• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Sanijela Matkovi─ç objavila roman ┼Żuta Mona Liza
  Ponedjeljak, 05. listopada 2020. | ─Źitanja: 297 | Kategorija: Novosti
   

    Autorica je ovaj roman posvetila svom ro─Ĺaku Veselku Crnjcu, ubijenom branitelju, ─Źiji su zemni ostaci dugo tra┼żeni, dok nisu prona─Ĺeni i polo┼żeni u svoj vje─Źni dom!

  Drugi dio romana prati sudbinu dje─Źaka Borne, djeteta kojem je na po─Źetku odrastanja oteto sve što ─Źini djetinjstvo, što ─Źini ┼żivot i ─Źija je sudbina prepuštena institucijama i dobrim ljudima. Borna zra─Źi dobrotom, slijedi svoj put i dobro uvijek dobrim vra─ça. Likovno nadaren, odlu─Źuje postati slikar. Stil autorice postaje mekši, s malim poetskim natruhama, kratkim, ┼żivim dijalozima. „Ne, ne znam ništa o slikarstvu, ali ┼żelim slikati. ┼Żelim da svaki trenutak od danas ima sliku. Ne─çu pamtiti rije─Źi, ne─çu pamtiti susrete, ne─çu pamtiti ništa. Sve ─çu staviti u slike. ─îitav moj ┼żivot bit ─çe jedna velika slika.” A prva slika o kojoj je Borna po─Źeo razmišljati bila je Mona Liza, rad talijanskog renesansnog majstora Leonarda da Vincija. Ta intrigantna Mona Liza dje─Źaku postaje nadahnu─çe za njegovu Mona Lizu, djevoj─Źicu Tinu, koja je, kao i on, ostala bez svojih bli┼żnjih. Ne─çe to biti imitacija poznate slike. Borna svojim dje─Źjim, povrije─Ĺenim srcem naslu─çuje što je klju─Ź ljudskog napretka. On osje─ça da u─Źe─çi od drugih, ne kopira njihove domete, ve─ç stvara svoje. Njegova ─çe Mona Liza biti samo njegova, a obojat ─çe je ┼żutom bojom radosti, sunca i obnovljenog ┼żivota. Jer kako je rekao profesor Glavaševi─ç: „ Morate iznova graditi. 1991. 112 Prvo - svoju prošlost, tra┼żiti svoje korijenje, zatim – svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, ulo┼żite je u budu─çnost. I nemojte biti sami u budu─çnosti. A grad… Za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne na─Ĺe. Grad - to ste vi.”

  Na kraju knjige autorica je upisala imena poginulih i nestalih branitelja, onih koji su najve─çom ┼żrtvom omogu─çili da grad diše iznova slobodan. Nestali iz trenutne realnosti, zakora─Źili su na stazu nezaborava koju ─çe naraštaji nositi u svom pam─çenju i prenositi je novim generacijama.

  Sanijela Matkovi─ç ovom knjigom poma┼że da sje─çanje na posebne, po┼żrtvovane, hrabre ljude u umu ne izblijedi, da se istina o jednom vremenu i jednom gradu vremenom ne zatre.

  Marija Jura─Źi─ç, prof

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021