─Ĺa. No, iako kritizira stvarnost, njegove pjesme nude nadu. Dok vapi za velikanima i hrvatskim vitezovima iz prošlosti, Šimi─ç zaziva junake naših dana i sve nas da stanemo na put zlu...

  Boris ─ćavar

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021