• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • U Mostaru po─Źeli 58. ┼áimi─çevi susreti
  Srijeda, 26. svibnja 2021. | ─Źitanja: 128 | Kategorija: Novosti
   

   


  26/05/2021
  Poetskim kola┼żom i polaganjem cvije─ça na spomenik Antuna Branka Šimi─ça u Mostaru, po─Źeli su 58. Šimi─çevi susreti koji ─çe se ove godine zbog pandemije koronavirusa odr┼żati u skra─çenom izdanju.

  Cvije─çe su polo┼żili ─Źlanovi Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne (DHK HB), dok su iz Kluba studenata hrvatskog jezika i knji┼żevnosti “Franjo Mili─çevi─ç” – Valerija Bago, Anita Ivankovi─ç i Ivan Dugand┼żi─ç, te u─Źenici Osnovne škole “Antun Branko Šimi─ç”, ─Źitali pjesme posve─çene Antunu Branku Šimi─çu.

  “Danas prire─Ĺujemo jedan homage Antunu Branku Šimi─çu u sklopu Knji┼żevne srijede Društva Hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne. Ovim po─Źinju i ovogodišnji 58. Šimi─çevi susreti, koji su zna─Źajno reducirani u odnosu na ranije godine, upravo zbog ovih pandemijskih razloga”, rekao je predsjednik DHK HB Ivan Sivri─ç.

  Drugi dio Šimi─çevih susreta bit ─çe odr┼żan u petak, 28. svibnja, u Drinovcima i Pe─ç Mlinima kraj Gruda.

  “U Drinovcima ─çe biti zapaljena svije─ça i polo┼żeno cvije─çe na spomenike Antunu Branku i Stanislavu Šimi─çu, a nakon toga ─çe u Pe─ç Mlinima biti dodijeljena godišnja nagrada ‘Antun Branko Šimi─ç’ te nagrade za mlade pjesnike”, kazao je Sivri─ç.

  Godišnju nagradu dodjeljuje DHK HB, a tri nagrade za mla─Ĺe naraštaje dodjeljuje Matica hrvatska Grude.

  Ovogodišnji, 58. Šimi─çevi susreti završit ─çe nastupom pjesnika i izlo┼żbom u─Źeni─Źkih likovnih radova.

  Valerija Bago, jedna od predsjednica Kluba studenata koji su danas ─Źitali pjesme hrvatskih knji┼żevnika posve─çene A.B.Šimi─çu, kazala je kako joj je ─Źast sudjelovati na manifestaciji posve─çenoj tom iznimnom pjesniku.

  “Današnja manifestacija, kao i svaka druga u Društvu hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne, nama studentima je osobito zna─Źajna, posebice studentima knji┼żevnosti. Stalno odr┼żavamo suradnju s DHK HB i iznimna nam je ─Źast sudjelovati na ovakvim manifestacijama i nadopuniti njihov program svaki put kada nas pozovu da do─Ĺemo”, kazala je Bago.

  Nakon polaganja cvije─ça i poetskog kola┼ża, DHK HB  u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosa─Źe predstavljeno je knji┼żevno stvaralaštvo dobitnika “Šimi─çeve nagrade” 2019. godine Jose ┼Żivkovi─ça. U predstavljanju sudjelovali Tina Laco, Ivan Sivri─ç i Joso ┼Żivkovi─ç, a voditelj tribine je Ivan Bakovi─ç.

  Svojom poezijom Joso ┼Żivkovi─ç pribavlja izdvojeno mjesto u suvremenoj poeziji Hrvatske i Bosne i Hercegovine, profilira se kao stvaralac profinjene melenkolije, distingviranih iskustava tjeskobe, povjerenja u blagotvoreno djelovanje nostalgije i sjete, sladostrasno pomiren sa stanjem nutarnjeg svog svijeta, zabrinut za stanje u onom izvanjskom u kojemu ┼żena, me─Ĺutim, zauzima sveti prostor i nudi iskupiteljsku mo─ç i konstantu ljubavi u vje─Źnoj prolaznosti svega, baš kao što to ─Źini i zavi─Źajna rijeka koju ┼Żivkovi─ç pred sobom ima kao etalon.(Luko Paljetak).

  BHRT

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021