• NASLOVNICA
 • O NAMA
 • KNJIGE
 • ARHIV
  NOVOSTI
 • OSVIT - ─îASOPIS
  ZA KNJI┼ŻEVNOST
 • GODI┼áNJA
  IZVJE┼á─ćA
 • GODI┼áNJA
  NAGRADA
 • ─îLANOVI
 • Obilje┼żeni 58. ┼áimi─çevi susreti
  Ponedjeljak, 31. svibnja 2021. | ─Źitanja: 92 | Kategorija: Novosti
   

   Knji┼żevno – kulturna manifestacija 58. Šimi─çevi susreti obilje┼żena je u petak, 28. svibnja 2021. ispred Ravli─ça pe─çine u Pe─ç Mlinima prigodnim programom.

  Prije samog po─Źetka manifestacije kod spomenika Antuna Branka i Stanislava Šimi─ça ispred škole u Drinovcima polo┼żeno je cvije─çe i zapaljene su svije─çe.

  Manifestaciju je otvorio i sve nazo─Źne pozdravio na─Źelnik op─çine Grude i predsjednik Organizacijskog odbora 58. Šimi─çevih susreta Ljubo Grizelj.

  Prisutnima se prigodno obratio hrvatski knji┼żevnik Bo┼żidar Petra─Ź.

  Kao i dosadašnjih godina dodijeljene su nagrade mladim pjesnicima i likovnim umjetnicima.

  Dobitnica ovogodišnje nagrade ” Antun Branko Šimi─ç” je knji┼żevnica Mara Cica Šakoti─ç za knjigu, Cvjetni trn (roman) u izdanju Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne Mostar 2020. godine.

  Obrazlo┼żenje: Roman Cvjetni trn Mare Cice Šakoti─ç roman je o ┼żenskim sudbinama. Koriste─çi se metodom paralelnoga strukturiranja, autorica je ostvarila relativno jednostavnu, ali zanimljivu kompoziciju djela te je svoje pripovijedanje vremenski protegnula kroz cijelo 20. stolje─çe. Pripovijedaju─çi o ┼żenama i njihovim problemima, autorica je ukazala na ─Źinjenicu da se isti problemi mogu pojaviti kod osoba razli─Źitoga socijalnog statusa – kako kod nepismenih seoskih djevojaka, tako i kod seoskih u─Źiteljica koje su mještani smatrali prosvije─çenima i koje su druge trebale pou─Źiti moralu i lijepome ponašanju. U razvojnome tijeku romana iznose se mnoge ┼żivotne pojedinosti i pri─Źe likova koji su vremenski prethodili ili su slijedili iza osnovnih pri─Źa te se u kona─Źnici prikazuje ┼żivot triju (ponegdje i ─Źetiriju) naraštaja. Budu─çi da autorica u djelu obuhva─ça veliko vremensko razdoblje, ona vješto u pripovijedanje ume─çe i izvješ─ça o bitnim politi─Źkim i društvenim doga─Ĺajima koji su obilje┼żili pojedine periode te tako bolje oslikava povijesnu pozadinu doga─Ĺaja o kojima piše.
  Ispisuju─çi roman Cvjetni trn, Mara Cica Šakoti─ç ispisuje stvarne ┼żivotne pri─Źe. Njezino je pripovijedanje stoga realisti─Źno, ─Źitateljski prohodno, donekle memoarsko, na trenutke se ─Źini da je i autobiografsko. Autorica je svojim pripovjednim stilom uspjela ostvariti takvu narativnu strukturu koja plijeni ─Źitateljevu pozornost, otvaraju─çi mu mogu─çnost zagledanja u minula doba, u na─Źin ┼żivota i poteško─çe s kojima su se ljudi susretali, a koje se današnjim, osobito mladim ljudima, ─Źine nevjerojatnima. Njezina je re─Źenica jasna, pravilno je ustrojena, misaono je zaokru┼żena, logi─Źna je i poetski je nadahnuta. Zahvaljuju─çi tome, autorica ─Źitatelja sigurno vodi kroz svoj opse┼żni roman, kroz uspone i padove likova te se zaista ─Źini da pred ─Źitatelja iznosi ┼żivot sam. Zapravo, autorica umješno ┼żivotnu stvarnost preta─Źe u knji┼żevnu stvarnost, a to umije─çe ne proizlazi samo iz velikoga spisateljskog, nego i iz velikoga ─Źitateljskog, a prije svega, iz ┼żivotnoga iskustva. Pripovijedaju─çi, Mara Cica Šakoti─ç ispisala je stranice o ┼żivotu. Te su stranice natopljene mudroš─çu, ponekad izravno izre─Źenom u obliku re─Źenica koje podsje─çaju na mudroslovice, drugi puta zavijenoj u pripovijedanje iz kojega ─Źitatelj treba izvu─çi pouku.

  Mara Cica Šakoti─ç (djev. Nui─ç) ro─Ĺena je u Modranu kod Dervente. U─Źiteljsku školu je završila u Derventi, a Višu pedagošku školu (hrvatski jezik - povijest) u Mostaru. Radila je na podru─Źju Doboja, Travnika, Mostara kao i dvije godine u SR Njema─Źkoj. Dobitnica je niza glavnih nagrada i otkupnih nagrada za kratku novinsku pri─Źu, a u novije vrijeme je dvaput ušla u u┼żi izbor za nagradu „Fra GrgoMarti─ç“. Do sada je objavila:
  Kad ste bili an─Ĺeli, pripovijetke iz pedagoškog ┼żivota 2005.;
  Prijevod poezije Winfrieda Schindlera „Predah – lirski splet rije─Źi“, s njema─Źkog na hrvatski 2006.
  Navij radio Hana, pripovijetke 2007.
  Pazi Igrokazi, kratka scenska djela za razli─Źite uzraste 2008.;
  Petaši pjevaju povijest – povijest staroga vijeka u stihu 2009.;
  Meni je biblija knjiga najmilija, Tematika iz starog zavjeta 2013.
  Svjetla mog vremena - /kratki eseji u stihu) 2013.

   

  U ime Društva hrvatskih knji┼żevnika Herceg Bosne nagradu je uru─Źio predsjednik Ivan Sivri─ç.

  ─îlanovi DHK HB Miro Petrovi─ç, Ru┼żica Soldo, Sre─çko Marijanovi─ç i Darko juka govorili su stihove povezane sa svojim knji┼żevnim stvaranjem i sa Šimi─çevim knji┼żevnim stvaranjem.

  Kao znak zahvalnosti pokojnom fra Vendelinu Kara─Źi─çu koji je ostavio dubok trag na ovu zna─Źajnu manifestaciju u─Źenica Srednje škole Antuna Branka Šimi─ça Grude Antonija Kvesi─ç recitirala je stihove pjesme “Neogra─Ĺeni vrt”.

  Na završetku prisutni su mogli razgledati izlo┼żbu likovnih radova u─Źenika osnovnih škola.

   

   
   
   
   
  PRETHODNE NOVOSTI
  Ponedjeljak, 26. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 22. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 19. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  ─îetvrtak, 08. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Ponedjeljak, 05. srpnja 2021.
  Petak, 02. srpnja 2021.
  ─îASOPIS OSVIT
  Najnovije izdanje ─Źasopisa OSVIT:
  OSVIT 105-106/2021