• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Predstavljeno knji┼żevno stvarala┼ítvo Radice Leko
  ─îetvrtak, 25. o┼żujka 2021. | ─Źitanja: 86 | Kategorija: Novosti
   

   U srijedu 24. o┼żujka 2021. u Galeriji kraljice Katarine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosa─Źe, u sklopu Knji┼żevne srijede DHK HB predstavljeno je knji┼żevno stvaralaštvo Radice Leko.


  Radica Leko (r. Udovi─Źi─ç), ro─Ĺena je 1952. godine u Podvrani─çu, Ko─Źerin, op─çina Široki Brig. Školovala se u Rujnu, Podvrani─çu, Ko─Źerinu, Sinju, Grudama i Mostaru. Radila je kao nastavnica hrvatskoga jezika u osnovnim školama na Vrani─çu i u Posušju, gdje i danas ┼żivi. Još kao gimnazijalka natjecala se svojim pjesmama na Šimi─çevim susretima, 1971. godine.


  Dugo godina je pisala samo „za svoju dušu“ i nije ništa objavljivala.
  Prve dvije knjige objavila je 2008. godine. Pisala je za listove Cvitak i Školarac. Radove objavljuje u Osvitu, Motrištima i Hrvatskom slovu. ─îlanica je Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg-Bosne, Matice hrvatske i HKD Napredak u Posušju.
  Dobitnica je Knji┼żevne nagrade „Fra Martin Nedi─ç“ za roman U Njema─Źku, brale..., 2012. godine. Roman Kruh i igre ušao je u u┼żi izbor za Nagradu Fran Galovi─ç, 2014. godine. Njezina tri romana ─Źine trilogiju o Hercegovini, o ┼żivotu ljudi u Hercegovini u razdoblju od Drugoga svjetskoga rata pa sve do današnjih dana. Sa suautorom Stanislavom Baši─çem, dobitnica je Zahvalnice Op─çine Posušje za zbornik Knji┼żevno Posušje.


  BIBLIOGRAFIJA
  Igrarije (igrokazi), 2008.; Mome Leptiru (pjesme i pri─Źe), 2008.; Plameni (pri─Źe i putopisi), 2009.; Nova svitanja (pjesme), 2011.; U Njema─Źku, brale..., (roman), 2011.; Kruh i igre (roman), 2014.; Paška (basne za djecu), 2015.; Jeka (roman), 2016.; Ru┼żo, kazat ─çu ti (kratki roman, pripovijest), 2018.; Izabrane pjesme (pjesme), 2018.; Vako, tako ili nako (kratke pri─Źe), 2020.
  Priredila je Knji┼żevno Posušje (zbornik posuške knji┼żevnosti od prije dva stolje─ça), 2017. (Radica Leko i Stanislav Baši─ç).

  Radica Leko zapo─Źela je pjesme pisati kao gimnazijalka u Grudama, da bi ju kasnije ┼żivot odveo prema uobi─Źajenim ┼żivotnim aktivnostima, prema poslu, prema stvaranju i odr┼żavanju obitelji. A onda ju je – u pjesni─Źkom smislu – ponovo probudio tragi─Źan doga─Ĺaj u obitelji, gubitak sina, nakon ─Źega se u knji┼żevnosti javila pjesni─Źkom knjigom Mome leptiru. Do sada je objavila desetak knjiga me─Ĺu kojima je i jedna romaneskna trilogija u kojoj je opisala zapadnu Hercegovinu u dvadesetom stolje─çu.


  Njezinu poezija obilje┼żava sna┼żna emocionalnost i duboka misaonost, trenutci kad se duša i duh objedinjuju i pokušavaju dati ono najbolje od toga zajedništva
  – rekao je, izme─Ĺu ostaloga, predstavlja─Ź knji┼żevnik Stanislav Baši─ç.
  Predstavljanje je moderirao voditelj Knji┼żevne srijede, ─Źlan DHK HB, prof. Ivan Bakovi─ç.

   
   
   
   
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 103-104/2020