• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Mladen Pavkovi─ç objavio knjigu o Igoru Mandi─çu
  Ponedjeljak, 24. svibnja 2021. | ─Źitanja: 84 | Kategorija: Novosti
   

   
  Iz tiska je izašla nova knjiga Mladena Pavkovi─ça, jednog od najagilnijih hrvatskih publicista, pomalo neobi─Źna naslova – „Zbrda-zdola ili tako je govorio Igor Mandi─ç“. Rije─Ź je o knjizi u kojoj su prikupljena razmišljanja, kritike, analize i štošta drugo, koje je napisao ili izgovorio ovaj svestrani pisac. Britki, pitki i neuništivi – Igor Mandi─ç, za kojeg u uvodu autor i prire─Ĺiva─Ź uz ostalo isti─Źe da uvijek mora biti u prvom planu, da se ne boji ni─Źega, ni Boga ni Duha Svetoga, pa ni COVID-a.
  Predstavljaju─çi ovo izdanje, koje ─çe sigurno pobuditi veliko zanimanje ─Źitala─Źke publike, podsje─ça da je po─Źetkom sedamdesetih prošlog stolje─ça kad je hrvatska mladost odlazila put zatvora (Hrvatsko prolje─çe) ovaj vrhunski ─Źlankopisac bio iznimno popularan i tra┼żen. Tada je uz ostalo odr┼żavao i tribine diljem bivše i propale Jugoslavije i uvijek se tra┼żila karta više. ─îak su se u ono doba i prodavale ulaznice za njegove nastupe!
  To je ─Źovjek, ka┼że Pavkovi─ç, koji je bio bez puno toga, (─Źak i bez nagrada!), ali nikada bez – publike te da su ga uvijek mrzili i uvijek ga komentirali, ali i – ─Źitali, te da što je danas Pupovac u politici, Goldstein i Klasi─ç u „historiji“, razne li─Źine, rašete i pavi─Źi─çi u novinarstvu, Polimac u tzv. kritici, ili što je Lepa Brena u srpskoj glazbi, to je Mandi─ç u hrvatskoj i tzv. regionalnoj literaturi.
  Vrh vrhova!
  Dugo nije imao nikog sli─Źnog sebi, nastavlja u uvodu Pavkovi─ç, sve dok Miljenko Jergovi─ç nije dezertirao iz Sarajeva u Zagreb. Ovaj „skriboman“, ako tako nastavi, s obzirom da je i puno mla─Ĺi, relativno brzo ─çe ga pre─çi i zgaziti. Naime, ve─ç su odavno kao najro─Ĺeniji po temama. Danas pišu na duga─Źko i na široko o Bachu, Thompsonu, Krle┼żi i Aralici, sutra o kupusu i kineskoj kuhinji, potresima i poplavama, a ve─ç prekosutra o Srbima, Tu─Ĺmanu i hrvatskoj domovini koje bi se najradije odrekli -ka┼że autor.
  S obzirom da govori i piše „zbrda-zdola“ tako je i nazvana knjiga s njegovim „citatima“, s njegovim „popovanjem“ o svemu i sva─Źemu.
  ─îvrsto vjerujemo da ─çe ga i putem ovih „zbrda-zdola“ prikupljenih isje─Źaka iz njegova iznimno plodnog dugogodišnjeg spisateljskog djelovanja, kojem se još ne nazire kraj, mnogi još više voljeti, ali da ─çe posve sigurno biti i onih koji ─çe prozboriti da sve što je rekao ili napisao ne vrijedi ni „pišljiva boba“!
  Vjerujemo, uzgred, da ─çe se podosta njih ipak slo┼żiti da je ovo jedinstvena knjiga u hrvatskoj publicistici, koja je napokon „raskrinkala“ njegovu malenkost, koja je na jednom mjestu sabrala tko je i što je Mandi─ç, kao ─Źovjek i literata.
  Knjigu je u biblioteci „Dokumenti i svjedo─Źanstva“ objavila Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.
  Milan Piškovi─ç

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021