• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Darko Juka dobitnik knji┼żevne nagrade ''Dubravko Horvati─ç''
  Ponedjeljak, 26. travnja 2021. | ─Źitanja: 84 | Kategorija: Novosti
   

   Ocjenjiva─Źki sud Hrvatskoga slova: Najbolje prozno djelo objavljeno u 2020. godini

  Darko Juka dobitnik knji┼żevne nagrade ''Dubravko Horvati─ç''

  Darko Juka iz Mostara dobitnik je knji┼żevne nagrade ''Dubravko Horvati─ç'' za najbolje prozno djelo u 2020. godini. Rije─Ź je o uglednom priznanju koje ve─ç petnaest godina zaredom dodjeljuje kulturni tjednik Hrvatsko slovo, a Juka je ovjen─Źan prvom nagradom na najbolju prozu objavljenu u tom ─Źasopisu u prošloj godini. Nagra─Ĺena je njegova potresna pri─Źa ''Tupi je udarac vratio muk u mra─Źnoj šumi'' koja je ulomkom iz njegove knjige ''Krikovi sje─çanja'', objavljene lani u nakladi Matice hrvatske Mostar, u troknji┼żju s njegovom knjigom pjesama ''Teštamentum'' i zbirkom kolumni ''Jukine crtice''.
  Juki je umjetni─Źki bron─Źani reljef, u sjedištu Hrvatskoga slova u Zagrebu, danas uru─Źio glavni urednik Hrvatskoga slova i predsjednik ocjenjiva─Źkoga povjerenstva Stjepan Šešelj.
  Ina─Źe, ''Krikovi sje─çanja'' sna┼żan su knji┼żevni zapis, nadahnut dramati─Źnim sje─çanjima danas ostarjeloga Mostarca, pre┼żivjeloga sudionika zbivanja s konca Drugoga svjetskog rata i pora─ça. Djelo baca novo svjetlo na taj dio povijesnih gibanja, ne ostavljaju─çi ─Źitatelja nimalo ravnodušnim prema ijednoj od tada sukobljenih strana. Ova relativno kratka pri─Źa vješto i višedimenzionalno presijeca ljudsko lice i nali─Źje, ─Źovje─Źnost i predatora u ─Źovjekovoj naravi.
  Povjesni─Źar Ivica Šarac knjigu ocjenjuje ''atraktivnom i napetom pri─Źom o jednom ─Źudesnom pre┼żivljavanju u vremenu kada je ljudski ┼żivot uistinu malo vrijedio'', dok pjesnik Stanko Krnji─ç zamje─çuje kako, ''premda je doga─Ĺaja toliko da bi i jedan roman bio uzak za sve njih'', Juka ''vještim rezovima uspijeva sve njih uklopiti u formu pri─Źe''. Krnji─ç zaklju─Źuje da ''to nije nau─Źeno štivo, to je krik, bol koji se opetovano ra─Ĺa u glavnom liku pri─Źe pa tek onda izlazi kroz glas do javnosti''.
  Darko Juka (Mostar, 1981.) hrvatski je knji┼żevnik, novinar, kolumnist, kulturni i društveni djelatnik. Osim kao autor, Juka je u javnosti osobito prepoznatljiv kao kulturni djelatnik, u prvomu redu kao dugogodišnji ravnatelj umjetni─Źke Galerije ''Aluminij'', potom kao urednik i voditelj televizijske emisije ''Kulturno, s Darkom Jukom'' te kao autor kolumni u kojima se doti─Źe kulture, povijesti, politike, ali i društvenih devijacija. Za rad na kulturnomu planu, Matica hrvatska dodijelila mu je Kristalnu maticu ''Vjekoslav Šutej'' i Veliku povelju zahvalnosti MH Mostar za promociju i afirmaciju kulture u Gradu na Neretvi. ┼Żivi i djeluje u rodnomu gradu.

   
   
   
   
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 103-104/2020