• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Susreti pod hrastom posve─çeni Anti Belji
  Ponedjeljak, 14. rujna 2020. | ─Źitanja: 304 | Kategorija: Novosti
   

   U ─îERINU ODR┼ŻANA KNJI┼ŻEVNO – GLAZBENA MANIFESTACIJA „SUSRETI POD HRASTOM“, POSVE─ćENA POLITI─îARU I PISCU ANTI BELJI

   

  Manifestaciju su zajedni─Źki organiziraju Ogranak Matice hrvatske ─îitluk, ┼Żupa ─îerin i Društvo hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne. U sklopu ove tradicionalne manifestacije slavljena je sv. Misa, predstavljena najnovija publikacije Ante Belje i sami autor, te su svoje nastupe imali hercegova─Źki pjesnici i u─Źenik OGŠ Brotnjo.


  Program je zapo─Źeo Misom zahvalnicom, koja je ujedno slu┼żena i za zdravlje onih koji su sino─ç trebali biti dio manifestacije, ali to nisu mogli iz opravdanih razloga. Misno slavlje predvodio je fra Miljenko Mi─ça Stoji─ç, u suslavlju sa akademikom fra Andrijom Niki─çem.


  Na po─Źetku drugog dijela programa nazo─Źne su pozdravili fra Hrvoje Mileti─ç, ┼żupnik ┼żupe sv. Stjepana Prvomu─Źenika – ─îerin i prof. Ivan Sivri─ç, predsjednik Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg – Bosne, nakon ─Źega su o Anti Belji, njegovom najnovijem djelu „Uz 75. obljetnicu Bleiburške tragedije 1945. – 2020.“ govorili akademik fra Andrija Niki─ç, publicist Stanislav Vukorep i knji┼żevnica Anita Martinac.


  Govore─çi o Anti Belji predstavlja─Źi su istaknuli kao je rije─Ź o velikom domoljubu, politi─Źaru i piscu koji je dao veliki osobni doprinos na brojnim poljima djelovanja. Tijekom predstavljanja, istaknute su sve funkcije koje je obnašao sadašnji predsjednik Hrvatskog ┼żrtvoslovnog društva te je naglašena njegova uloga u društvenom ┼żivotu, ali i politi─Źkom, gdje se isti─Źe suradnja sa dr. Franjom Tu─Ĺmanom, prvim predsjednikom Republike Hrvatske, koji je Belji dodijelio ─Źetiri odlikovanja.
  U svom radu, posebno u pisanju i prikupljanju podataka o stradalima, Beljo nije zaboravio svoju rodnu ┼żupe ─îerin, što je na sino─çnjem predstavljanju istaknuo akademik fra Andrija Niki─ç. Niki─ç je tako─Ĺer dao svoj osvrt na Beljine odabrane radove, nakon ─Źega je zaklju─Źio kako je Beljo prikupljaju─çi vjerodostojne podatke potvrdio tezu da Hrvati nisu genocidan narod.


  – Ante je jedan od utemeljitelja Hrvatske – znakovito je poru─Źio Stanislav Vukorep. Anita Martinac, moderatorica sino─çnjeg programa, izme─Ĺu ostalog je kazala: Beljo u svojim knjigama nastoji dokumentirati doga─Ĺaje, tako─Ĺer iznosi statistike koje su najokrutniji ali i najizravniji govor, te dati ─Źitatelju da donosi zaklju─Źke. Ovakve knjige su konstatacija a ujedno poziv i upozorenje.


  Ante Beljo kao autor, suautor i urednik objavio je brojne knjige, sino─ç je na ─îerinu naglasak stavljen na njegovo najnovije ostvarenje: „Uz 75. obljetnicu Bleiburške tragedije 1945. – 2020.“. Obra─çaju─çi se okupljenima Ante Beljo je kazao kako se nakon dugo vremena vratio na mjesto na kojemu je kao osnovnoškolac slušao vjeronauk.


  – Zapravo prvi put ve─Źeras govorim ovdje u svojoj mati─Źnoj ┼żupi. Odr┼żao sam mnogo izlaganja, mnogo predavanja na razli─Źitim kontinentima, ali danas sam ovdje došao na mjesto na kojemu sam po─Źeo, mjesto gdje smo imali vjeronauk… Odavde smo pošli – kazao je Beljo i dodao kako su ga kroz ┼żivot pratile rije─Źi bake koja je znala kazati kako su mnogi otišli i da se za njih ne zna.


  – Kako se mo┼że ne znati za nekoga. Tragao sam ─Źitavi ┼żivot da spoznam što dogodilo – nastavio je Beljo te se prisjetio kada je prvi put ─Źuo ispovijesti pre┼żivjelih i za ostala doga─Ĺanja vezana za Bleiburg. Ante se tako─Ĺer prisjetio kako je to dugo vremena bila tabu tema, kako na našim prostorima, tako i u zapadnim zemljama jer su otvoreno i direktno sudjelovale u tom genocidu nad hrvatskim narodom.


  Kako bi publikacija „Uz 75. obljetnicu Bleiburške tragedije 1945. – 2020.“ bila što cjelovitija Beljo je istra┼żivao arhivsku gra─Ĺu i u svoje djelo uvrstio dokumente sa razli─Źitih strana.


  – Ovdje su dokumenti ne samo sa hrvatske strane, posebno sam se anga┼żirao da budu objavljeni dokumenti iz engleskih arhiva i dokumenti sa strane protivnika hrvatskih snaga, kako se ne bi moglo re─çi da je krivotvorina – poru─Źio je Beljo uz zaklju─Źak da je bitno da se otkrije istina kako bi se o Blieburgu prestalo govoriti kao o pronacisti─Źkoj i profašisti─Źkoj manifestaciji.


  Glazbeni doprinos programu ovogodišnjih Susreta pod hrastom dao je Ivan Suši─ç, gitarist Osnovne glazbene škole Brotnjo, dok su svoje odabrane stihove ─Źitali hercegova─Źki pjesnici. U sino─çnjem programu nastupili su: Miljenka Koštro, Sre─çko Marijanovi─ç, Marina Kljajo Radi─ç, fra Miljenko Stoji─ç, Ivan Sivri─ç, Stanislav Baši─ç i Anita Martinac, koja je nastupe pjesnika zaklju─Źila pjesmom „─îiniti više“ posve─çenoj Anti Belji.


  Prvi Susreti pod hrastom odr┼żani su 2005. godine. Ideja vodilja za pokretanje Susreta bila je o┼żivjeti uspomene na pokojnog fra Janka Bubala, a Susreti pod hrastom su iz godine u godinu donosili nove plodove i bili posve─çeni drugom odabranom knji┼żevniku.

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021