• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • NAJBOLJE KNJIGE MICHAELA PALAICHA I JOSIPA PALADE
  Ponedjeljak, 14. rujna 2020. | ─Źitanja: 288 | Kategorija: Novosti
   

   


  Na tradicionalnom knji┼żevno-publicisti─Źkom natje─Źaju UHBDR91. za najbolju knjigu na temu Domovinskog rata za 2020. godinu prvu nagradu – „Veliku zlatnu plaketu – Bili smo prvi kad je trebalo“- ravnopravno dijele dvije knjige – „Za Hrvatsku moje bake“ Michaela Palaicha i „Tko je palio moje knjige“ Josipa Palade – to je odlu─Źio Prosudbeni sud Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) u sastavu: Dra┼żen Erne─Źi─ç, Ivica Matoševi─ç i Mladen Pavkovi─ç.


  Knjiga Michaela Palaicha, u nakladi i prijevodu CroLibertas Publishers (SAD), predstavlja pogled na Domovinski rat i na osamostaljenje Hrvatske iz iznimno zna─Źajne i zaslu┼żene hrvatske dijaspore ili vandomovinske Hrvatske (Arizone), dok druga Josipa Palade, poznatog hrvatskog pisca, objavljena u nakladi Društva hrvatskih knji┼żevnika, donosi vrijedne i zanimljive pri─Źe neposrednog sudionika Domovinskog rata s prvih crta bojišnice protiv velikosrpske agresije.


  ┼Żiri je ocijenio da su obje ove autorske knjige jednakovrijedne, jer se upravo u stapanju njihova dva pogleda i sinergiji vandomovinske i domovinske Hrvatske spajaju u jedan i uvelike zajedni─Źki doprinos jedinstvenom hrvatskom nacionalnom bi─çu i jedinstvenoj hrvatskoj pobjedi u Domovinskom ratu za slobodnu hrvatsku koja je po─Źetkom zadnjeg desetlje─ça 20. stolje─ça izborila svoje mjesto me─Ĺu slobodnim narodima i dr┼żavama cijelog svijeta.


  Ove je godine na natje─Źaj pristiglo 23 naslova.
  Uz nagra─Ĺene knjige, pohvaljeni su i autori: Bo┼żica Brkan (Zagreb) za knjigu „Generalov sin, Srbin, a Hrvat“, Ante ─ćuri─ç (Bjelovar) „Crni nokat bijelog korijena“, Roberta Kljenak (Osijek) „Oteti od zaborava“, Mirko ─îuri─ç (─Éakovo) „Vukovarom obilje┼żeni“, Anita Martinac (Mostar) „Grad bez ptica“ i Ivica Mateši─ç Jeremija (Zadar) „Branitelji iz zadarskih Arbanasa“.


  Natje─Źaj se od 2000. godine organizira s ciljem propagiranja knjiga u svezi Domovinskog rata, ali i ┼żelje da što više, prije svih sami sudionici ratnih zbivanja, pišu i objavljuju svoja sje─çanja, analize i komentare – da se ne zaboravi.


  Nagra─Ĺeni autori primit ─çe priznanje 1. listopada u dvorani Hrvatske kulturne zaklade-Hrvatskog slova u Zagrebu.


  Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021