• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • PREMINUO ASAF DURAKOVI─ć
  Petak, 18. prosinca 2020. | ─Źitanja: 409 | Kategorija: Novosti
     Asaf DURAKOVI─ć ro─Ĺen je 16. svibnja 1940. godine u Hercegovini, u kršnom djedovskom nepokorenom kraju, gdje se viteški Stolac ogleda u studenoj Bregavi. Rano je napustio rodno ognjište i rano ostao bez oca, ┼żrtve i junaka Bleiburškog bojišta. U Zagrebu ┼żivi od 1943 g., gdje je završio osnovnu, srednju školu (2. gimnazija) i diplomirao na studiju veterinarske medicine. Potom je diplomirao na studiju humane medicine u McMaster Medical Faculty u Hamiltonu, Kanada.


  U daljim studijima postigao je pet doktorata iz Medicine, Veterine, Prirodoslovno-matemati─Źkih znanosti, doktorat znanosti na Medicinskom fakultetu Sveu─Źilišta u Zagrebu, poslijedoktorske studije u Oxfordu, Hamiltonu (Kanada), i po─Źasni doktorat na Cosmopolitan University (Kansas, SAD). Bio je znanstvenik Instituta za medicinska istra┼żivanja JAZU, gdje je obranio magistarski rad i disertaciju. Tada je dobio stipendiju Engleske vlade za medicinske studije u Oxfordu. Specijalisti─Źke studije nastavio je i polo┼żio stroge ispite u Engleskoj, Americi, i Kanadi. Diplomirao je i na vojno medicinskoj akademiji Fort Loevenworth, Missouri, 1991. godine, kada je promoviran u ─Źin pukovnika Vojno-medicinskog korpusa Sjedinjenih Ameri─Źkih Dr┼żava. Autor je više od 250 objavljenih znanstvenih radova u priznatim me─Ĺunarodnim ─Źasopisima. Njegov opus uklju─Źuje mnoga istra┼żivanja i znanstvene radove iz podru─Źja Islamskih ezoteri─Źnih znanosti Sufijskog sadr┼żaja. Obišao je Bliski Istok u svojstvu gosta i predava─Źa, u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Siriji, Jordanu kao i Emiratima. Proveo je dvije godine na Institutu Kralj Fejsal u Rijadu, u svojstvu direktora Zavoda za Nuklearnu Medicinu. Potpuno govori pet svjetskih jezika.
  Izabran je za predstojnika Zavoda za nuklearnu medicinu u Federalnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu D.C. Promaknut je u zvanje profesora na ─Źetiri sveu─Źilišta u Sjedinjenim Ameri─Źkim Dr┼żavama. U svojstvu pozvanog profesora predavao je na mnogim sveu─Źilištima Sjeverne i Ju┼żne Amerike, Australije, Europe, Azije, Izraela, Ju┼żne Afrike, Sovjetskog Saveza, Japana, Bliskog i Dalekog Istoka. Proputovao je svijet od Sjevernog do Ju┼żnog Pola. Vodio je medicinsku ekipu SAD u studijama nuklearnih eksplozija u Sibiru i Kazakhstanu. Sada je direktor Instituta za ┼Żivotne Znanosti (World Life Institute) u Washingtonu i New Yorku.


  Knji┼żevnik je od djetinjstva, nadahnut i opijen ljepotom poezije. U društvu istaknutih pjesnika, novelista, stvaratelja, provodio je dane najranije mladosti. Nikad dušom odvojen od djedovske domovine, svjedo─Źi stihovima o vje─Źnosti ljepote. Mnoge su mu pjesme objavljene u knji┼żevnim ─Źasopisima u Hrvatskoj. Bio je suradnik Hrvatskog knji┼żevnog lista prije i za vrijeme Hrvatskog prolje─ça. U mnogim je ─Źasopisima objavljivao pjesme kao: Oko, Hrvatski knji┼żevni list, Vjesnik, Glasnik, Ognjište, Zagreb. Pjesme su mu objavljene u slijede─çim zbirkama: Zapis o zemlji Hrvatskoj (25 pjesama) urednik Z. Durakovi─ç, Birooprema, Zagreb 1993; Vukovarsko zvono (15 pjesama), urednik Z. Durakovi─ç, SIPAR, Zagreb 1995; Lijet sarmatskog sokola (15 pjesama), urednik Z. Durakovi─ç, SIPAR, Zagreb 1995; Sat bezvremena (10 pjesama), urednik Z. Durakovi─ç, Grafos, Zagreb 1999. U knjizi: Lije─Źnici pisci u hrvatskoj knji┼żevnosti od Dimitrija Demetra do danas (urednica A. Batini─ç, HAZU Zagreb 2008) objavljene su mu ─Źetiri pjesme.  Objavljene knjige:
  Tamne Alge, Dimovi i magle, Stazama Ahasvera, Vedrina, Toronto, 1974
  Stazama Sarmata (2 izdanja: Birooprema, Zagreb 1993 i Hrvatska domoljubna knji┼żnica Zagreb 2010);Jedanaesta plo─Źa (Bosana, Zagreb 2003);
  Velike Vode (SIPAR, Zagreb 1995);
  Nanosi Pijeska (SIPAR, Zagreb 1996);
  Planina Kaf (SIPAR, Zagreb 1997);
  Tamno ogledalo (Hrvatska domoljubna knji┼żnica Zagreb 2010);
  Vode Ponornice (Hrvatska domoljubna knji┼żnica Zagreb 2010);
  ┼Żetva - The Harvest (na hrvatskom i engleskom jeziku, The World Life Institute. Medina-New York 2014);
  Beramska kapela - Beram Chapel (na hrvatskom i engleskom jeziku, The World Life Institute. Medina-New York 2014).

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 28. lipnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021